România și energia din surse regenerabile – de ce vrem să ne auto-sabotăm în apărarea interesului consumatorilor și industriei locale?

Am început anul trecut un demers criticat, însă imperios pentru ceea ce înseamnă echilibrul la nivelul prețului energiei. Nimic spectaculos în acest demers dacă ne uităm la ceea ce se întâmplă în Europa în ceea ce privește prețul energiei și impactul acestuia asupra competitivității industriei europene. Nu o spun doar eu. O spun și omologii mei din celelalte state europene. Au spus-o inclusiv Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso și Comisarul pentru Energie, Gunther Oettinger. Trebuie realizat un echilibru în ceea ce privește impactul schemelor suport pentru energia verde în facture consumatorilor finali.

În contextul în care OUG 57/2013 nu modifică schema de sprijin, ci doar amână la plată o parte a certificatelor verzi, este lipsit de realism să discutăm despre impredictibilitatea cadrului legislativ. Mai mult, în contextul în care la prenotificarea înaintată, Comisia nu a a avut obiecții, ci doar a solicitat notificarea, nu poate fi vorba despre o nerespectare a angajamentelor asumate față de CE. Să nu uităm că măsurile sunt luate ținând cont de faptul că România își va atinge din 2014 obiectivul național asumat pentru anul 2020 prin Directiva 2009/28/CE privind ponderea energiei din surse regenerabile, de 24% în consumul final brut de energie.

Suntem printre primele țări din Europa în ceea ce privește atingerea obiectivului cu mult înainte de termen. Care este reversal medaliei? Îl vedem în facturile consumatorilor industriali și casnici. Este interes național dacă alegi să ignori efectele unei politici extrem de favorabile pentru un anumit sector, în detrimentul altora? Cu siguranță, nu!

Discuțiile generate în urma retrimiterii legii de aprobare a OUG 57/2013 la Parlament sunt total nefundamentate în contextul în care am respectat toate procedurile de comunicare cu Comisia,prenotificarea fiind înregistrată în data de 2 august 2013.

Pentru referință, este interesant de analizat următoarea creștere – 8 lei în 2011 față de 53 de lei în primul semestru din 2013. Este prețul per MWh! Cine achită? Românii și companiile cu activitate industrial pe piața locală!

Rămâne să vedem cine și de ce insistă în acțiuni menite să blocheze măsuri care pot avea efecte pozitive din punct de vedere socio-economic!

Anunțuri
Explore posts in the same categories: Economie

Etichete: , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

2 comentarii pe “România și energia din surse regenerabile – de ce vrem să ne auto-sabotăm în apărarea interesului consumatorilor și industriei locale?”

 1. Reni Says:

  Tinta regenerabila in Romania a fost atinsa, fenomen petrecut cu o viteza uimitoare, vecina cu inconstienta, in guvernarea PDL.

  Era evident ca schema de sprijin va fi o povara pe producatorul industrial autohton, ca il va impinge poate spre relocare….nu a interesat pe nimeni, toate interesele erau convergente in zona eoliana, mai mult decit in toate celelalte zone.
  Pleiada de investitori au descoperit un “Eldorado” nesustenabil rational economic la nivel de stat, un fel de “baieti destepti” ai productiei de energie, aruncati in lupta cu doctrine economice corporatist-bancare, finantari care generau investitii doar in sprijinul producatorilor de tehnica energetica din exteriorul economiei romanesti
  Un fel de export de profit prin cresterea cheltuielilor de capital, adevarat, foarte avantajos pentru rularea economiilor avansate europene, nu la fel de avantajos pentru Romania, cea care platea schema de sprijin.
  Cresterea cheltuielilor de capital, fonduri de investitii, a devenit in Romania, un fel de obsesie manageriala, promovata intens de sistemul bancar, de fondurile de investitii, in general de toti cei care, intr-un mod sau altul, creeaza piete de desfacere pentru echipamente tehnologice cu valoarea adaugata mare.

  Intrebarea este….cat din aceste investitii sunt legate de economia romaneasca, valoarea investitilor….in ce masura aceasta este rostogolita in economia nationala.
  In energie, echipamentele sunt in general importate….exemplu in zona regenerabila, peste 80% din valoarea investitiei parasea economia orizontala.

  Prin urmare…ce stimulam ? Raspunsul il cunosc si cei care militeaza infocat pentru scheme de sprijin generoase, doar, ecologia este un business in sine.


 2. […] modificarea reglementărilor care vizează domeniul producției de energie din surse regenerabile. Din păcate, abordarea este contrară tuturor principiilor după care a funcționat actualul Cabinet… – asigurarea furnizării de energie, la costuri suportabile pentru consumatorii casnici și […]


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: