Dezbaterile si resursele din PSD

Ideea prezentată de mulţi, în aceste zile, că PSD se află în criză este una exagerată. Ceea ce se întâmplă este o etapă normală în viaţa unui partid mare. Din fericire, PSD nu a ajuns în stadiul în care deciziile să se ia fără să existe opinii pro şi contra, fără dezbateri aprinse. Şi întotdeauna, inevitabil, se formează mai multe grupuri de opinie. Cred că acest lucru înseamnă că avem resurse umane, personalităţi, gata oricând să ducă mai departe principiile social-democrate. Cu cât avem mai mulţi lideri, cu atât valoarea partidului este mai mare.

Ce este însă împortant şi, până acum, s-a întâmplat – după dezbateri aprinse, odată ce am luat o decizie, toată lumea o respectă şi o susţine. Sper ca şi de acum încolo PSD să funcţioneze la fel – voinţa majorităţii să primeze!

Sunt multe lucruri de clarificat şi de stabilit înainte de a merge mai departe într-o nouă formulă, una agreată de comun acord. Nu îmi doresc să ajungem în situaţia altor partide (vezi PDL sau noul PNL) în care preşedintele este lăsat moştenire. Un preşedinte este puternic dacă a câştigat o luptă, dacă a convins că este cel mai bun, în contextul şi momentul respectiv.

Care este profilul unui preşedinte puternic? Un preşedinte care să fie independent de anumite forţe extra partinice, care să negocieze alianţele cu celelalte partide cu competenţă şi inteligenţă, care să se consulte cu primul-ministru, nu să fie condus de acesta în luarea deciziilor politice, care să monitorizeze activitatea miniştrilor, care să sprijine colegii de partid şi să-i ajute în realizarea obiectivelor politice.

Pentru contextul actual al României şi al PSD, opinia mea este că trebuie să ne gândim, evident, pe termen scurt, la strategia de guvernare, dar foarte important, pe termen mediu, să ne pregătim pentru alegerile locale din 2016. Pentru că, de fiecare dată, în urma alegerilor locale, PSD îşi reconfirmă puterea şi legitimitatea prin sprijinul primit din partea românilor. De aceea am cerut colegilor să luăm în discuţie posibilitatea ca viitorul preşedinte să nu mai deţină o funcţie administrativă. Cred că acest lucru ne-ar scuti de multe atacuri de imagine şi ne-am putea concentra mai eficient resursele umane.

Sper să avem întelepciunea să depăşim acest moment şi să organizăm cât mai repede un congres care să stabilizeze principalele funcţii în partid. Este nevoie de o readaptare a partidului la noile condiţii existente în societatea românească ceea ce presupune, înainte de toate, promovarea profesionalismului.

Sunt convins că, după clarificarea situaţiei interne, PSD va rămâne un partid la fel de puternic şi de unit. Obiectivele noastre trebuie să fie acestea două – o guvernare la fel de eficientă ca până acum (nimeni nu poate ignora realizările Guvernului Ponta) şi câştigarea alegerilor locale.

 

Explore posts in the same categories: Politică

Etichete: , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

One Comment pe “Dezbaterile si resursele din PSD”

  1. Constantin Niță iese la rampă: el cere ca președintele PSD să nu fie și premier | Stiri din Brasov de ultima ora Says:

    […] a convins că este cel mai bun, în contextul şi momentul respectiv”, scrie Constantin Niță pe blog. El face aluzie la desemnarea Rovanei Plumb ca președinte interimar de către Victor Ponta, după […]


Lasă un comentariu