Pe cine “sensibilizeaza” presiunea companiilor din sectorul regenerabilelor

Pe colegul meu de partid, dl. Florin Constantinescu şi pe alţi doi-trei parlamentari din Comisia de Energie. Surprinzător pentru mine este că şi dl. ministru Gerea a intrat în discursul acesta.

„Specialişti” precum colegii de mai sus nu s-au arătat niciodată interesaţi sau intrigaţi că România a avut, timp de ani întregi, cel mai profitabil sistem al certificatelor verzi pentru companiile din domeniul regenerabilelor. Lucru care a dus la costuri mult prea mari pentru populaţie şi pentru marii consumatori din industrie. Aceştia din urmă au luat serios în calcul reducerea sau închiderea activităţii din cauza sumelor pe care le dădeau pentru regenerabile.

Dar pe domni precum dl. Constantinescu nu-i sensibilizează „nimicuri” de genul sutelor de mii de angajaţi care şi-ar putea pierde locurile de muncă sau milioanelor de români care plătesc facturi nejustificat de mari la energie.

Nu-i impresionează şi nici nu-i interesează faptul că majoritatea ţărilor din Europa a renunţat să mai susţină sistemul regenerabilelor pe spatele altor tipuri de consumatori.

România rămăsese un Eldorado în acest domeniu unde companiile câştigau nesperat, iar investiţiile lor atingeau foarte puţin alte sectoare: nu generează locuri de muncă, echipamentele sunt aduse din afară etc.

Au fost demarate, doar demarate şi nefinalizate, sute de proiecte, unele chiar de investitori „sensibili” la acest sector. De ce? Doar pentru a intra în jocul extrem de profitabil al sistemului certificatelor verzi.

Mai mult, susţinătorii români ai energiei regenerabile nu au fost interesaţi nici de CE care nu s-a opus restructurării acestui sistem de subvenţii. De asemenea, să nu uităm că România a atins cota de 20% energie din surse regenerabile impusă de CE, ceea ce scade presiunea pe acest domeniu.

A nu se înţelege din mesajele mele că sunt împotrivă. Din contră! Statul trebuie să susţină, în măsura posibilităţilor, toţi investitorii, străini sau români. Dar deciziile luate nu trebuie să favorizeze, chiar şi indirect, anumite companii în detrimentul altora.

Guvernul Ponta a hotărât amânarea sprijinului prin certificate verzi, acordat companiilor din domeniul energiei regenerabile, nu sistarea lui.

Companiile au decis că este de neacceptat acest lucru şi, după ce au ameninţat că îşi iau proiectele şi pleacă din România, s-au gândit că este mai bine să-şi promoveze cauza şi să-i impresioneze pe cât mai mulţi. Şi unii s-au lăsat sensibilizaţi fără să le pese sau să analizeze contextul general al economiei din România. Strategia lor energetică?! Să ne întoarce la sistemul prin care îi îmbogăţim pe unii luând de la alţii!

Eu mă voi opune, ori de câte ori voi avea ocazia, unui asemenea tip de gândire, total în defavoarea României!

Explore posts in the same categories: Economie

Etichete: , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

6 comentarii pe “Pe cine “sensibilizeaza” presiunea companiilor din sectorul regenerabilelor”

 1. Stefan Says:

  Nu stiu cat de cinstit sunteti in general dar in acest articol aveti mare dreptate. Nu se poate ca jaful sa fie la nesfarsit. Iar treaba cu „impresionati” = valize de $$

  Am ajuns sa platim de 3 ori pretul real al electricitatii, am privatizat mare parte din tara si am dat posibilitatea Enel, Eon & co. sa faca profituri inimaginabile pe spatele nostru, al cetatenilor cinstiti.

  • Reni Says:

   Piata industriei regenerabile europene detine un lobby considerabil, industria producatoare de instalatii regenerabile cu tot lantul orizontal occidental are forta de penetrare mass-media si poate crea curente de opinie favorabile, chiar si aunci cand industria devine un lux impovarator pentru consumatori. Importanta afirmatiilor sincere in politica se simte in viata de zi cu zi, in economia reala, iar Dl. Ministru Nita a demonstrat fermitatea unor convingeri oneste si juste in acest domeniu sensibil

 2. Cristian Says:

  Dl. Constantinescu isi apara propriul business? (http://www.ziaruldeiasi.ro/economic/senatorul-morilor-de-vant~ni9ato).
  Este inadmisibil ca s-a ajuns la apararea unor companii in detrimentul altora. Nu l-am vazut pe dl. Gerea sarind in apararea producatorilor pe baza de carbune sau a consumatorilor care contribuie in mod direct la profitul celor cu afaceri in regenerabile.

 3. Dorin Says:

  Din pacate este un grup de interese, transpartinic, in piata celei mai generoase scheme suport din UE, pe spinarea populatiei uneia din cele mai sarace tari din Uniune, gasac pentru care interesul national nu conteaza. Multi din acesti domni nu se sfiesc sa vorbeasca despre solidaritatea energetica, saracia energetica etc. Este bine ca si Consiliul Concurentei, este drept cu ‘delicatetea’ pe care il caracterizeaza pe presedintele acestuia, atrage atentia asupra atipicitatii contractelor din regenerabile, dar vorbeste si de mecanisme care sa reduca riscurile investitorilor din energie, este drept faca a califica zona de interes. Nu ar trebui sa ne ferim sa spunem tehnologii cu (sau fara) emisii de carbon! Mixul energetic echilibrat, iesirea din schema monotehnologiilor la companiile de productie sunt elemenete la care trebuie sa ne gandim si sa le promovam. Cu deosebita stima,

 4. Cristian Says:

  Ce spune Eurostat:
  ,,Three out of the 28 EU Member States have already reached the level required to meet their national 2020 targets:
  Bulgaria, Estonia and Sweden. Moreover, Lithuania, Romania and Italy are less than 0.5 percentage points
  from their 2020 targets. At the opposite end of the scale, the United Kingdom (9.9 percentage points from
  reaching its national 2020 objective), the Netherlands (9.5 pp), France (8.8 pp) and Ireland (8.2 pp) are the
  furthest away from their target.”
  http://ec.europa.eu/eurostat/documents/2995521/6734513/8-10032015-AP-EN.pdf/3a8c018d-3d9f-4f1d-95ad-832ed3a20a6b

 5. ionut Says:

  IN conditiile actuale nimeni nu se mai gandeste sa investeasca in energiile regenerabile nu numai din cauza reducerii certificatelor ci si din cauza sumelor exorbitante pe care trebuie sa le plateasca producatorii de energie regenerabila pentru intariile de retele .Aceste lucruri au dus ca interesul investitorilor sa fie zero in acest sector , in acest moment numai investeste nimeni .Mentionez ca statul , primariile locale incasau sume importante din taxe si impozite, si se creau locuri de munca .Cred ca ideal ar fi fost conceput un sistem de sprijin din care investitorii sa obtina un procent de profit care sa fie in mare parte intr-o anumita marja clara .Sistemul acele certificate au inbogatit de dreptul acei investitori dar acum am cazut in cealalta extrema in care numai investeste nimeni si nu cred ca acest lucru este benefic pentru Romania .Oare mai au vreun viitor aceste proiecte in energie regenerabila?
  Chiar statul roman nu poate crea un echilibru intre interesele consumatorilor si cel al producatorilor ? Pana acum ori au dat prea multi bani ori au oprit de tot aceste investitii !In concluzie cine ne poate da un raspuns clar la intrebarea : mai este romania interesata de aceste investitii? ,ce se va intampla in continuare in romania vor mai fi investitii in acest sector sau ne vor ocoli investitorii in urmatorii ani asa cum s-a intamplat in multe domenii ?


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: