Masurile pentru energia pe baza de carbune trebuie continuate

Dupa cum se stie delegatia FMI a cerut Guvernului luarea unor măsuri de eficientizare a unor companii din domeniul energiei, dar si de închidere a unor unități din același domeniu, respectiv Complexul Energetic Hunedoara si Complexul Energetic Oltenia. Pana aici nimic nou pentru ca, încă din anul 2013, FMI indica luarea unor măsuri de eficientizare a acestor unități. In acest sens am luat, atunci, următoarele decizii: – am scos la licitație modernizarea celor patru mine din CE Hunedora; am scos la licitație modernizarea grupului 4 si investiția in procesul de desulfurare; am luat măsuri de îmbunătătire a managementului.

La CE Oltenia am lăsat proiecte pentru o noua investiție la Rovinari, împreună cu parteneri chinezi; semnarea contractului de finanțare cu BERD pentru modernizarea termocentralei Turceni; am propus crearea unei noi societăți prin reorganizare RAAN Drobeta Turnu Severin si anume, unirea minei Halanga cu partea termo din aceasta; unirea minelor de la Berbesti Vâlcea cu CET Govora (deși s-a aprobat actul normativ, nici pana in prezent nu s-a făcut predarea – primirea ),  s-au luat măsuri de recuperarea creantelor si de reducerea cheltuielilor etc.

Aceste măsuri  permit o relansare a celor doua complexe, care prin investitii si prin reorganizare pot sa intre pe piața de energie. Va fi foarte greu ca CEOltenia sa păstreze cei aproximativ 17000 de angajați fără a se lua măsurile de restructurare si reorganizare. Si aici, si la Hunedoara un rol important îl au si sindicatele care vor trebui sa constientizeze ca pastrarea locurilor de munca nu se face prin presiune salarială si de drepturi suplimentare care nu pot fi satisfacute de management. Aceasta presiune duce la falimentarea celor doua unități.

Desigur ca anul 2014 a fost un an când, pentru acest domeniu al carbunelui nu a existat un interes major al Departamentului pentru Energie, iar costul îl plătim acum. Spun aceasta pentru ca, dacă luam măsurile pe care le-am început in 2013, astăzi nu ajungem in aceasta situație. Sper ca acum, in ceasul al doisprezecelea, managementul acestor unități sa se apuce serios de investiții, restructurare si modernizare. Altfel cele doua complexe nu au niciun viitor. Primul Ministru a făcut acum ceea ce trebuie prin neacceptarea propunerilor Fondului, dar, ca politica de viitor, este necesar sa vedem unde ne îndreptam cu energia pe baza de cărbune. Era nevoie de strategia începută de mine si îngropata de predecesorul meu.

Sa auzim de bine!

Explore posts in the same categories: Economie

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: