Gazoductul Iasi-Ungheni – proiect strategic pentru Romania si Moldova

Săptămâna aceasta încep lucrările de construcție a gazoductului Iași – Ungheni, conductă care va conecta sistemele de transport gaze dintre România şi Moldova. Am menționat încă de la începutul mandatului că îmi doresc ca acest proiect să fie finalizat până la sfârșitul acestui an și, iată că, după luni de muncă în echipă între autoritățile din România și autoritățile din Republica Moldova, vorbim despre începerea construcției.

Această conductă reprezintă mai mult decât o simplă interconectare între sistemele de transport pentru gaze naturale din cele două ţări. Reprezintă oportunitatea deschiderii Republicii Moldova către Uniunea Europeană. Cu o lungime a interconectării de  43,276 km, gazoductul Iași-Ungheni contribuie la dezvoltarea infrastructurii de gaze din Europa, legând un sistem izolat la reţeaua statelor membre ale UE și creând premisele pentru diversificarea surselor de aprovizionare.

Iași-Ungheni este o prioritate pentru Uniunea Europeană din perspectiva diversificării surselor de aprovizionare. Prin această diversificare putem vorbi despre asigurarea securității energetice, fapt care contribuie la prevenirea situaţiilor de criză în cazul întreruperilor în alimentarea cu gaze. În plus, va exista o dinamizare a pieței prin apariția competiției la nivelul potențialelor surse de aprovizionare.

Am convingerea că lucrările se vor desfășura conform graficului, astfel încât construcția  gazoductului Iași-Ungheni să fie finalizată până la sfârșitul acestui an.

Obiectivul dezvoltării acestei conducte vizează creșterea securității energetice prin asigurarea unei surse alternative de livrare a gazelor naturale în sistemele de transport gaze ale ambelor țări.

Lungimea interconectării este de 43,276 km, din care:

 • 32,795 km pe teritoriul României
 • 10,481 km pe  teritoriul Moldovei
Anunțuri
Explore posts in the same categories: Economie

Etichete: , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

3 comentarii pe “Gazoductul Iasi-Ungheni – proiect strategic pentru Romania si Moldova”

 1. ionstefanovici Says:

  Daca am putea lega si reteaua de apa-canal Iasi de Republica Moldova, – http://ionstefanovici.wordpress.com/

 2. Reni Says:

  Interconectarile energetice sunt pasi importanti in efortul de conectare a Republicii Moldova la Uniunea Europeana. Calea de urmat a fost intotdeauna cea a realizarilor concrete in acest sens, Guvernul Ponta prin Ministerul Energiei demarand actiuni directe, mai putine vorbe, mai multe fapte. Pasul urmator, diversificarea rutelor de energie electrica, in acest fel Moldova va fi legata la sistemul energetic comun european

 3. gadjodillo Says:

  Nu găsesc nici o altă cale de a lua legătura cu dvs. Sînteţi deputatul care mă reprezintă în Parlament şi trebuie să vă transmit că aşteptăm de la dvs. să ne reprezentaţi, adică să votaţi gîndindu-vă nu la dvs., partid, obligaţii, etc., ci la noi.

  Şi cred că ar trebui să mai ştiţi că o ţară care-şi vinde repede resursele e ca un om care, cînd n-are bani, dă fuga la Amanet şi îşi lasă inelul sau verigheta acolo, pentru pîine azi. Mîine nu va mai avea ce vinde – şi după o vreme, nici nu va mai conta.
  Dacă ne amanetăm viitorul – natura, mediul, sănătatea – pentru nişte bani, mîine nu vom mai exista.

  Vă rog să luaţi în calcul părerile celor care v-au votat, atunci cînd veţi vota, la rîndul dvs. Votul dvs. pozitiv ar însemna dispariţia noastră, pe viitor. Nu cred că nişte bani azi pot anula conştiinţa lui mîine.

  Iată un mesaj pe care cred că trebuie să-l citiţi (e parte a unui articol pe wallstreet.ro) – e plin netul de dovezi ale genocidului pe care-l creează exploatarea cu cianuri:
  ” Traiesc intro zona a Canadei unde cheltuim peste 1.5 miliarde dolari in fiecare an ca sa oprim expansiunea arsenicului si a cianurilor rezultate din exploatarea vreme de 50 de ani a minelor de aur din zona. Stiti care este singura metoda de a stopa propagarea cianurii in panza de apa freatica?

  Pai sa va spun eu pentru ca sunt implicat in acest proiect.

  Se foloseste tehnologia de criogenizare a solului pe zeci de km patrati. Pur si simplu s-au sapat puturi de 500 metri adancime pe toata suprafata si s-au instalat masini criogenice care mentin temperatura solului sub zero grade. Va rog sa retineti ca nu exista solutii la ora actuala de „decontaminare” a zonelor afectate. Tot ce putem face este sa inghetam solul pentru a impiedica arsenicul si cianurile sa se infiltreze adanc in panza de apa freatica. Costa enorm si deocamdata nu exista alte solutii desi cei in domeniu cauta solutii de 10 ani. Nimanui nu-i convine sa arunce 1.5 miliarde dolari in fiecare an pentru a „izola” porcariile facute de minele aurifere. Dar nu avem alta solutie.

  De ce credeti ca firmele care se ocupa de minerit aurifer si-au cautat alte „piete” de exploatare in Asia, Africa sau Europa de Est? Unde legislatia este mai relaxata, unde inca pot mitui masiv si pot extrage aur cu metodele extrem de nocive si poluante. Pentru ca este mult mai ieftin decat sa extraga in Canada care inca are aur masiv dar nu se inghesuie nimeni sa-l exploateze pentru motivele de mai sus.”

  Specialist in minerit canadian, roman stabilit in Canada.

  Sursa: http://www.wall-street.ro/comentarii/articol/46565/Tragediile-americana-si-canadiana-dupa-exploatarea-cu-cianuri.html


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: