Strategia energetica. Punct si de la capat!

Observ că a reapărut în spațiul public ideea dezvoltării Strategiei energetice naționale pe baza expertizei unui consultant. Sper ca această inițiativă, pe care am încercat să o implementez în 2013, când eram Ministru delegat pentru Energie, să fie dusă până la capăt.

Este importantă expertiza unui consultant independent, cu experiență internațională, care să valideze câteva scenarii de lucru pe baza unor direcții clare, trasate de responsabilii cu gestionarea acestui sistem. Când spun direcții clare, mă refer în special la modul în care alege România să se poziționeze în actualul context geopolitic. Cu siguranță, nu putem ignora faptul că energia a devenit un element cheie de negociere. Ar fi o pierdere extraordinară dacă România nu și-ar valorifica potențialul în acest sector, având un mix energetic complex – hidro, nuclear, gaz, cărbune, regenerabile. Acestea sunt punctele de la care plecăm.

Următorul nivel este cel al direcțiilor pe care vrem să ne dezvoltăm, luând în considerare și țintele asumate la nivel european din perspectiva obiectivului decarbonizării. Cheia este reprezentată de investiții în proiecte strategice ce pot genera inclusiv revitalizarea industriei românești. Proiectul Unităților 3 și 4 de la Cernavodă, proiectul Hidrocentralei cu acumulare prin pompaj Tarnița-Lăpuștești, modernizarea minelor – sunt proiecte pe care le-am promovat și am speranța că vor fi continuate pentru că sunt vitale pentru viitorul sectorului energetic românesc.

Am lăsat ca punct separat valorificarea rezervelor de gaz din Marea Neagră, rezerve care ne pot valida ca hub energetic regional.Un material dezvoltat de Euronews, în decembrie anul trecut, puncta acest avantaj al României, contextualizând subiectul raportat la faptul că Europa depinde de sursa de aprovizionare din Rusia. România depinde în proporție de doar 15% de această sursă de aprovizionare, fapt care ne conferă un avantaj. Depinde de noi cum ne jucăm această șansă.

Cred că este nevoie de predictibilitate, lucru care a lipsit anul trecut la nivelul Departamentului pentru Energie, unde s-a blocat proiectul licitației pentru strategia energetică, fără o motivație anume. Sper ca anul acesta să avem aceasta strategie pentru sectorul energetic care să fie corelată cu planificarea pentru zona industrială, respectiv cu planurile de afaceri ale companiilor românești la nivel regional. Investițiile, expansiunea și exporturile de energie pot consolida poziția României în regiune.

Anunțuri
Explore posts in the same categories: Economie

Etichete: , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: