Europa nu vrea să vadă ”debandada” de la Curtea Constituțională

Îmi este foarte greu să le explic oamenilor care mă întreabă ce se întâmplă la Curtea Constituțională în aceste zile. Fiecare zi vine cu noi retractări sau comentarii contrari din partea membrilor acesteia. Nu știu care sunt motivele reale pentru care se petrec aceste lucruri: fie presiuni sau apartenențe politice, fie lipsă de profesionalism.

Este uimitor însă cum instituția supremă de decizie a României care ar trebui să inspire siguranța respectării legi și a drepturilor, încrederea deplină etc., a reușit să-și scadă credibilitatea aproape de zero în doar câteva săptămâni.

Și mai uimitor însă mi se pare pare faptul că organismele europene, diverși lideri europeni sau internaționali, nu manifestă nicio urmă de îngrijorare sau indignare după ce, să recunoaștem, poartă o mare vină a prelungirii crizei politice și, implicit, economice din România prin implicările mai mult sau mai puțin directe. De exemplu, m-a surprins declarația ambasadorului american la București care, foarte senin, a spus că decizia Curții este mai mult decât evidentă. Practic a închis ochii la tot ce se întâmplă în jur și a refuzat orice analiză care îl putea duce la alte concluzii.

Am spus la un moment dat că ar trebui să luăm în calcul desființarea Curții Constituționale sau, așa cum spunea și premierul, să încercăm o reorganizare/repoziționare a ei pentru a reuși să o facem din nou credibilă și să o ferim de orice joc politic.

Poate nu este cea mai bună propunere, dar îi provoc pe magistrați să vină cu alte soluții. Este incredibil cum, în aceste zile, judecătorii și procurorii au preferat să fie, mai degrabă, partinici politic decât să-și apere imaginea profesională și să lupte pentru menținerea separației puterilor în stat. Pentru că, abia acum, prin această criză, realizăm cât de lipsită de independență a ajuns justiția română. Cel mai grav lucru este însă faptul că se îndepărtează tot mai mult de apărarea intereselor și drepturilor oamenilor.

 

 

Reclame
Explore posts in the same categories: Semnal de alarma

Etichete: , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: