Complexul Hidrotehnic Turnu Magurele – Nicopol, proiect de interes strategic pentru Romania si Bulgaria

În cadrul şedinţei Comune a Guvernelor Republicii Bulgaria şi României, de vineri, 7 martie, am avut o întrevedere cu omologul meu, Ministrul bulgar al Economiei şi Energiei, Dragomir Stoynev. Discuţiile au vizat principalele teme de interes în sectorul economic – energie, cooperare economică, turism, colaborare în elaborarea politicilor la nivel european.

Avem puncte comune de interes, iar unul dintre proiectele strategice pentru ambele state vizează dezvoltarea Complexului Hidrotehnic Turnu Măgurele – Nicopol. La reuniunea de vineri, am agreat cu Ministrul bulgar asupra semnării unui Acord interguvernamental, anul acesta, pentru dezvoltarea proiectului. După semnarea acestui acrod, urmează să punem bazele unei societăţi mixte de proiect şi să elaborăm studiul de fezabilitate. Am încredere ca vom demara acest proiect care are beneficii economice, sociale şi de mediu importante – crearea de locuri de muncă; utilizarea capacităţii fluviului Dunărea ca sursă de energie regenerabilă; scăderea dependenţei de importuri; creşterea siguranţei energetice; reducerea de emisii cu efect de seră; crearea de locuri de muncă; asigurarea protecţiei împotriva inundaţiilor.

Pe agenda discuţiilor s-au mai aflat: interconectarea sistemelor de transport al gazelor naturale din România şi Bulgaria; realizarea liniei aeriene, de 800 MW, care să lege România, Bulgaria, Turcia; cuplarea pieţelor de electricitate.

Interconectarea sistemelor de transport al gazelor naturale este programată a fi finalizată în prima jumătate a acestui an. Dezvoltarea liniei aeriene de 800 MW, România-Bulgaria-Turcia, este parte a strategiei României de valorificare a producţiei de electricitate pe piaţa regională, iar discuţiile cu partea bulgară vin ca urmare a semnării, în luna ianuarie, a Memorandumului de Înţelegere între Departamentul pentru Energie al României şi Ministerul Energiei şi Resurselor Naturale al Republicii Turcia privind cooperarea în dezvoltarea interconexiunilor din domeniul energiei electrice.

În ceea ce priveşte schimburile comercial-economice, este necesară intensificarea proiectelor comune. Aceste proiecte pot include dezvoltarea de parcuri industriale mixte şi valorificarea oportunităţilor de colaborare la nivelul celor două Camere de Comerţ şi a Asociaţiilor patronale. Trebuie să valorificăm şi potenţialului turistic, fapt pentru care am agreat asupra necesităţii identificării elementelor care pot constitui factori diferenţiatori pe piaţa regională.

 

Anunțuri
Explore posts in the same categories: Economie

Etichete: , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: