De ce trebuie ales Braşovul capitală a Regiunii Centru

Aş dori să răspund cu argumente concrete persoanelor care m-au acuzat că vorbesc demagogic când susţin ca Braşovul să fie capitala Regiunii Centru. Ţin să reamintesc că nu eu sunt cel care a pornit contradicţiile pe acest subiect ci domnul Johannes care şi-a anunţat intrarea în politică pentru a face lobby ca Sibiul să devină capitală regională. Dacă domnul Johannis sau alţi oameni politici doresc să înceapă o campanie de promovare, corect este să prezintă motive întemeiate în acest sens şi nu doar să iasă cu declaraţii de tip politic.

Şi mai vreau să lămuresc un lucru, nu am ceva cu Sibiul sau cu domnul Johannis. De altfel cum bine au subliniat unii, locul meu natal este în zona Iaşiului. Ce mă face să susţin Braşovul o reprezintă, înainte de orice, indicatorii economici şi sociali, potenţialul oraşului, din toate punctele de vedere, apropierea de Bucureşti, interesul investitorilor străini etc. Evident, Braşovul este şi oraşul în care trăiesc de la 20 de ani, unde mi-am construit cariera, în care mi-am făcut prieteni, dar acestea sunt motive de ordin personal. Declaraţiile mele publice se bazează, în special, pe argumente de natură economică.

Mai jos câteva din atuurile Braşovului:

 • Are cea mai mare contribuţie la PIB-ul naţional dintre judeţele Regiunii. Braşovul e singurul judeţ în care PIB-ul a crescut continuu din anul 2008. Conform Comisiei Naţionale de Prognoză, decalajul între PIB-ul judeţului Braşov şi PIB-ul celorlate judeţe va creşte în favoarea Braşovului.
 • Este cel mai puternic centru turistic din Regiune, cu cele mai multe capacităţi de cazare din ţară, după Constanţa. Dintr-un total de 1526 structuri turistice aflate în regiunea Centru, judeţul Braşov ocupa primul loc cu 42,3%, în 2012. Cel mai mare număr de turişti străini cazaţi în 2011 s-a înregistrat la Braşov, peste 100.000, cu 30.000 mai mult decât la Sibiu.
 • Dispunde de cea mai mare bază sportivă (exemplul FOTE).
 • Are cea mai mare universitate din Regiune şi cel mai mare număr de studenţi. Judeţul Braşov deţine 42,6% din numărul de studenţi din Regiune, urmat de Sibiu (29,3%) – anul şcolar 2011/2012.
 • 56,4% din numărul total al cercetătorilor din Regiune sunt concentrati la Braşov (peste 1.100 faţă de 350 în Sibiu). Tot aici s-au înregistrat 61,3% din totalul cererilor de brevet de invenţie şi 32,1% din totalul cererilor de înregistrare a mărcilor. (date corespunzătoare anului 2011)
 • În Regiunea Centru, judeţul Braşov înregistra, în anul 2011, cel mai mare număr de unităţi sanitare.
 • Judeţul Braşov deţine cel mai mare număr al populaţiei ocupate în industrie, servicii, comerţ şi construcţii.
 • Cele mai multe unităţi locale active din Regiunea Centru îşi desfăşoară activitatea pe teritoriul judeţelor Braşov (29,8%)
 • Judeţul Braşov deţine primul loc în cadrul Regiunii Centru din punct de vedere al cifrei de afaceri totale (30,3%), urmat de judeţul Sibiu (24,0%). În domeniile de activitate comerţ, construcţii şi industrie, judeţul Braşov a înregistrat, în anul 2011, cea mai mare cifră de afaceri din Regiunea Centru.
 • Judeţul Braşov ocupa, în anul 2011, locul întâi în cadrul Regiunii Centru la volumul exportului, cu o pondere de 31,7%.
 • Judeţul Braşov se situează înaintea celorlalte judeţe din Regiunea Centru în ceea ce priveşte ponderea locuinţelor alimentate cu apă şi care dispun de canalizare şi încălzire centrală, dar şi cel mai mare număr de băi în locuinţe.
 • Braşovul este principalul punct nodal pe transportul de cale ferată şi rutier, cu perspective de dezvoltare în urma construirii autostrăzii Comarnic-Braşov şi a aeroportului.
 • Cea mai mare parte a acestor informaţii a fost obţinută de la Institutul Naţional de Statistică şi corespunde sfârşitului anului 2011. Există şi câteva rezultate pe 2012.

Toate aceste date economice şi sociale arată că nu eu sunt demagog în discurs ci anumite persoane, publice sau nu, care fie din orgoliu local (şi acest lucru nu ar fi ceva rău), fie pentru că vor să-şi facă imagine pe acest subiect (ceea ce nu este corect) au ieşit în ultima perioadă cu diverse declaraţii pe acest subiect.

Dezbaterile pe tema regionalizării au început şi sfătuiesc oraşele din toată ţară să-şi pregătească strategii şi campanii de promovare pentru că este o oportunitate extraordinară de a se mândri cu ce au realizat, cu proiectele de viitor, dar şi cu istoria şi tradiţiile proprii.

Reclame
Explore posts in the same categories: Transilvania

Etichete: , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

6 comentarii pe “De ce trebuie ales Braşovul capitală a Regiunii Centru”

 1. Reni Says:

  „Judeţul Braşov deţine primul loc în cadrul Regiunii Centru din punct de vedere al cifrei de afaceri totale (30,3%), urmat de judeţul Sibiu (24,0%). În domeniile de activitate comerţ, construcţii şi industrie, judeţul Braşov a înregistrat, în anul 2011, cea mai mare cifră de afaceri din Regiunea Centru.”

  O sinteza statistica care arata , cu o marja semnificativa, un adevar cunoscut de brasoveni, cu tot respectul pentru Sibiu

 2. ion adrian Says:

  Dle Ministru Nita,

  Voi posta prima oara la dvs o postare care nu este tocmai in topic eu neavand o pozitie imperativa fata de alternativele posibile desi si eu cred ca Brasovul ar avea niste argumente pentru a fi ales dar…

  Revin la ce doresc sa va spun:

  Nu sunt un sustinator al PSD , cu atat mai putin al ciorilor vopsite care sun cei care azi isi spun in fals liberali.
  Nu sunt pdlist dar il aprob mai in tot pe Basescu.
  Am facut parte in anii 90 din conducerea PNL asa ca stiu ce spun.
  Social democrati i-am cosiderat ca fiind cu adevarat Cristian Diaconescu si intr-o anume masura si pe dvs, fiind mereu mirat ca inca si unul si altul ramaneti in PSD(C.D. a facut in cele din urma ce trebuie in opinia mea si sper ca in jurul lui, in viitor sa se coaguleze un PSD care sa se revendice pe drept din cel al lui Titel Petrescu si nu din cel al lui Voitec cum de fapt este chiar daca nu recunoaste acest PSD cu Iliescu mentor de baza))

  Pe firul dnei Andreea Paul Vass
  http://www.andreeavass.ro/blog/2013/04/9846/

  am postat ce urmeaza:

  ” ion adrian says:
  April 8, 2013 at 8:08 am
  Andreea,
  Chiar daca nu pare strict dictata de o piata total libera pentru sistemul nostru energetic decizia lui Nita nu este rea :

  http://economie.hotnews.ro/stiri-energie-14575079-contine-hotarare-guvern-aprobata-fara-dezbatere-publica-energia-produsa-termocentrale-avea-prioritate-sistemul-energetic.htm?cfnl=

  Hidrocentralele trebue sa ramana ce trebuie sa fie, adica producatori de energie in varf de sarcina si regulatori in sistemul energetic national. Faptul ca apa azi inca este mai ieftina nu trebuie sa ne faca sa ne batem joc de ea.
  Reply

  ion adrian says:
  April 8, 2013 at 8:09 am
  PS Este de fapt o subventionare implicita a energiei pe carbune care nu trebuie in niciun caz abandonata cat timp rezervele de carbune inca sunt ridicate.
  Reply ”

  Parca pentru a raspunde la postarile mele de mai sus, Andreea ataca decizia dvs pe firul urmator al blogului ei:

  http://www.andreeavass.ro/blog/2013/04/ponta-vrea-facturi-mai-mari-la-energie-electrica-pentru-populatie-pentru-a-acoperi-incompetenta-propriei-sale-echipe/

  Eu nefiind de acord iintru-totul cu ea prezint opinia mea la subiect si care poate ca va intereseaza,opinie care acolo este inca in moderare ,dar va fi postata, caci Andreea nu cenzureaza ideile si opiniile, dar isi modereaza singura blogul si atunci uneori se mai asteapta:

  ” ion adrian says:
  Your comment is awaiting moderation.
  April 10, 2013 at 11:22 am
  Andreea,
  Esti mai intai profesionist si abia apoi politician. Daca gresesc te rog sa ma corectezi.
  In acest sens iti atrag atentia ca dl Nita este poate singurul profesionist din acest guvern de maimutoi condus de Ponta. poate singurul cu care merita discutat fara partis-pris si fara prejudecata politica:

  http://economie.hotnews.ro/stiri-energie-14588192-interviu-video-constantin-nita-companiile-distributie-sunt-unele-profituri-ascunse-trebuie-inteleaga-politica-preturi-trebuie-fie-una-decenta-daca-nu-inteleg-inseamna-problema.htm?cfnl=

  PS Nu spun ca sunt de acord cu el , de altfel desi ma pricep la energetica intr-o anume masura nu am datele necesare si pe gratis nici nu sunt dispus sa realizez o cercetare, dar merita incercat de inteles pozitia lui fara a fi doar populisti.
  Reply ”

  Numai bine

  • ion adrian Says:

   PS. Dar cu mutarea Transgaz de la Medias, de care abia am aflat nu sunt de acord, ba mai mult, cred ca este o eroare ca sa nu spun altfel.

 3. ion adrian Says:

  Corect si cu bateriile solare caci fotosinteza produce si cantitativ dar mai ales calitativ(hrana) mai multa energie decat panourile solare.
  Felicitari!

 4. ion adrian Says:

  🙂 🙂 🙂
  Pasti Fericit!


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: