Despre datele Eurostat, privind cifrele in cheie economica

Datele statistice publicate de Eurostat au generat o serie de comentarii generale, nefundamentate de argumente economice. Consider că există câteva aspecte care trebuie evidențiate în legătură cu recenta constatare statistică a încetinirii creșterii economice, înregistrată de România în trimestrul doi al acestui an.

Primul aspect este cel strict statistic. Nu putem vorbi despre o ,,economie în recesiune” când aceasta crește cu 2,6% într-un semestru față de aceeași perioadă a anului precedent. Așteptările, este adevărat, erau mai mari, dar avansul PIB-ului în prima jumătate a acestui an este în perfect acord cu prognozele de creștere economică ale Guvernului, ale Fondului Monetar Internațional și ale Băncii Mondiale care estimează un avans de 2,8% pentru economia românească în 2014. Prin urmare, avansul economiei este în graficul prognozat atât de Guvern cât și de instituțiile internaționale. Așadar, nici vorbă de o deraiere, cum greșit s-au grăbit să spună unii comentatori și politicieni din opoziție.

Al doilea aspect ține tot de statistică dar și de econometrie. Oricât de importantă ar fi constatarea statistică tehnică a recesiunii economice, aceasta se bazează pe o formulă economică, în opinia mea stabilită destul de arbitrar, care definește recesiunea tehnică a unei economii când aceasta înregistrează două trimestre consecutive de scădere economică trimestrială. Dacă așa ar sta lucrurile, cum s-ar putea numi perioada 2009 – 2012, când am avut căderi abrupte trimestriale consecutive de 6% până la 8% și chiar aproape 9% față de aceeași perioadă din anul precedent, urmate de creșteri și scăderi repetate.

Spre ilustrare, pentru o comparație justă între recesiunea economică profundă din perioada 2009-2012 și recesiunea tehnică dată acum de două trimestre consecutive de scădere economică, să ne uităm la cifrele de creștere/scădere economică într-un trimestru față de aceeași perioadă din anul precedent:

Presentation2

Ajungem și la un alt aspect invocat tot de opoziție – acela conform căruia am ajuns “codașa” Europei în ceea ce privește creșterea economică. Acești comentatori lipsiți de cunoștințe economice amintesc doar scăderea trimestrială a economiei românești din trimestrul doi față de primul trimestru, ignorând creșterea economică semestrială a României de 2,6%, nivel care o plasează pe primele poziții în clasamentul european al celor mai performante economii. Mai mult, în primul trimestru am fost chiar pe primul loc, cu un avans de 3,8%. În același timp, al doilea trimestru a consemnat, nu numai pentru România, o încetinire neașteptată, dar și pentru cele mai importante economii din zona euro, acestea înregistrând o stagnare după ce în primul trimestru reușiseră să ajungă pe creștere.

Așa ajungem la un alt aspect al recesiunii economice proclamate cu aplomb de opoziție, respectiv speculația politică a datelor statistice. Aș aminti aici colegilor din opoziție, care în perioada 2009 – 2012 au guvernat generând nu o recesiune economică, ci un adevărat dezastru economic pentru România, că în acea perioadă au realizat nu mai puțin de opt trimestre consecutive de scădere economică anuală. Iar dacă s-ar uita la graficul creșterii trimestriale economice din perioada respectivă ar vedea un grafic care, în termeni de specialitate, se numește “grafic fierastrău” și care arată o variație frecventă în sus și în jos a economiei românești, ceea ce demonstra că-i lipsește busola care să o scoată din groapa recesiunii. Mai mult, guvernarea de atunci a fost într-adevar ca un “fierăstrău” pentru economia românească, tăind în toate direcțiile, fără un calcul economic fundamentat, de la investiții până la salarii și pensii.

Avansul PIB-ului în zona euro a fost 0% în trimestrul doi iar la nivelul Uniunii Europene acesta a fost de 0,2% față de primul trimestru. România, din acest punct de vedere nu putea să nu resimtă această încetinere înregistrată de cele mai importate economii europene.

Este esențial să privim cu atenție și profesionalism ceea ce se întâmplă în economie, corelând datele existente la nivel global și regional. În acest secol, mai mult ca oricând, economiile nu funcționează izolat, ci sunt interdependente. Mai mult, comentariile politicianiste nu își au locul în economiei, în special atunci când vin din partea celor care și-au trecut în palmares tăieri de salarii și pensii, rezultate dezastruoase la absorbția fondurilor europene, blocarea investițiilor.

Guvernul își menține obiectivele economice și va continua să implementeze măsuri menite revigorării economice prin atragerea investițiilor străine directe și demararea unor proiecte majore de infrastructură care își vor replica efectele în economia națională prin crearea de noi locuri de muncă și repornirea industriei locale.

Explore posts in the same categories: Economie

2 comentarii pe “Despre datele Eurostat, privind cifrele in cheie economica”

  1. Reni Says:

    Este evident ca dinamica economica europeana este expusa conflictului din Ucraina…cu atat mai bine venite au fost demersurile de diversificare economica catre China. Europa va stagna, asa cum se prezinta situatia acum, Asia va cunoaste un avant prin compensare investitionala


  2. […] din luna august a acestui an, atrăgeam atenția asupra modului incorect în care este folosit termenul de ,,recesiune”. […]


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: