Intalnire cu ministrul Comertului din China – exista oportunitati de crestere a relatiilor comerciale dintre cele doua tari

În cadrul vizitei oficiale efectuate la Ningbo, cu ocazia  Conferinţei ministeriale a miniştrilor economiei şi comerţului din China şi ţările Europei Centrale şi de Est, am avut o intrevedere cu Ministrul Comerţului din R.P. Chineză, Gao Hucheng.

Împreună cu omologul meu am abordat câteva teme esenţiale, în continuarea discuţiilor purtate anul trecut, la cel mai înalt nivel, între România şi China. Principalele subiecte abordate au vizat:

 • cooperarea României cu Republica Populară Chineză, atât în plan bilateral cât şi în contextul mai larg al apartenenţei ţării noastre la zona Europei Centrale de Est şi la Uniunea Europeană;
 • dezvoltarea de parcuri economice;
 • accesul pe piaţa chineză a produselor de origine animală;
 • proiectele de investiţii pentru care companiile chineze şi-au exprimat interesul – modernizarea şi extinderea capacităţilor de producţie la termocentrala Rovinari, dezvoltarea Unităţilor 3 şi 4 de la centrala nucleară Cernavodă, privatizarea complexului petrochimic Oltchim, realizarea centralei hidroelectrice cu acumulare prin pompaj de la Tarniţa – Lăpuşteşti, realizarea tronsonului de autostradă Craiova – Piteşti, construcţia tronsonului feroviar de mare viteză Bucureşti – Constanţa.

Consider că este esenţial să continuăm şi să menţinem la un nivel ridicat dialogul bilateral dintre România şi China, dialog care a fost marcat de două evenimente importante anul trecut  – întâlnirile la nivelul şefilor de guvern român şi chinez de la Beijing (iulie 2013) şi Bucureşti (noiembrie 2013).

Faptul că aniversăm 65 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre România şi China, respectiv 10 ani de la semnarea parteneriatului strategic amplu de cooperare dintre România şi R. P. Chineză spune ceva despre bunele relaţii stabilite de-a lungul timpului.

Toate aceste elemente sunt reflectate de nivelul schimburilor comerciale bilaterale care au totalizat 3,28 miliarde USD în anul 2013. În primele trei luni ale acestui an, schimburile comerciale au fost de 931 milioane USD, în creştere cu 23,5% faţă de perioada similară a anului precedent. Cu siguranţă există încă potenţial de creştere, iar produsele companiilor româneşti îşi pot găsi locul pe această piaţă ofertantă a Chinei.

În ceea ce priveşte dezvoltarea parcurilor tehnologice, am agreat cu omologul meu asupra necesităţii identificării celei mai bune soluţii din punct de vedere al domeniilor şi locaţiilor care pot fi integrate în proiect. În acest sens, o delegaţie de experţi chinezi urmează să efectueze o vizită de documentare în România.

Potenţialul de investiţii al companiilor chineze este extrem de important, mai ales în contextul globalizării. Bunele relaţii politice confirmate în ultimii doi ani pot fi valorificate la nivelul schimburilor comerciale şi dezvoltării de proiecte majore de infrastructură.

România are proiecte în domenii cheie – energie, transport, IT, agricultură. Prin dezvoltarea acestora vom avea efecte pozitive la nivel economic şi social – revigorarea industriei, crearea de noi locuri de muncă. Statul chinez a alocat o linie de credit de 10 miliarde USD pentru realizarea de proiecte în ţările Europei Centrale şi de Est, iar proiectele României sunt viabile şi pot obţine finanţarea necesară implementării.

 

Reclame
Explore posts in the same categories: Economie

Etichete: , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

2 comentarii pe “Intalnire cu ministrul Comertului din China – exista oportunitati de crestere a relatiilor comerciale dintre cele doua tari”

 1. Camelia Dumitrescu Says:

  Buna ziua,
  Eu una va doresc din toata inima- numai bine- si sa mergeti inainte cu ceea ce a-ti inceput- cred ca o sa ne fie si nou bine

 2. Reni Says:

  Introducerea tematicii parcurilor tehnologice reprezinta calea corecta in abordarea pragmatica a investitiilor straine industriale in Romania…investitiile vin in conditii de eficienta in locare si infrastructura


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: