Muntenegru, o piata cu potential pentru Romania

La începutul acestei săptămâni, am avut câteva întâlniri oficiale cu reprezentanţii Guvernului din Muntenegru, în vederea identificării oportunităţilor de cooperare economică. Discuţiile cu Premierul Milo Đukanović, Viceprim-ministrul şi Ministrul pentru Societatea Informaţională şi Telecomunicaţii, Vujica Lazović şi Ministrul Economiei, Vladimir Kavarić au pornit de la o realitate economică – schimburi comerciale de aproximativ 20 de milioane de Euro, în 2013, cifră care este mult sub potenţialul celor două state.

??????????

Am agreat împreună cu reprezentanţii Guvernului din Muntenegru asupra necesităţii intensificării colaborării în următoarele domenii: schimburile comerciale, energie, turism, IT, agricultură.

??????????

Schimburile comerciale, turismul, IT-ul şi agricultura reprezintă domenii cu tradiţie pentru România, domenii în care expertiza şi experienţa noastră pot contribui la dezvoltarea Muntenegrului şi, implicit, pot genera venituri pentru economia României.

??????????

Cu siguranţă, cooperarea în domeniul energiei este prioritară în relaţia dintre cele două state. România are un excendent de energie, companiile noastre pot avea preţuri competitive la nivel regional, fapt pentru care exportul este esenţial pentru valorificarea acestei resurse. În plus, Muntenegru are nevoie de cantităţi de energie pentru a susţine funcţionarea grupurilor industriale de pe teritoriul său. Am încredere că prezenţa companiilor româneşti pe piaţa regională de energie va fi din ce în ce mai activă, în acest sens fiind necesară continuarea programului de dezvoltare a interconectărilor şi stabilirea unor contacte strategice la nivelul regiunii.

Explore posts in the same categories: Economie

One Comment pe “Muntenegru, o piata cu potential pentru Romania”

  1. Reni Says:

    Tarile vecine Romaniei sunt piete importante pentru piata energetice, distantele de transport energie relativ scurte, succesiune mica a tranzitului peste granite…implicit taxa de transport reduse, fac din toate aceste tari piete deosebit de importante. Se pot imagina situatii economice favorabile dupa modelul offset in care parcuri industriale pot fi dezvoltate in parteneriate regionale cu maximizarea potentialului economic


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: