Proiectul de Hotarare privind exceptarea consumatorilor energointensivi de la plata certificatelor verzi, in dezbatere publica

Păstrarea competitivităţii industriei locale şi menţinerea locurilor de muncă reprezintă priorităţi pentru Guvernul României. Încă de anul trecut, am promovat măsuri menite să atenueze impactul certificatelor verzi în costul energiei suportat de către consumatorii români – industriali şi casnici. Am început acest proces amplu din dorinţa de a răspunde provocărilor generate de costul energiei electrice, provocări cu care se confruntă întreaga Uniune Europeană.

Principalul nostru obiectiv este crearea unui echilibru în piaţă, echilibru care să faciliteze activitatea industrială, generatoare de locuri de muncă şi venituri la bugetul de stat.

La scurt timp după ce Comisia Europeană a făcut publice noile orientări în domeniul ajutoarelor pentru mediu şi energie, am lansat în dezbatere publică, la sfârşitul săptămânii trecute, proiectul de Hotărâre pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat privind exceptarea unor categorii de consumatori finali de la aplicarea Legii nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie.

Proiectul de Hotărâre vizează exceptarea consumatorilor energointensivi de la plata certificatelor verzi, pe baza unor criterii clar stabilite – punerea în aplicare a unor măsuri de creştere a eficienţei energetice; menţinerea locurilor de muncă pe durata schemei; încheierea de parteneriate cu instituţiile de învăţământ pentru creşterea pregătirii profesionale şi atragerea de personal calificat. Angajamentul faţă de păstrarea locurilor de muncă şi susţinerea sectorului de formare profesională sunt condiţii esenţiale pentru accesarea acestei scheme suport elaborate la niveul Ministerului Economiei.

Proiectul de Hotărâre are la bază principiile enunţate în documentul elaborat de Comisia Europeană – „Orientări privind ajutoarele pentru mediu şi energie pentru perioada 2014-2020”. Proiectul prevede exceptarea parţială a industriei energointensive de la contribuţia aferentă promovării resurselor regenerabile de energie. Exceptarea se realizează diferenţiat, în funcţie de electro intensitatea operatorilor economici:

 • 85% în cazul unei electro intensităţi mai mari de 20%
 • 60% în cazul unei electro intensităţi de 10-20%
 • 40% în cazul unei electro intensităţi de 5-10%.

Industria energointensivă din România asigură circa 20% din consumul final brut de energie. Acest sector este şi cel mai mare generator de locuri de muncă, la nivelul anului 2012 asigurând direct aproximativ 760.000 locuri de muncă şi indirect aproximativ 1.500.000.

Cifrele arată importanţa industriei pentru România, iar datoria noastră este de a crea condiţiile necesare menţinerii şi dezvoltării acesteia în beneficiul românilor. De altfel, acelaşi obiectiv este susţinut la nivelul Uniunii Europene, Comisarul european pentru energie, Gunther Oettinger, afirmând în nenumărate poziţii publice că este nevoie ca Europa să aibă o industrie competitivă, capabilă să concureze la nivel global şi să genereze prosperitate şi locuri de muncă pentru societate.

 

Reclame
Explore posts in the same categories: Economie

Etichete: , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

2 comentarii pe “Proiectul de Hotarare privind exceptarea consumatorilor energointensivi de la plata certificatelor verzi, in dezbatere publica”

 1. Reni Says:

  Este imbucurator ca vor fi corelate unitatile de invatamint profesional cu HR marilor companii…profesionalizarea este esentiala iar prin politicile de sprijin energetic se pot atinge tinte de performanta industriala

 2. Reni Says:

  Dl. Ministru, La Multi Ani !
  Sanatate si puterea de a genera in continuare incredere si spirit pozitiv in economia Romaniei !


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: