Energia regenerabila – lectia germana

În ultimele luni, în contextul local, am amintit de câteva ori că va fi interesant de privit cum va fi definită politica Germaniei îndomeniul energiei, dupămomentul alegerilor. Alegerile au trecut, Angela Merkel a câștigat și este în postura de a alege direcția în care va merge. Acest lucru depinde de partenerul pe care îl va coopta în formarea coaliției de guvernare – social-democrații (SPD) sau Partidul Verzilor. Alegerea va fi interesantă atât din punct de vedere politic, cât și din perspectiva potențialelo revoluții ale politicilor energetice.

În acest moment, ,,Energiewende”, ambițiosul plan al Germaniei privind energia include energia regenerabilă drept componentă majoră, fapt care se traduce în costuri ridicate pentru consumatorii germani, aceștia având de achitat aproximativ 20 de miliarde de Euro/an în contul energiei verzi. Marea provocare, pentru orice țară – nu doar pentru Germania, este găsirea acelui echilibru care să permită dezvoltarea masivă a sectorului energiei din surse regenerabile, menținând competitivitatea industriei.

Cu ce se confruntă Germania înacest moment?

 • O piață distorsionată de expansiunea surselor de energie regenerabilă, expasiune datorată subvențiilor generoase oferite prin sistemul de prețuri fixe (feed-in tariffs).
 • Creșterea prețurilor pentru consumatorii casnici șI industriali.
 • Necesitatea investițiilor în infrastructura încă neadaptată fluxului fluctuant de energie generată de sursele regenerabile.
 • Închiderea centralelor care funcționează pe gaz – deși sunt eficiente, acestea nu sunt competitive în comparație cu regenerabilele.

Această situație o regăsim și în alte state europene, fapt pentru care îmi mențin opinia conform căreia consider necesară energia din surse regenerabile, însă într-un sistem echilibrat, în care celelalte surse de energie pot concura pornind de la aceleași date. Dacă ne uităm la statistici, România este în grupul țărilor care și-au îndeplinit obligațiile asumate. Spre exemplu, datele European Environment Agency arată că, în 2011, 14 state membre – Bulgaria, Germania, Estonia, Finlanda, Grecia, Ungaria, Italia, Lituania, Luxemburg, România, Slovacia, Slovenia, Spania și Suedia, precum și Norvegia, și-au îndeplinit sau și-au depășit traiectoriile orientative asumate la nivel european.

În ceea ce privește Germania, sunt câteva aspecte de luat în seama:

 • Dorința Angelei Merkel de a merge mai departe cu planul ambițios de a genera, până în 2050, până la 80% din electricitatea țării din surse regenerabile.
 •  Fezabilitatea menținerii acestui plan, ținând cont de: actualele condițiie conomice – criza economică și impactul schemelor suport pentru sprijinirea producerii de energie din surse regenerabile asupra consumatorilor casnici și industriali; competitivitatea industriei germane, raportat la noile realități înregistrate la nivel global.
 • Structura viitoarei coaliții de guvernare

Cu siguranță, SPD poate fi un partener cooperant în ceea ce privește micșorarea subvențiilor pentru energia regenerabilă, în timp ce Partidul Verzilor s-ar situa la polul opus datorită politicii constante de promovare a energiei din surse regenerabile. Astfel, alegerea partenerului de guvernare va da un semnal în ceea ce privește viitorul politicii energetice germane.

 

Anunțuri
Explore posts in the same categories: Economie

Etichete: , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

One Comment pe “Energia regenerabila – lectia germana”

 1. Reni Says:

  Cancelarul german, Angela Merkel, şi liderii Partidului Social-Democrat (SPD) au ajuns joi la un acord pentru deschiderea negocierilor în vederea formării unei mari coaliţii guvernamentale, au anunţat reprezentanţii celor două partide.

  Acordul a fost adoptat în cea de-a treia rundă a discuţiilor exploratorii dintre liderii CDU/CSU conduşi de Angela Merkel şi social-democraţi şi după ce Verzii, un alt potenţial partener al conservatorilor cancelarului german, au respins posibilitatea formării unui Guvern de coaliţie.

  http://jurnalul.ro/stiri/externe/merkel-si-social-democratii-au-ajuns-la-un-acord-vizand-negocierea-unei-coalitii-653627.html

  Iata raspunsul realist al Germaniei in fata provocarilor energetice, motoarele dezvoltarii haotice in domeniul regenerabilelor incep sa fie judicios ajustate la realitatile economice


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: