Importanța fondurilor de garantare în România

De aproape doi ani se tot discută, fie în guvernul politic, fie în cel tehnocrat, cum să se desființeze Fondul de contragarantare. Constat cu mâhnire că oamenii care doresc lucrul acesta nu cunosc sau nu vor să înțeleagă ce face un asemenea fond. De altfel nici Fondul de garantare pentru IMM-uri nu stă mai bine.

În condițiile în care, în România, a lua un credit pentru o societate românească este o adevărată aventură, aceste instrumente create și dezvoltate în timpul mandatelor mele sunt singurele care pot stimula IMM-urile și start-up-urile.

Pentru cei care vor desființarea acestor instrumente le reamintesc că pentru a crește numărul de garanții pentru IMM-uri s-a creat Fondul de contragarantare ca multiplicator de 6-8 ori al numărului de IMM-uri ce pot accesa credite cu garanții de până la 80% din valoarea creditului.

Din păcate și încrederea băncilor în aceste fonduri a scăzut, în primul rând, din cauza instituțiilor statului, respectiv Curtea de conturi și Ministerului de Finanțe  și, mai ales, din cauza lipsei de profesioniști care să înțeleagă rostul acestora. Mai mult, locul acestor fonduri este la Ministerul Economiei, așa cum a fost până în anul 2014 și nicidecum la Ministerul de Finanțe, cum este acum. 

Este timpul să se ia decizii foarte clare cu privire la situația acestor fonduri pentru a putea relansa creditarea IMM-urilor românești și activitatea acestora.

 

Anunțuri
Explore posts in the same categories: Economie

Etichete: , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: