TVA 9% la alimente, o măsură reală de relansare economică

Constat că delegaţia FMI aflată zilele acestea în România a respins propunerea privind reducerea TVA la 9% la alimente. Sau cred că este mai corect să spunem că a respins propunerea făcută de Ministerul Agriculturii, un proiect diferit de prevederea cu aceeaşi ţintă din Programul economic propus de PSD partenerilor de coaliţie.

Îmi bazez afirmaţia de mai sus pe două argumente. Primul  – intenţia adusă la cunoştinţa FMI de reducere a TVA la 9% la alimente, fără alte explicaţii, nu reprezintă proiectul iniţial. Formularea corectă era susținem o cotă redusă de TVA la producția de cereale, pâine, carne proaspătă, lapte și legume-fructe proaspete (TVA 24%, din care 9% către buget și 15% dedus producătorului) şi se regăseşte în Programul Economic al PSD de câţiva ani buni. În fapt, am propus acest proiect încă din 2010, având în vedere necesitatea stimulării ofertei interne şi a investiţiilor, într-o perioadă în care măsurile exclusive de austeritate implementate în România aveau un impact puternic negativ asupra potenţialului economiei româneşti.

Al doilea argument este legat de faptul că beneficiile proiectului iniţial trebuiau explicate în mod clar reprezentanţilor creditorilor internaţionali. Personal, am propus această măsură care există ca bună practică în Italia de mai mulţi ani. Există avantaje nete ale implementării măsurii care trebuiau aduse la cunoştinţa delegaţiei FMI. Beneficiile nete apar atât la nivel macroeconomic, cât şi la nivel microeconomic.

În primul rând, măsura reducerii TVA la 9%, dar cu 15% dedus producătorului ar fi reprezentat un puternic stimul pentru oferta agregată internă (creşterea PIB potenţial), dat fiind că acest indicator are o dinamică pozitivă mult mai redusă din cauza crizei. Să nu uităm că estimările privind creşterea PIB potenţial în România au scăzut la mai mult de jumătate, de la 3-4% medie în perioada 2006-2008 la 1,5-2% în perioada postcriză.

Al doilea beneficiu constă în reducerea volatilităţii contribuţiei agriculturii la formarea PIB – o ramură cu potenţial recunoscut ca fiind ridicat pentru creşterea economică a României.

Al treilea beneficiu este legat de mărirea investiţiilor în agricultură, modernizarea exploataţiilor agricole şi creşterea valorii adăugate aduse de pentru dezvoltarea mediului rural. Cred că ar trebui conştientizat că a lăsa 15% din cota întreagă de TVA pentru dezvoltare la producător înseamnă un tip de subvenţie condiţionată, adică aceşti bani erau canalizaţi (prin reglementare juridică) exclusiv pentru finanţarea achiziţiilor de utilaje agricole, seminţe certificate, alte inputuri pentru agricultură, investiţii în reţelele de irigaţii etc

Al patrulea beneficiu ţine de siguranţa aprovizionării cu produse agricole de calitate, româneşti, la preţuri ce nu ar mai fi crescut cu procente atât de mari. Când toată lumea vorbeşte de criză alimentară, de creşterea explozivă a preţurilor la alimente pe plan mondial, cred că ne puteam imuniza mult mai bine adoptând această măsură.

Nu în ultimul rând, un alt beneficiu net l-ar fi constituit creşterea veniturilor la buget pe termen mediu. Dacă pe termen scurt măsura ar putea provoca o pierdere de venituri la bugetul de stat (la scară mică), pe termen de câteva luni, impactul ar fi fost neutralizat, creşterea ulterioară a veniturilor la buget ca urmare a reducerii evaziunii fiscale endemice în domeniu fiind de netăgăduit (producătorii erau interesaţi să lucreze legal, cu facturi, pentru a  beneficia de ajutorul pentru dezvoltare).

Păcat. Poate ne mai gândim.

 

 

Anunțuri
Explore posts in the same categories: Economie

Etichete: , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

2 comentarii pe “TVA 9% la alimente, o măsură reală de relansare economică”


  1. […] braşovean Constantin Niţă, fost ministru al IMM-urilor, susţine pe blogul său că FMI a respins solicitarea Ministerului […]

  2. Reni Says:

    Un succes major….plata TVA la incasare din 2013. Faptul ca FMI a aceptat intregirea salariilor fara presiuni pentru concedieri, indica o tendinta de stabilizare in crestere economica. Reducerea TVA la alimente va veni…..probabil in 2013


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: