Sa exportam pe pietele arabe!

Am avut şansa de a merge în delegaţia condusă de Premierul Victor Ponta în Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Qatar şi Kuweit. Astfel am avut reuşit să văd la faţa locului modul de funcţionare a economiilor acestor ţări şi să fac comparaţie cu ceea ce se întâmplă în ţările din regiunea noastră.

Este evident faptul că aceste state se pregătesc pentru epoca „postpetrol” şi fac eforturi susţinute de dezvoltare pe alte direcţii în afara resursei unice – petrolul. Din păcate, România a pierdut startul de a participa la marile proiecte din aceste zone iar prin vizita guvernamentală şi parlamentară am încercat să punem bazele unui nou început de colaborare cu aceste state. Sper să nu fie foarte târziu şi să ne mişcăm cu rapiditate pe aceste pieţe.

Este nevoie să trimitem, de urgenţă, reprezentanţi comerciali permanenţi şi să facem cât mai multe delegaţii comerciale prin Camera de Comerţ a României sau prin alte asociaţii ale oamenilor de afaceri. Trebuie întărit departamentul de comerţ exterior din Ministerul Economiei, prin creşterea schemei de personal calificat dar şi prin redistribuirea unor posturi existente. De asemenea, avem nevoie de o nouă viziune în comerţul exterior al României, o viziune orientată şi către zone precum Asia, Orientul Mijlociu, Africa şi nordul Americii de Sud. De exemplu, încercarea mea de a schimba şi mobiliza resurse pentru dezvoltarea relaţiilor cu China, SUA şi nordul Africii trebuie materializată prin finalizarea concretă a obiectivelor stabilite prin acte guvernamentale.

În statele vizitate, România poate să vândă produse agricole (să intre în diverse forme de cooperare în acest domeniu, fie în ţară, fie în ţările respective), materiale de construcţie, produse ale industriei siderurgice, produse ale industriei militare, cooperare în domeniul educaţiei, sănătăţii, serviciilor aeriene etc.

Sper ca acestă vizită să contribuie la dezvoltarea relaţiilor cu ţările arabe şi învăţăm că trebuie să gândim strategic pentru viitor.

Explore posts in the same categories: Economie

One Comment pe “Sa exportam pe pietele arabe!”

  1. rodica Says:

    FELICITARI,DOMNULE MINISTRU! E UN PAS MARE PENTRU ROMANIA. MA BUCUR CA EXPERIENTA DVS. CONTRIBUIE LA RESTABILIREA UNOR RELATII CAT SI LA DEZVOLTAREA TARILOR IMPLICATE.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: