Ce ne aşteaptă în anul 2017

Guvernul tehnocrat ne comunica în luna noiembrie 2016 un deficit bugetar de 0,73% din PIB ceea ce reprezintă un punct pozitiv în abordarea principalilor indicatori macroeconomici.

Dar, iată că pentru sfârşitul lunii decembrie 2016, avem un deficit de 2,6% din PIB, lucru nemaiîntâlnit ca într-o lună să duci deficitul cu aproape 2% din PIB. Înţeleg că la Ministerul de Finanţe s-a făcut o analiză pe această temă şi aceasta a condus la un rezultat care ne face să credem că cineva nu a fost corect în raportarea cifrelor pe 2016.

Astfel s-a constatat că valoarea neîncasărilor la buget a fost de de 13,5 miliarde de lei pe luna decembrie, ceea ce înseamnă o neimplicare a factorilor de decizie în colectarea taxelor şi impozitelor. La acestea trebuie să adăugăm faptul că intrarea în vigoare de la 1 ianuarie a unor măsuri de reducere a fiscalităţii precum: reducerea TVA de 1%, renunţarea la taxa pe stâlp şi altele reprezintă alte 6,5-7 miliarde de lei minus la bugetul de stat. Adăugăm la acest minus şi creşterea salariilor şi pensiilor, aprobată săptămâna trecută, şi avem un tablou nu tocmai optimist pentru 2017.

De aceea vor trebui soluţii urgente de mărire a încasărilor la bugetul de stat precum şi luarea unor măsuri de repornire a investiţiilor care să ducă la plusvaloare în economie.

Am toată încrederea în profesionalismul actualului ministru de finanţe, dar îmi vine greu să cred că anul acesta se va încadra în deficitul de 3%.

Desigur, că unii vor spune şi ce dacă depăşim acest procent? Pe termen scurt, nu ar fi o problemă dacă acest deficit se duce în investiţii, care, la rândul lor, vor produce plusvaloare pe termen lung. Dacă acest deficit se duce în consum atunci ne aşteaptă „zile negre”. Eu sper să nu ajungem aici.

Reclame
Explore posts in the same categories: Economie

Etichete: , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

2 comentarii pe “Ce ne aşteaptă în anul 2017”


  1. […] Astfel s-a constatat ca valoarea neincasarilor la buget a fost de de 13,5 miliarde de lei pe luna decembrie, ceea ce inseamna o neimplicare a factorilor de decizie in colectarea taxelor si impozitelor. La acestea trebuie sa adaugam faptul ca intrarea in vigoare de la 1 ianuarie a unor masuri de reducere a fiscalitatii precum: reducerea TVA de 1%, renuntarea la taxa pe stalp si altele reprezinta alte 6,5-7 miliarde de lei minus la bugetul de stat. Adaugam la acest minus si cresterea salariilor si pensiilor, aprobata saptamana trecuta, si avem un tablou nu tocmai optimist pentru 2017″, scrie Nita pe blogul sau. […]


  2. […] Astfel s-a constatat ca valoarea neincasarilor la buget a fost de de 13,5 miliarde de lei pe luna decembrie, ceea ce inseamna o neimplicare a factorilor de decizie in colectarea taxelor si impozitelor. La acestea trebuie sa adaugam faptul ca intrarea in vigoare de la 1 ianuarie a unor masuri de reducere a fiscalitatii precum: reducerea TVA de 1%, renuntarea la taxa pe stalp si altele reprezinta alte 6,5-7 miliarde de lei minus la bugetul de stat. Adaugam la acest minus si cresterea salariilor si pensiilor, aprobata saptamana trecuta, si avem un tablou nu tocmai optimist pentru 2017″, scrie Nita pe blogul sau. […]


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: