Lecția americană – Prosperitate, responsabilitate, cu toții

SUA, 2012. Democratul Obama vs. Republicanul Romney.

Pare o confruntare fără miză pentru România. Cu toate acestea, este esența democrației. Este confruntarea ,,stânga” – ,,dreapta”, confruntare în care se punctează prin argumente pe teme cheie pentru dezvoltarea unei societăți – politici economice și fiscale, politici în domeniul sănătății, politici în domeniul educației, politici în domeniul protecției sociale.

Nu întâmplător, fostul Președinte Bill Clinton –  asociat de americani cu o perioadă prosperă, a mizat pe cartea ,,economică”, apelând la importanța bunăstării grupului, în discursul său de susținere a lui Barack Obama pentru un al doilea mandat la Casa Albă. „Dacă vreți o societate în care fiecare este pe cont propriu, câștigătorul ia totul, atunci ar trebui să susțineți candidatura republicană. Dacă vreți o țară unde prosperitatea este împărțită și responsabilitatea este împărțită, o societate în care ne regăsim cu toții, ar trebui să votați pentru Barack Obama și Joe Biden.” (Discurs susținut de fostul Președinte Bill Clinton la Convenția Democrată din Charlotte, Carolina de Nord, septembrie 2012).

La ce se reduce dezbaterea? Cât se poate de simplu – locuri de muncă! Fără locuri de muncă nu există prosperitate, nu există creștere economică! Americanii au o rată a șomajului de 15%, iar cei doi candidați au viziuni diferite privind reducerea acestui procent.

Totul se rezumă la viziunea asupra omului și a raportării sale la societate. Astfel, republicanii (Romney) consideră că fiecare este răspunzător pentru succesul său, iar plata pentru o muncă prestată trebuie să se facă ținând cont de performanțe. În contrast cu această viziune individualistă, democrații (Obama) consideră că succesul unei persoane reprezintă o mică bucată din rezultatele atinse de o întreagă echipă, iar pe baza acestui raționament câștigul ar trebui să fie al tuturor.

În ceea ce privește codul fiscal – acel cadru de reglementare pe baza căruia se proiectează veniturile bugetare, democrații mizează pe taxarea celor cu venituri mari, în timp ce republicanii iau în considerare reducerea taxelor pentru cei cu venituri mari și pentru clasa mijlocie, mizând pe argumentul conform căruia în acest fel banii ar fi mai bine gestionați decât dacă ar ajunge la stat.

Lupta pentru crearea locurilor de muncă este o temă cu dublă valență – economică și socială. Bill Clinton a lăsat cifrele să vorbească în locul său pentru bilanțul democrați – republicani în materie de creare de locuri de muncă. Începând cu 1961, republicanii și democrații au petrecut timpi aproape egali la conducerea SUA – republicanii, 28 de ani; democrații, 24 de ani. 52 de ani în care sectorul privat a înregistrat 66 de milioane de locuri de muncă. Cum au fost distribute pe mandatele celor două mari forțe politice din SUA? Republicanii – 24 milioane; democrații – 42 de milioane. Acest scor zdrobitor spune multe despre construcția doctrinară – centrarea pe bunăstarea comunității, și modul în care doctrina este transpusă în politici economice și sociale.

Prosperitate, responsabilitate, cu toții. Sunt cuvinte simple care sintetizează esența social-democrației. Esență pe care poate am pierdut-o în ultimii ani, dar de care România are nevoie în următoarea perioadă.

Explore posts in the same categories: Politică

Etichete: , , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

One Comment pe “Lecția americană – Prosperitate, responsabilitate, cu toții”

  1. pagubit Says:

    Am depus acum 25 de ani bani pentru cumpararea unui autovehicul Dacia. Nu am primit valoarea reactualizata a depozitului meu bancar, nu am primit masina, nu am primit nimic. In aceeasi situatie mai sunt 2000 de oameni. Exista un proiect de lege, PLx 226/2011 care inlatura consecintele acestei privari de proprietate/ sanse in viata. De ce nu este adoptata ? Mi-am propus sa dau acest mesaj de 1000 de ori. Sper ca acest guvern sa fie … altfel. (nr.369)


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: