Gestionarea corectă a sistemului asigurărilor de sănătate

Mult discutatul subiect al contribuțiilor la sănătate are o importanță majoră pentru România din punct de vedere socio-economic.În acest moment, ne aflăm într-un blocaj cauzat în principal de dezechilibrul major dintre contribuția la asigurările de sănătate și sociale și serviciile aferente acestei contribuții. În prezent, contribuția angajatorului este de 5.2%, în timp ce contribuția angajatului este de 5.5%.

Realitatea este că bugetul sănătății, în ultimii ani, nu a putut răspunde nevoilor din România. Acesta este motivul pentru care avem mii de cazuri sociale, diagnosticări în stadii avansate, liste de așteptare pentru pacienți cu boli cronice – cancer, leucemii, diabet, hepatite. Incapacitatea sistemului de a răspunde acestor nevoi nu are doar cauze financiare. Vorbim despre două cauze fundamentale ale disfuncționalităților din sistemul de sănătate – subfinanțarea sistemului și incoerența în alocarea fondurilor.

Toate statisticile arată că România este ţara membră a Uniunii Europene care alocă cele mai puţine fonduri din produsul intern brut pentru sănătate. Deși există voci care vorbesc despre dublarea bugetului CNAS, din 2006 până în 2011 – în 2006, bugetul era de 10, 1 miliarde lei, ajungând în 2011 la 17,7 miliarde lei, trebuie să ținem cont de faptul că raportat la cifrele alarmante privind numărul de bolnavi cronici din România, această creștere este insignifiantă. Mai mult, infrastructura – rețeaua de spitale, nu mai este de mult adaptată cerințelor actuale.

USL își propune echilibrarea celor două componente cheie – contribuție și servicii, ținând cont de anumite particularități socio-economice. Soluția nu poate fi eliminarea CASS, deoarece sistemul este subfinanțat, iar eliminarea acestor contribuții nu ar face decât să mărească dezechilibrul. Putem vorbi despre o discutare a pachetului minimum de servicii acoperit de CASS, în așa fel încât să putem avea un control mai bun asupra activităților și costurilor suportate la nivelul sistemului medical românesc.

Discutând despre finanțare sistemului, nu putem considera viabilă soluția eliminării contribuțiilor CASS. Efectele la nivelul sistemului ar fi dezastruoase, iar cei mai afectați vor fi pacienții români. Un calcul simplu arată că, o dată cu eliminarea CASS, ar trebui identificate surse de finanțare pentru cel puțin 17,7 miliarde RON (nivelul finanțării sistemului în 2011). Bugetul de stat, în actualul context, nu poate suporta aceste costuri suplimentare.

Este incontestabil faptul că, în actuala formulă, sistemul de sănătate nu poate supraviețui. Sistemul nu este o entitate de sine stătătoare, ci are implicații semnificative pentru mediul socio-economic. Este cât se poate de evident că nu putem vorbi despre relansare economică, fără a avea o populație aptă de muncă. Pentru o mai bună gestionare a fondurilor alocate în prezent sistemului de sănătate va trebui să analizăm în profunzime elementele care stau la baza modului de funcționare. Cheia o reprezintă sursele de finanțare, iar aici principalele semne de întrebare vizează: modul în care fondurile colectate din CASS se reîntorc la sănătate, cum sunt gestionate sumele colectate din taxa pe viciu.

Anunțuri
Explore posts in the same categories: Economie

Etichete: , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

3 comentarii pe “Gestionarea corectă a sistemului asigurărilor de sănătate”

  1. Reni Says:

    La multi ani !


  2. La multi ani si multa sanatate!

  3. Reni Says:

    Va urma un anunt interesant legat de link-ul de mai jos, cel putin asa pare acum

    https://constantinnita.wordpress.com/2012/04/27/compania-de-stat-transelectrica-sursa-de-bani-pentru-pdl/


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: