Europa Centrală şi de Est – China, investiţie în viitor pentru România

Forumul Economic China – Europa Centrală şi de Est, din 26 noiembrie, marchează un moment important pentru regiune. În ceea ce priveşte România, putem vorbi despre un moment firesc, rezultatul discuţiilor şi legăturilor restabilite în acest an cu unul dintre partenerii cu tradiţie pentru ţara noastră.

Tradiţia este esenţială, însă fără consecvenţă în relaţiile economice nu putem vorbi despre rezultate în domenii cheie precum investiţiile strategice sau comerţul.

De ce China?

Au o creştere economică cu care puţine zone, la nivel global, se pot lăuda.

Au companii puternice, capabile să investească şi să dezvolte mari proiecte de infrastructură.

Au o cultură a afacerilor, dezvoltată pe principii economice.

Au o creştere a sectorului industrial care contribuie extraordinar de mult la stabilitatea economică.

Ce înseamnă China pentru România?

Oportunităţi la nivelul tuturor sectoarelor – economie, industrie, energie, agricultură, turism.

Aceste oportunităţi există şi avem marea şansa de a le valorifica datorită unor elemente esenţiale care au contribuit la ceea ce va însemna relaţia Românie cu China după ziua de 26 noiembrie – tradiţie, stabilitate economică şi politică, viabilitatea proiectelor.

Personal, am crezut în şansa României de a creşte valorificând relaţia cu China încă de când am fost Ministru al IMM-urilor, Mediului de Afaceri si Comertului. Spun şansă pentru că Europa se confruntă cu o mare deficienţă în ceea ce priveşte apetitul investitorilor pentru dezvoltarea de proiecte majore, deficienţă care nu va face decât să mărească decalajul dintre statele membre şi zonele aflate în plină expansiune la nivel global.

Capitalul companiilor chineze poate contribui la revitalizarea economică a regiunii. Bineînţeles, în limitele reglementărilor UE şi cu un important aport al industriei locale în ceea ce priveşte dezvoltarea potenţialelor proiecte strategice în care vor exista investitori din China.

Voi reda o parte din discursul susţinut de Preşedintele CE, José Manuel Durão Barroso, la al 9-lea Summit de Afaceri UE-China:

,,[…]În cele din urmă, parteneriate strategice nu se bazează doar pe contactele între oficiali şi pe angajamentele politice. Se bazează pe oameni. Oameni ca dumneavoastră, cei din comunitatea de afaceri. Oameni care transpun voinţa politică în acţiuni concrete şi rezultate. Acesta este motivul pentru care apreciez foarte mult această interacţiune între nivelul politic şi practicanţi, cei care fac ca lucrurile să se întâmple. Cei care creează, prin iniţiativa lor, locuri de muncă şi creştere economică, atât pentru China cât şi pentru Uniunea Europeană. Știm prea bine că, fără o viziune, un cadru, acţiunile decisive nu sunt luate şi, la rândul lor, fără acţiuni concrete viziunile nu vor face diferenţa niciodată.

Acesta este motivul pentru care cadrul, scheletul parteneriatului nostru strategic are nevoie de viaţa care curge la nivelul schimburilor noastre economice. Comerţul şi investiţiile sunt părţi vitale ale relaţiei noastre. Acestea leagă economiile noastre zilnic. Ele fac diferenţa, în bine, pentru vieţile oamenilor. […]

Astăzi, economia globală este un sistem extrem de întreţesut. Țări din întreaga lume sunt conectate prin artere comerciale şi investiţii. Valoarea brută a exporturilor la nivel mondial, în 2012, a reprezentat un sfert din PIB-ul global. Valorile totale atât ale investiţiilor străine care au avut loc în străinătate şi ale vânzările filialelor străine au reprezentat mai mult de 30% din producţia mondială, fapt care arată cât de mult suntem interconectaţi în această lume globalizată a secolului 21.” (http://europa.eu/rapid/press-release_SPEECH-13-953_en.htm)

Am redat acest fragment pentru că este important să avem o viziune extinsă asupra ceea ce înseamnă economia locală şi cea regională în context global. Economia în sine este  politică la nivel global, o politică guvernând creşterea economică şi, implicit, bunăstarea cetăţenilor prin crearea de noi locuri de muncă şi dezvoltare datorită implementării unor proiecte cu impact direct asupra economiei locale.

Anunțuri
Explore posts in the same categories: Economie

Etichete: , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: