Romania are nevoie urgent de strategia energetica

Din nou sunt nevoit sa-mi exprim un punct de vedere referitor la strategia energetică. Este inadmisibil ca, aproape dupa doi ani de la plecarea mea din funcția de ministru al energiei, nici pana in prezent cei care au venit nu au fost in stare sa rezolve aceasta problema extrem de importantă pentru economia românească.

Am lansat in toamna anului 2013 realizarea acestei strategii prin licitație internaționala si in martie 2014, cel care m-a înlocuit a anulat- o, pe motiv ca o vom face cu specialiști romani. Desigur, mi-am spus atunci, vine cineva mai bun ca mine si o sa realizeze aceasta strategie printr-o alta modalitate. Numai ca si acest ministru a plecat si strategia nu s-a mai făcut.

A venit apoi un reprezentant al unui partid liberal care, mi-am spus din nou, sigur va face acest proiect. M-am înșelat. Nimic. Si uite așa ne păcălim unii pe alți. Din păcate, timpul si schimbările din economie nu ne așteaptă.

Unii ar spune de ce ne trebuie hidrocentrala de la Tarnita?  Si eu le răspund, este necesara pentru echilibrarea sistemului energetic național. Le spun si ca trebuie sa facem cele 2 reactoare nucleare de la Cernavoda. Trebuie sa răspundem si dacă aceasta țara își mai poate folosi rezervele de cărbune de care dispune. „Moda” europeană de renunțare la resursele poluante pentru producerea energiei impune si ea poziție clară fata de energia regenerabilă. De asemenea, așa cum se știe, in Marea Neagră s-au descoperit rezerve importante de gaze naturale, ceea ce asigura independența totala fata de gazul rusesc.  Deci si aici avem nevoie de o direcție clară si anume ce facem cu aceste gaze naturale. Le folosim la producerea de energie ai caldura sau încercam sa reconfigurăm industria chimica naționala?

Regândirea sistemului european de producere a energiei implica realizarea urgenta a strategiei energetice naționale. Sper ca, in aceasta situație, Primul-ministru sa se implice si sa dispună măsuri imediate pentru realizarea acestui obiectiv.

Susțin, in continuare, scoaterea la licitație internaționala a acestei strategii pentru a diminua influența grupurilor de interese locale care ar putea determina dezvoltarea unui sector pe o resursa sau alta.

Anunțuri
Explore posts in the same categories: Economie

Etichete: ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: