Analiza principalelor măsuri prevăzute în programele de guvernare – USL versus ARD

Campania pentru alegerile parlamentare a evidențiat carențele majore din ceea ce înseamnă ,,viziunea economică” a ARD. Programul acestei formațiuni construit pe structura PDL, demonstrează, încă o dată, modul neprofesionist în care este și a fost tratat domeniul economic în guvernarea PDL.

Pentru a demonta cuvintele frumoase transmise de domnul Adriean Videanu în discursurile privind programul economic al ARD,  USL a realizat o analiză comparativă a programelor de guvernare privind macroeconomia, stimularea sectorului privat și a investiţiilor și creșterea absorbției de fonduri europene.

Dintre măsurile nesustenabile promovate de ARD, fost PDL, se remarcă:

1.      Asigurarea, pe termen mediu (2013-2016), a creşterii economice stabile, în acord cu criteriile de convergenţă economică nominală cu Uniunea Europeană;

În mod neprofesionist sau în necunoștință de cauză, ARD vorbește despre creștere economică ca fiind un criteriu de convergență. Or, specialiștii în economie știu că nu este o premisă corectă! Criteriile de convergență nominală sunt cele referitoare la:

 • rata inflației
 • deficitul bugetar sub 3%
 • datoria publică sub 60%
 • rata dobânzii la obligațiuni pe termen lung (10 ani)
 • existența altor instrumente de reglare în afara cursului de schimb (nu este permisă deprecierea cursului de schimb cu mai mult de 2,25% în ultimii 2 ani premergători intrării în Zona Euro)

2.      Stabilizarea cursului de schimb, la nivelul anului 2016, la 4,4 lei/euro;

Este inadmisibil să vorbim despre această propunere ca fiind o măsură de dreapta. Din nou, avem de-a face cu o propunere irațională înaintată de neprofesioniști. Cum poate Guvernul să intervină în politica cursului de schimb, atâta timp cât BNR este o instituție independentă prin lege?

3.      Menţinerea ponderii investiţiilor publice în PIB în intervalul 5,5%-6,2% din PIB;

Aceasta este o măsură posibilă de aplicat în condiţiile creării unui spaţiu fiscal care să permită ajustarea fiscală şi îndeplinirea ţintelor cu FMI şi CE. În caz contrar, avem toate şansele ca în, maximum patru luni şi fără prudenţă în politicile fiscal-bugetare, ţara să intre în faliment.

4.      Scăderea ponderii economiei subterane şi a celei gri în PIB cu circa 4 puncte procentuale în intervalul 2013-2016, comparativ cu anul 2012.

Cum poate fi realizat acest obiectiv în actualul context economic? Cât timp a fost PDL la guvernare, evaziunea fiscală a devenit politică de stat!

5.      Menţinerea sub control a inflaţiei, aşa încât verificarea acestui criteriu să se poată face în cursul anului 2013.

Stabilitatea prețurilor nu este printre atribuțiile Guvernului! Asigurarea şi menţinerea stabilităţii preţurilor reprezintă obiectivul fundamental al BNR.

Având în vedere măsurile promovate, programul ARD pentru domeniul economic poate fi numit Ghid de intrare în faliment a României în 4 luni. Este un program incoerent, lipsit de măsuri clare de stimulare a mediului economic. Este un program realizat în mod neprofesionist, fără o analiză atentă a actualei situații economice a României.

Aplicarea unor reduceri masive de impozite și taxe dintr-o dată (și nu gradual, cum propune USL) presupune un impact economic ridicat, respectiv ieșirea din țintele convenite cu FMI. Cu siguranță, efectul imediat va fi creșterea neîncrederii în piața locală, creșterea CDS-ului, creșterea costului de finanțare și intrarea în default.

O analiză obiectivă a măsurilor propuse de ARD arată că programul acestora suferă de “boala inflaţiei de obiective”. Sunt listate foarte multe obiective, fără a se preciza cum pot fi îndeplinite aceste obiective!

Programul ARD nu conține măsuri concrete!

Anunțuri
Explore posts in the same categories: Economie

Etichete: , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

3 comentarii pe “Analiza principalelor măsuri prevăzute în programele de guvernare – USL versus ARD”

 1. Reni Says:

  Cred ca alegatorii sunt lamuriti in ceea ce priveste investitiile publice” facute de PDL.
  Succes in alegeri candidatilor USL !!

 2. George Budai Says:

  Felicitari pentru victoria in alegeri!
  Craciun Fericit!
  Multa sanatate tie si intregii familii!
  La multi ani !
  Gigi


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: