Contract de finanțare CEO – BERD: investiție în viitor

Astăzi, după aproape un an de negocieri, s-a semnat Contractul în urma căruia Complexul Energetic Oltenia obține din partea BERD, o finanțare de aproximativ 200 de milioane Euro pentru reabilitareași modernizarea grupului energetic nr. 6 Turceni.

Semnarea contractului de finantare_CEO_BERD_30 ianuarie_foto 2

Acest demers este un prim pas în procesul de asigurare a competitivității companiilor producătoare de energie pe bază de cărbune, prin identificarea surselor de finanțare în vederea modernizării și retehnologizării. Am început cu Turceni, vom continua cu Mintia-Deva, apoi cu grupul de la Rovinari. Realizarea de investiții în modernizarea unităților producătoare de energie va contribui la reducerea emisiilor cu efect de seră, obligativitate pe care o avem trasată prin directivele europene.

Ceremonie de semnare_Contract de finantare_BERD_CEO_30 ianuarie_foto1

De altfel, CE a propus reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu 40% până în 2030. Astfel, ne dorim alinierea la aceste obiective europene, cu mențiunea că ele trebuie urmărite având în vedere specificul local care include o gamă largă de resurse pentru producția de energie. Aceste resurse nu trebuie clasificate în funcție de criterii discriminatorii, ci trebuie să identificăm cele mai bune măsuri pentru valorificarea acestora în beneficiul consumatorilor! În acest sens, cărbunele este și va rămâne o resursă vitală pentru mixul energetic al României!

Explore posts in the same categories: Economie

Etichete: , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

3 comentarii pe “Contract de finanțare CEO – BERD: investiție în viitor”

 1. Reni Says:

  Odata cu solutionarea problemelor de mediu – statiile de desulfurare rezolva eficient emisiile necontrolate de particule pulberi de cenusa – termocentralele intra in faza productivitatii competitive, viabile pe zona de mediu, adaptabile in conditii de incarcare critica a sistemului energetic…devin practic unitatea de baza a productiei de energiei in regim continuu.
  Lucrarile de instalare a desulfurarilor sunt lucrari ample, cu implicatii sociale majore…zeci de firme si salariatii lor lucreaza in activitatea aceasta platind totodata taxe catre bugetul de stat.
  In polemica amortizarii acestor investitii majore, de ordinul sutelor de milioane de euro, apar inevitabil, chestiuni de eficienta…daca am cheltuit sumele acestea, de cele mai multe ori finantate bancar, cum vom putea asigura viabilitatea business planning. Fara contracte pe termen mediu si lung, atat de hulitele contracte bilaterale, sistemul bancar si cel investitional nu pot face estimari realiste….rezulta un blocaj foarte greu de depasit.
  Iar acest blocaj, este tributar increderii in piata….dupa ce a fost vinduta energie sub pret de cost prin contracte oneroase in trecut “baietii destepti” ….dupa ce a fost generat un boom al certificatelor verzi – la bun simt nesustenabil pe termen mediu si lung….dupa toate aceste intimplari ale trecutului….neincrederea este omniprezenta.
  O abordare fireasca, cea a contractelor bilaterale pe termen mediu si lung, a devenit abordarea tabu, doar discutia despre firesc, incep acuzatiile iar in harmalaia de multe ori interesata, argumentul piere.
  In cele din urma, este de inteles, dupa anii de haos stimulat….. totusi, cred ca atentia opiniei publice trebuie axata asupra miezului problemei, respectiv, pretul de cost.
  Daca pretul de cost este corect calculat, iar vanzarea se realizeaza competitiv, daca contractual fluctuatia pretului de cost este acceptata in tranzactiile comerciale bilaterale, imaginea publica asupra fenomenului va reveni in limite rationale.

 2. Reni Says:

  Odata cu iesirea de la guvernare a PNL….in mod uimitor, Hidroelectrica, prin vicii de procedura la Curtea de Apel reintra in insolventa. Dl Borza….in mod deloc suprinzator precizeaza ironic cum trebuie a se reintoarce la butoanele companiei.

  In mod consecvent…ar fi oare normal sa gindim ca aceste coincidente sunt legate de actiuni aflate in vecinatatea subminari a economiei nationale.


 3. […] 2014: Semnarea contractului CEO – BERD privind finanțarea de aproximativ 200 de milioane Euro pentru reabilitarea și modernizarea […]


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: