“Vreau să rămân în România după ce termin facultatea!”

Este fraza pe care Guvernul Ponta doreşte să o audă cât mai des de la elevii şi studenţii români. Întotdeauna am susţinut că inteligenţa este cel mai de calitate „bun” al României şi dacă ar fi să facem un top al exporturilor, cred că este „bunul” cel mai exportat din ultimii ani. Din păcate, gratis.

Ne aflăm într-un impas major în ceea ce priveşte sistemul educaţional, impas ce s-a adâncit în perioada guvernului Boc. Prin tăierea salariilor profesorilor s-a redus dramatic interesului pentru această profesie şi, în acelaşi timp, a fost distrusă clasa de mijloc a societăţii (profesorii, medicii, funcţionarii publici etc.). Acest lucru a dus la un dezechilibru social extrem de mare. Multe din investiţii nu au fost făcute conform principiului utilităţii sau necesităţii imediate. Ne-am trezit cu zeci de proiecte începute şi neterminate sau cu proiecte din categoria săliilor de sport ultramoderne pentru şcoli care nu au apă curentă şi încălzire.

Guvernul Ponta a încercat să repare lucrurile astfel încât, încet-încet, să restabilim un echilibru, atât pentru profesori, cât şi pentru elevi. Reîntregirea salariilor sau reducerea CAS-ului pentru companiile care angajează tineri absolveţi sunt măsuri macro ce pot ajuta, în primul rând la stoparea „migraţiei” din sistem şi la reducerea şomajului.

Nu doresc să devin populist şi să vă spun că problemele se vor rezolva în câţiva ani de zile. Conform informaţiilor apărute zilele aceste în mass media, avem nevoie de circa un miliard de lei doar pentru a repara şi moderniza toate şcolile din România. De sume uriaşe avem nevoie şi pentru cercetare dacă vrem performanţă şi păstrarea specialiştilor în ţară. În acelaşi timp, avem nevoie şi de meseriaşi în diferite domenii (de aceea ideea bacalaureatului profesional am văzut-o ca pe o soluţie viabilă).

Cred însă că şi o colaborare mai bună între instituţiile publice şi cele private, între instituţiile publice şi universităţi, între companii private şi universităţi/şcoli profesionale ar putea fi o soluţie pentru stimularea elevilor şi studenţilor, dar şi un câştig pentru companii şi stat în a-şi forma specialişti. Tinerii absolvenţi se plâng de lipsa oportunităţilor de practică, iar instituţiile/companiile se plâng de absolvenţi fără experienţă. Este un cerc vicios.

De aceea mi-am propus ca, începând de anul acesta, împreună cu Ministerul Educaţiei, să punem la punct un parteneriat prin care studenţii care se specializează în diferite ramuri ale sectorului energetic să facă practică în instituţiile din subordinea Departamentului de Energie.

Aş vrea să ne concentrăm cu toţii pe ce putem facem în viitor încât să auzim de la elevi şi studenţi cât mai rar fraza – „Vreau să plec în străinătate după ce termin facultatea”.

În final, le urez tuturor profesorilor şi elevilor, dar în special celor din colegiul meu din Braşov în care sunt deputat, mult succes, numeroase reuşite şi putere de creaţie! Vă asigur de întregul meu sprijin şi de susţinerea colegilor mei de la PSD Braşov.

Reclame
Explore posts in the same categories: Semnal de alarma

Etichete: , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: