O scădere de 5-10% a sumei aferente certificatelor verzi din factura de electricitate, până la sfârşitul anului

În acest an s-a vorbit foarte mult despre sursele de energie regenerabilă, despre importanţa lor din perspectiva investiţiilor pe piaţa locală, despre necesitatea integrării lor în sistemul energetic naţional din perspectiva ţintelor asumate la nivel european.

Sunt teme perfect valide. Cu toate acestea, în ceea ce priveşte sectorul energiei regenerabile, perspectiva este mult mai largă şi ţine de abordarea la nivelul Uniunii Europene, abordare care în acest moment se află – aşa cum am menţionat în ultimele luni, într-un proces de analiză. Nu este un secret faptul că între UE, SUA şi China există o discrepanţă majoră din punct de vedere al competitivităţii industriei.

Preţul energiei este un termen de referinţă din punct de vedere al status-ului economic şi social, iar faptul că România a ales să răspundă acestei probleme prin ajustarea legislaţiei reprezintă un exemplu de responsabilitate. Am vorbit despre faptul că prin amânarea la plată a unui anumit număr de certificate în funcţie de tehnologie, costul aferent certificatelor verzi în factura la electricitate va înregistra o scădere între 5% şi 10%, până la sfârşitul acestui an.

Acest lucru s-a întâmplat şi, deşi există o presiune publică din partea investitorilor privind această modificare legislativă, trebuie să privim lucrurile în mod obiectiv. Există puncte de vedere divergente în piaţă. De cele mai multe ori, aceste puncte de vedere nu au fost corect argumentate, pornindu-se de la ideea conform căreia statul român trebuie să persiste într-o situaţie total dezavantajoasă atât pentru consumatorul român – casnic şi industrial, cât şi pentru statul român – obligaţii de plată din bugetul de stat. Și, toate acestea, în condiţiile în care România aproape şi-a atins ţinta asumată pentru 2020 în ceea ce priveşte energia din surse regenerabile. Astfel, Raportul Comisiei Europene privind progresele înregistrate în domeniul energiei regenerabile (http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=COM:2013:0175:FIN:RO:PDF17 martie 2013), arată că România era aproape de ţinta stabilită pentru 2020 (24%), încă din 2010 (23,6%).

România nu este singura ţară care a decis să ia o decizie în privinţa schemei de sprijin a energiei regenerabile. În ultimii ani, mai multe ţări din UE (Franţa, Polonia, Spania, Cehia, Italia etc.) au suspendat sau au modificat sprijinul investitorilor prin certificate verzi.

Insist pe faptul că, într-o perioadă dificilă la nivel naţional şi european, România nu a făcut decât să amâne plata certificatelor verzi din cadrul unei scheme care este cea mai avantajoasă din UE, sprijinul financiar fiind de două ori şi jumătate mai mare decât media ţărilor din UE.

România îşi păstrează angajamentul privind promovarea energiei din surse regenerabile, ca parte a strategiei europene. Energia regenerabilă este importantă pentru sistem, dar trebuie păstrat acel echilibru necesar unei bune dezvoltări economico-sociale. Costul cu energia este un factor determinant pentru viitorul Europei şi inclusiv pentru viitorul României, fapt pentru care avem datoria de a ne uita cu atenţie la situaţia actuală şi de a face ajustările necesare astfel încât să nu determinăm blocaje pentru cei care suportă costurile aferente componentei de energie regenerabilă.

Anunțuri
Explore posts in the same categories: Economie

Etichete: , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

2 comentarii pe “O scădere de 5-10% a sumei aferente certificatelor verzi din factura de electricitate, până la sfârşitul anului”

  1. Stefan iustin Says:

    Se vorbeste prea putin despre faptul ca, in 2013, Comisia a trimis tari membre in fata Curtii de Justitie a Uniunii Europene pentru ca nu au transpus Directiva privind Energia Regenerabila, in timp ce Romania aproape ca si-a atins tinta pentru 2020.

  2. Reni Says:

    Interesele industriei regenerabile au gasit in Romania cel mai propice regim de suport, pina la regularizarea si aducerea in normalitate a situatiei de catre Guvernul Ponta.
    Investitorii seriosi fac planuri de afaceri pe termen lung in amortizarea investitiilor, tin cont de eventualele modificari ale schemelor de sprijin….in schimb toti samsarii care cred ca fac profit pe spinarea consumatorilor in 7 ani, toti acestia sunt extrem de vocali prin presa.
    Tintele impuse pentru regenerabile sunt deja atinse, in mod normal, procesul trebuie incetinit, masurile de scadere a preturilor la energie sunt esentiale in acest moment a concurentei internationale acerbe.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: