Preţul energiei, cheia competitivităţii industriei europene

Competitivitatea industriei locale şi europene, costurile suportate de cetăţeni, necesitatea atragerii investiţiilor, interconectarea reţelelor, asigurarea securităţii energetice

Sunt principalele subiecte care domină agenda discuţiilor purtate la nivel european. Competitivitatea industriei – europene şi locale, reprezintă un element cheie pentru viitorul regiunii. O spun şi oficialii europeni,  preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, punctând în prezentarea susţinută în cadrul Consiliului European din 22 mai, date cheie care arată cât de mult are de recuperat Europa în faţa SUA din punct de vedere al atractivităţii pentru marii investitori în industrie.

De unde vine acest decalaj?

Preţul energiei. Spuneam, încă de la începutul anului, că este necesară reevaluarea costurilor ţinând cont de evoluţiile înregistrate la nivel mondial. Recent, am făcut referire la câteva statistici extrase din prezentarea domnului Barroso. Astfel, în ceea ce priveşte tendinţele înregistrate la nivelul indicilor preţurilor energiei (in perioada 2005-2012), constatăm diferenţe majore care explică declinul industriei europene:

Indicele preţului gazelor – industrie

·  UE – creştere de 35%

·  SUA – scădere de 66%

Indicele preţului gazelor – consumator casnic

·  UE – creştere de 45%

·  SUA – scădere de 3%

 Indicele preţului energiei electrice – industrie

·  UE – creştere de 38%

·  SUA – scădere de 4%

Indicele preţului energiei electrice – consumator casnic

·  UE – creştere de 22%

·  SUA – scădere de 8%

Competitivitatea industriei este strâns legată de preţul energiei. Mai mult, de existenţa industriei depind elemente importante pentru sectorul socio-economic: locuri de muncă, investiţii în economia locală, venituri la bugetul de stat.

În concluziile Consiliului European din 22 mai, se menţionează faptul că aprovizionarea economiilor cu energie durabilă şi accesibilă din punct de vedere al costurilor este crucială.

În acest context, pentru România este esenţial să îşi asigure o structură de cost suportabilă pentru cetăţean şi industrie, iar una dintre măsurile menite să asigure un echilibru între consumatori casnici – investitori – industrie a fost iniţierea proiectului de Ordonanţa de urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii 220/2008.

Aprobarea acestui proiect în şedinţa de Guvern din 4 iunie, creează bazele unei reaşezări a sistemului energetic din România, sistem care a beneficiat în ultimii ani de dezvoltarea rapidă a industriei regenerabilelor. Îmi reafirm sprijinul pentru aceşti investitori, exprimându-mi în acelaşi timp încrederea că vom demara şi celelalte proiecte strategice pentru România – reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă, hidrocentrala de acumulare de la Tarniţa-Lăpuşteşti.

La nivel european vor continua discuţiile privind importanţa finalizării pieţei interne a energiei. Pentru aceasta trebuie dezvoltate interconexiunile necesare la nivelul reţelelor de gaze şi energie electrică, astfel încât să putem vorbi despre diversificarea surselor de aprovizionare.

 

Explore posts in the same categories: Economie

Etichete: , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

9 comentarii pe “Preţul energiei, cheia competitivităţii industriei europene”

  1. Reni Says:

    Modificarea Legii 220/2008 este un important succes al Guvernului Ponta prin Ministerul Energiei, un pas important in strategia de echilibrare a resurselor statului investite in energie.
    Subventiile uriase in ecologia energetica incep sa isi arate limitele la nivel european. America a scazut pretul energie in scopul iesirii din criza, cu orice cost, chiar si cel al „imaginii”ecologice. Numai asa a fost posibila dezvoltarea „shalegas”, gazele de sist blamate ecologic, de multe ori cu naivitate interesata, cum ecologia a ajuns ea insasi o industrie.

    In interconexiuni energetice, Europa cauta liberalizarea pietelor de energie cu pasi precauti, „stiintifici” macinati de interese in protejarea surselor locale de energie, o birocratie asezata formata din conducatori academici – multa carte, putine afaceri.
    Romania a dovedit pragmatism si orietare catre piata. Felicitari !

  2. cruceru radu Says:

    Domnule Ministru
    Inainte de a rezova problema costului energiei si a competitivitatii energetice a UE.cred ca este mai important sa va preocupati de comunitatea care v-a ales.
    Observ o pozitie total relaxata a PSD Basov referitoare la Regionalizare si alegerea viitoarei Capitale regionale.
    Am lucrat in Polonia in perioada in care s a realizat noua impartire administrativa si pot sa va spun din experienta ,ca alegerea sau nealegerea unui oras ca si Capitala Regionala a modificat substantial ,si repet substantial indicele de dezvoltare a localitatii.
    Trecand de faptul ca in Polonia alegerea a fost facuta exclusiv prin prisma analizei populatiei si a dezvoltarii economice…vreau sa stiu care este pozitia partidului dumneavoastra ( si nu a dumneavoastra personal)referitoare la acest aspect.
    Am fost unul din votantii PSD ..si nu PNL (de aceea am votat cu USL) insa acum incep sa regret votul meu.
    Avand in vedere impactul negativ pe care alegerea Sibiului il va avea asupra ..locurilor de munca ..calitatea scolilor ..a sistemului medical ..chiar si a pretului propietatii comunitatii in care traiesc vreau sa mi comentati cand ve ti avea timp urmatorea afirmatie politica a partidului dumneavoastra.
    http://www.turnulsfatului.ro/20952/cindrea:-sibiul-va-fi-sigur-capitala-regionala-.html

  3. Reni Says:

    Prin investitiile in desulfurare si transport reziduuri in slam dens (cenusa este amestecata pina la gipsare si nu se mai imprastie de pe banda transportoare in aer, rezulta aer curat), Complexul Hunedoara va asigura conditionalitatile de mediu in functionare, devenind astfel un producator „curat” . Succes energeticienilor de la Paroseni, ii asteapta munca ce le va asigura un viitor european timp de decenii.

    http://www.servuspress.ro/servus/2013/06/constantin-nita-a-dat-startul-unei-investitii-de-mediu-la-termocentrala-paroseni/


  4. […] Încă din 2013, atrăgeam atenția asupra impactului prețului energiei asupra competitivității industriei. Aminteam la acel moment faptul că România are nevoie de măsuri care să asigure o structură de cost suportabilă pentru consumatorii casnici și cei industriali. Din acel considerent a fost adoptată OUG pentru modificarea și completarea Legii 220/2008 și, din același considerent, am promovat schema de sprijin pentru marii consumatori. […]


  5. […] de angajati.De asemenea, actualul ministru al Economiei din Romania, Constantin Nita, scria pe blog in 2013 ca pretul energiei este cheia competitivitatii industriei europene.”Competitivitatea […]


  6. […] nevoie de energie regenerabilă, însă trebuie să existe acel echilibru între consumatorii casnici, investitori și industrie.  Nu putem ignora faptul că, la nivelul anului 2013, în România a fost realizat un consum final […]


Lasă un comentariu