Grecia, „prima colonie a zonei euro”?

În aceste zile „Troika” formată din Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană şi FMI discută condiţiile în care Grecia poate să mai rămână în „zona euro”.

Guvernul elen are nevoie urgentă de 130 miliarde euro, bani ce vor fi asiguraţi de cele trei instituţii mai sus menţionate, dar numai prin aplicarea unui program de austeritate foarte dur.

Există foarte mulţi cei care spun că Grecia ar trebui să iasă din zona euro. Din punctul meu de vedere ar fi o mare eroare întrucât Grecia ar rămâne cu o datorie uriaşă ce va fi şi mai greu suportat din afara sistemului euro.
Să nu uităm că acest lucru ar determina şi o depreciere puternică a monedei elene ceea ce practic ar face imposibil de plătit aceste datorii.

Aceste idei sunt susţinute chiar de unele state din UE, inlusiv Germania, unde deja s-a format un curent de opinie nefavorabil pentru ajutorarea Greciei. Se spune că Germania ar dori mai degrabă falimentul Greciei decât salvarea acesteia. De ce? Din cauza unei lipse puternice de încredere în Guvernul elen şi în măsurile pe care acesta ar trebui să le ia. În acest sens, este sugestiv articolul apărut în Financial Times în care se afirmă că Germania urmăreşte de fapt transformarea Greciei în „prima colonie din zona euro”.
http://www.mediafax.ro/economic/editorial-financial-times-germania-are-o-strategie-de-suicid-asistat-pentru-grecia-prima-colonie-a-zonei-euro-9251284/

Iată cum criza datoriilor publice poate să conducă la falimentul unor state, altădată prospere, şi la care România se uita cu invidie.

Sper că actualul Guvern al României va înţelege că trebuie să ia măsuri anticriză reale pentru redresarea economiei astfel încât să evită orice situaţie similară cu a Greciei.

Explore posts in the same categories: Economie

Etichete: , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

12 comentarii pe “Grecia, „prima colonie a zonei euro”?”

  1. Reni Says:

    Grecia reprezinta oglinda infricosatoare a sistemului de rostogolire a datoriilor….o cursa a inarmarilor cu Turcia, colectare a impozitelor deficitara, totul a condus la acest deznodamint nefericit.
    Cinismul celor care au indemnat la acumularea datoriilor este de inteles in sistemul capitalist.
    Poate doar un repros moral…dar acesta este „reparat” prin eliberarea transelor succesive ce sting temerile bancilor creditoare.
    Cu piete externe practic inchise in prezent, cu un turism afectat de restringerea pungilor turistilor, efect motivat de prudenta si neincredere in economia mondiala, Grecia se gaseste intr-o postura foarte dificila.
    Pentru orice guvern, Grecia reprezinta o „misiune imposibila”


  2. daca noi ajungem in situatia greciei vai de mama noastra!nu-i va interesa ca nu suntem in zona euro si in romania nu au francezi si germanii afaceri si investitii!


  3. daca va veti dona indemnizatiile poate aveti in vedere acordarea de bursa si fiului meu cu handicap grav in carucior care este masterand cu note f.mari.cu acei bani i-am plati o parte din taxa caci desi a intrat cu 9,98 la master este la taxa ca facultatea a fost clasificata de aracis in ultima categorie si nu mai sunt locuri bugetate.daca nu puteti dvs.poate alt coleg,oricand va pot trimite acte doveditoare la cele spuse anterior!

  4. Reni Says:

    Am citit acest articol…
    http://www.cotidianul.ro/avertisment-de-la-bm-china-ar-putea-sa-se-confrunte-cu-o-criza-economica-173768/

    Banca Mondiala sugereaza Chinei colaborarea cu firmele de asset management intru privegherea companiilor de stat chineze. 
    Lasand la o parte ca State Grid of China poate achizitiona direct mai multe firme de acest tip precum si fondurile de investitii din spatele lor, ma suprinde dezinvoltura cu care acesti oameni fac recomandari…Imi amintesc cum un astfel de specialist al Bancii Mondiale se arata ingrijorat de termele de punere in functiune a unui proiect industrial din zona Shenzhen…mai au chinezii de facut mii de puncte de sudura, nu au ce trebuie, nu sunt oameni pe santier…omul era scotian, rezultat,  chinezii au adus 300 de sudori care au terminat sudura in 72 de ore…..

    Gandirea tipizata, good practice american are valoare scazuta in acest spatiu…terra incognita pentru europeni.

    Pentru cei care au trecut prin comunism ,asa cum eram eu in situatia descrisa, linistea interioara era generata de cunoasterea reala a posibilitatilor partidului. Parca vad cum Dl. Li Keqiang, viitorul prim-ministru al Chinei va nota aceasta stire…..firme americane care fac slide-uri frumoase sunt interesate de banii nostri. Vom lua aceasta in considerare….

    Ce sa faca China cu asset management occidental, sistemul economic chinez se bazeaza pe control incrucisat, audit intern prin organizatia de partid locala, supra control de la centru, rapoarte ale securitatii statului cu tematica economica si rapoarte ale acelor companii de asset management care pot lucra in China si care pricep sistemul de viata chinez, in prezent companii rusesti, indiene, braziliene, tarile BRICS, rolul acestor companii fiind acela de a devoala eventuale intelegeri acoperite intre securitate si partid.

    In fine, avem un ambasador sinolog, dl. Costea ar trebui sa dinamizeze relatiile comerciale, o echilibrare a balantei comerciale ar fi o gura de oxigen pentru Romania.


    • Aveti dreptate. China este o mare putere economica si de care tara noastră are mare nevoie. Din păcate mai toate Guvernele României ,de după anul 2004, nu au făcut nimic pentru dezvoltarea relatiilor economice . Poate după 2012 vom avea șansa sa relansam aceste relații.


  5. Domnule Nita, in general n-avem cum sa nu fim de acord. Intrebarea mea pentru un specialist ca dvs. este: Ce ar fi de facut, si mai ales, ce invatamintele de rigoare tragem noi?


    • Va multumesc ca cititi blogul meu. Aceasta înseamnă ca sunteți pasionat de economie si mai putin de demagogie unor politicieni care se pretind a fi si economisti. Problema ridicată de Dvs este corecta si aceasta criza a datoriilor publice ar trebui sa fie problema „zero” al oricărui guvern responsabil. Grecia a ajuns i tr-o asemenea situație datorită risipei banului public si a corupției generalizate mai ales in domeniul accesarii fondurilor europene. Ca sa nu ajungem in aceasta situație este nevoie sa avem un deficit bugetar cât mai mic( si se prefigureaza tratatul privind guvernanta fiscală ,la nivel european), sa cheltuim banul public cât mai eficient si cu efect de multiplicare pe orizontala cât mai mare ,sa modificam sistemul fiscal si sa-l flexibilizam in ASA fel încât mediul de afaceri sa devină cât mai „prietenos”, sa acordam atenție mult mai mare IMM-urilor ,sa reduem cheltuielile cu CAS-ul si sa creem pe aceasta baza locuri de munca etc. Am dat câteva exemple de ce poate sa facă un guvern serios si responsabil. As fi încântat sa Facem o dezbatere pe aceasta tema la care sa participe economisti si nu demagogi. Sa auzim numai de bine!


      • Cu mare placere, dle Nita.

        Se pare, revenind la tema initiala, ca nu e vorba de a-i salva pe greci cat creditoare franco-germane ce au activat imprudent. Grecii sunt doar cei care sufera si vand acum pana si teren pe insule (Corfu).

        Pe de alta parte, Germanii au calculat ca falimentul unei tari din zona EURO i-ar costa pe ei 0,5 trilioane de euro.

        Oricum, eu nu vad criza greceasca rezolvata prin alte masuri decat recalcularea datoriilor.

        Lectiile ce le recomandati pentru noi sunt bune, ma intreb cati ani ar trebui pentru a le aplica si care ar fi parghiile exacte din stat/econmie pentru a le pune in miscare dincolo de planuri si comunicari.

        Apropos de dezbatere, as recomanda includerea unor oameni de afaceri–mai cu seama cei cunoscuti ca platesc impozitele si nu-i arata lumea cu degetul pentru nu stiu ce tun. Economistii uita, voit sau nu, cateodata sa iasa din modele…

        Ma rog, imi dau seama ca nu se poate spune mult mai mult de pe un blog, asa ca succes in alegeri!

  6. un pesedist sincer Says:

    D-le Nita in teritoriul judetului se intereste senzatia ca lasati comunele din judet in mana unor asa zisi liberali de toata jena. Aveti oameni competenti in organizatiile comunale insa acestia nu sunt promovati de anumiti pseudolideri care nu fac decat sa va dezinformeze si sa va vanda penelistilor de doi lei. Si daca situatia continua veti pierde, in modul cel mai stupid, oameni de valoare. Luati putin la rand organizatiile comunale. Nu ascultati doar ce va sopteste tainic (si fara sa afle si cei din birourile locale) presedintele de organizatie. S-ar putea sa aflati adevaruri socante in mai multe comune din judet unde aparent nu aveti organizatii puternice. S-ar putea sa aflati motivele pentru care PSD-ul in judetul Brasov pierde constant teren. S-ar putea sa descoperiti ca acele organizatii sunt dezbinate si risipite inutil chiar de asa numitii lideri comozi care isi ascund neputinta cu neadevaruri despre realitatile locale dificile. Insistati sa fie prezenti la discutii (cel putin) toti membrii organizatiilor locale. Nu va incredeti doar in spusele unui presedinte de organizatie. Nu mai pierdeti vremea pentru ca si asa PSD-ul a pierdut deja oameni valorosi doar pentru faptul ca nu au fost luati in seama de partid. Nu lasati judetul in monopol penelist pentru ca e pacat.


Lasă un comentariu