Cum gestionam sectorul energetic romanesc?

Înțeleg că actualii responsabili de evoluția sectorului energetic românesc se gândesc la modificarea reglementărilor care vizează domeniul producției de energie din surse regenerabile. Din păcate, abordarea este contrară tuturor principiilor după care a funcționat actualul Cabinet care guvernează din decembrie 2012 – asigurarea furnizării de energie, la costuri suportabile pentru consumatorii casnici și industriali.

Unul dintre obiectivele programului de guvernare este ,,protecția consumatorilor de energie”, nu profitul companiilor active în sectorul energiei din surse regenerabile! Am speranța că declarația privind dorința de a stimula profiturile unor companii va rămâne la stadiul de enunț pentru a nu avea efecte directe asupra pieței și asupra consumatorilor, adevărații contributori la profiturile unor companii ale căror investiții nu se reflectă la nivelul economiei!

Din păcate, principiul enunțat în prezent de actualul Ministru al Energiei – ,,investiţiile în energie regenerabilă să redevină profitabile” este incorect nu doar din perspectiva faptului că aceste investiții au fost și sunt în continuare profitabile.

Mai mult, acest nou principiu mă face să mă întreb pentru cine și cu ce costuri se trasează direcțiile de dezvoltare ale sectorului energetic românesc? Într-o perioadă în care discutăm despre greutățile cu care se confruntă producătorii de energie pe bază de cărbune – cei care asigură echilibrarea sistemului atunci când există dezechilibre generate de regenerabile, noi ne impunem să ajutăm un sector care ar trebui să funcționeze pe baza principiilor pieței!

Cred că ar fi mult mai util ca actualii decidenți să se ocupe cu adevărat de sectorul energetic românesc. Sunt câteva proiecte și probleme care necesită cu adevărat un efort cu beneficii directe pentru sistemul energetic, pentru economie și pentru consumatori:

  • Definirea unor măsuri pentru redresarea sectorului producției de energie pe bază de cărbune
  • Continuarea procedurilor pentru atragerea de investitori în proiectul modernizării minelor
  • Proiectul Unităților 3 și 4 de la Cernavodă
  • Proiectul CHEAP Tarnița-Lăpuștești
  • Dezvoltarea interconectărilor cu statele vecine
  • Crearea premiselor expasiunii companiilor românești pe piețele externe

Avem nevoie de energie regenerabilă, însă trebuie să existe acel echilibru între consumatorii casnici, investitori și industrie.  Nu putem ignora faptul că, la nivelul anului 2013, în România a fost realizat un consum final de energie din surse regenerabile de 23,2% faţă de obiectivul intermediar de 19,7%. Obiectivul naţional asumat pentru 2020 este ca 24% din consumul final de energie produsă la nivel naţional să fie din resurse regenerabile. La sfârșitul lunii august 2014, capacitățile de producere a energiei din surse regenerabile au ajuns la o putere instalată totală de 4.704 MW. În opinia mea, ar trebui să ne preocupăm de siguranța sistemului și de asigurarea interconexiunilor în vederea exportului de energie!

Trebuie să privim dincolo de regenerabile pentru că România se bazează pe un mix energetic complex care are nevoie de aceeași susținere. Mai mult, trebuie să gândim la nivel macro și să nu uităm că prețul energiei influențează în mod direct competitivitatea industriei. În plus, de existenţa industriei depind elemente importante pentru sectorul socio-economic: locuri de muncă, investiţii în economia locală, venituri la bugetul de stat.

Am avut, împreună cu Premierul Victor Ponta, o perioadă dificilă până la momentul în care am reușit să implementăm măsurile adecvate pentru păstrarea unor costuri suportabile la energie pentru consumatorii casnici, precum și pentru menținerea competitivității principalelor sectoare economice mari consumatoare de energie. Este important să fim consecvenți și să păstrăm continuitatea deciziilor în beneficiul românilor!

Anunțuri
Explore posts in the same categories: Economie

Etichete: , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: