Un pas inainte pentru noul grup energetic de la Rovinari – proiect de aproximativ un miliard de Euro

Astăzi, în prezența Prim-Ministrului Victor Ponta, s-a semnat Acordul privind înființarea companiei IPP (Independent Power Producer) legată de implementarea unei noi unități energetice la Termocentrala Rovinari.

Semnat de Președintele China Huadian Engineering Co, Yang Yong, și Directorul General Executiv al Complexului Energetic Oltenia, Laurențiu Ciurel, documentul reprezintă un pas înainte pentru implementarea proiectului.

În ultimii doi ani s-au depus eforturi, atât din partea companiilor, cât și din partea autorităților, pentru finalizarea negocierilor privind noul grup energetic de minim 500 MW, pe bază de lignit din Complexul Energetic Oltenia.

Este o investiție de aproximativ un miliard de Euro care va contribui la reînnoirea capacităţilor de producţie din Sistemul Energetic Naţional, cu beneficii semnificative în zonă, în plan economic şi social prin crearea de locuri de muncă.

Am arătat, de fiecare dată când am avut ocazia, că România trebuie să își mențină marele avantaj de a avea un mix energetic complex. În cadrul acestui mix, alături de nuclear, regenerabile și hidro, cărbunele va continua să fie o resursă strategică.Producția de energie pe bază de cărbune a evoluat, noile tehnologii permițând desfășurarea activităților în condiții care respectă cele mai înalte standarde de mediu.

În prezent, în structura producției de energie a României, cărbunele reprezintă aproximativ 30%, fapt care confirmă importanța acestei resurse pentru sistem.  În acest context, este esențial să continuăm demersul de atragere a investitorilor pentru modernizarea și retehnologizarea unităților de producție. Este un proces de durată, din care am parcurs etape importante:

  • Ianuarie 2014: Semnarea contractului CEO – BERD privind finanțarea de aproximativ 200 de milioane Euro pentru reabilitarea și modernizarea grupului energetic nr. 6 Turceni
  • Septembrie 2014: Semnarea contractului CEH – China National Electric Engineering Corporation privind retehnologizarea Termocentralei Deva, respectiv modernizarea Grupului 4 si realizarea instalatiilor de desfasurare a Grupurilor 3 și 4 – contract în valoare de aproximativ 271 milioane dolari
  • Octombrie 2014: Semnarea acordului privind înființarea companiei IPP (Independent Power Producer) legată de implementarea unei noi unități energetice la Termocentrala Rovinari – proiect în valoare de aproximativ 1 miliard de euro
Reclame
Explore posts in the same categories: Economie

Etichete: , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

One Comment pe “Un pas inainte pentru noul grup energetic de la Rovinari – proiect de aproximativ un miliard de Euro”

  1. Gheorghe Rotar Says:

    Domnule Ministru, viitorul suna bine, este un lucru foarte pozitiv ca se va moderniza flota de termocentrale pe carbune a Romaniei. Cu siguranta va fi un proces de lunga durata dar un proces necesar. Puteti sa dati detalii referitoare la retehnologizarea Grupului 5 de la Rovinari? Cu Stima Gheorghe


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: