Media redevențelor plătite către statul român este de doar 4%

Economia este un domeniu complex care presupune un echilibru între nevoile unei țări – sociale și financiare, potențialul din punct de vedere al resurselor (naturale, umane și financiare) și obiectivele pe termen mediu și lung.
Din cauza incoerenței politicilor economice și fiscale implementate în România în ultimii patru ani, înregistrăm astăzi un dezechilibru major între potențialul țării și realitatea socio-economică.

Nu poate fi contestat faptul că, mai ales în contextul acordurilor cu instituțiile financiare internationale, există o nevoie acută de a genera venituri la bugetul de stat. Există două soluții – un sistem de taxare coerent și sprijinirea investițiilor.

Sistemul de taxare, include și segmentul redevențelor. Acest element este parte a strategiei USL de relansare economică prin valorificarea potențialului României, respectiv prin acordarea unei atenții deosebite resurselor naturale.
Sistemul redevențelor trebuie și va fi modificat astfel încât să se alinieze nivelului european.
Astăzi, în România media redevențelor plătite către statul român este de 4%, în timp ce la nivel european media este peste 20%.

Creșterea nivelului redevențelor este o măsură necesară și nu trebuie percepută drept ,,suprataxare”, ci drept o măsură de aliniere a acestora la nivelul celor din alte state europene. Este adevărat faptul că, până în 2015, datorită contractului de privatizare a Petrom, nu vor putea fi mărite redevențele plătite de companiile care au în concesiune perimetre de explorare și exploatare a petrolului și gazelor naturale. Cu toate acestea, pentru acest sector, putem începe o discuție aplicată cu reprezentanții companiilor active pe piața locală în acest domeniu, astfel încât să putem ajunge la un set complex de măsuri care să răspundă principalelor obiective stabilite pentru segmente clar delimitate – colectare bugetară, crearea de locuri de muncă, prețuri corecte.

Situația este mai clară în cazul redevențelor pentru aur, metale neferoase, ape minerale, marmură și alte resurse minerale. În acest caz, nu suntem constrânși de timp și putem discuta despre creșterea lor în perioada următoarea. Sunt resurse extrem de importante. Din păcate, România nu a beneficiat în ultimii ani de pe urma exploatării acestor resurse la nivelul la care ar trebui. Mai mult, Președintele Traian Băsescu insista asupra exploatărilor de la Roșia Montană și Roșia Poieni – aur și cupru, fără a vorbi despre beneficiul real al României din punct de vedere economic.

Decizia privind nivelul la care vor fi stabilite aceste redevențe va ține cont de câteva elemente esențiale – indicele de profit, tipuri de resurse minerale, gradul de dificultate al exploatării. În plus, măsura va fi corelată cu
planurile de acțiune la nivel național, incluse în strategia energetică și strategia de securitate națională.

Prin integrarea măsurilor fiscale într-un cadru mai larg, vom putea vorbi cu adevărat despre dezvoltare economică. Mai mult, vom da un semnal clar, de predictibilitate, mediului de afaceri astfel încât să atragem cu adevărat investitori serioși pe piața românească.

Predictibilitatea și seriozitatea au lipsit guvernelor PDL, iar rezultatele au fost pe măsură. Spre exemplu, eșecul privatizării Cupru Min. În acest caz, din lista de oferte au lipsit marii jucători mondiali, câștigătoare fiind o firmă fantomă care nu prezenta niciun fel de garanție privind investiția în al doilea cel mai mare zăcământ de cupru din Europa.

Reclame
Explore posts in the same categories: Economie

Etichete: , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

2 comentarii pe “Media redevențelor plătite către statul român este de doar 4%”

  1. Reni Says:

    In negocierile cu cei 4 mari din zona petrol poate fi adus in discutie procedura de offset pentru lucrari facute de firme romanesti cu beneficiari din zona grupului ce se afla in renegociere de redevente

  2. Reni Says:

    Urez succes echpei PSD Brasov la alegerile locale !


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: