Compania de stat Transelectrica – sursa de bani pentru PDL

In ultima perioada am semnalat mai multe nereguli care se intampla la companiile de stat din domeniul energiei. Una dintre acestea este Transelectrica. Din pacate, nici premierul si nici ministrul Economiei nu au luat masuri concrete de verificare a situatiei existente la aceasta companiei.

In aceste conditii, am inaintat catre primul-ministru doua interpelari in care ii cerem sa dispuna un control de fond la CN Transelectrica SA pentru a verifica neregulile de mai jos.

In ultimii ani, situatia financiara a CN Transelectrica SA a inregistrat o evolutie negativa si din cauza faptului ca veniturile din activitatea de transport si asigurarea serviciilor de sistem pentru exportul si importul de energie electrica au scazut, in mod nejustificat, aducand astfel prejudicii si bugetului public consolidat prin nefacturarea unor cantitati mari de energie electrica.

In fapt, persoanele licentiate sa realizeze import sau export de energie electrica notifica CN Transelectrica SA in legatura cu cantitatea de energie electrica pe care urmeaza sa o importe sau exporte la inceputul perioadei, urmand ca, la sfarsit, sa se realizeze balanta pentru care se emit facturi, in vederea platii tarifelor, taxelor si impozitelor, potrivit legii.

Incepand cu anul 2010 persoanele licentiate in realizarea exportului notifica CN Transelectrica SA la inceputul perioadei ca exportul este X MWh, iar la finalul perioadei raporteaza ca de fapt exportul a fost de (X-Y) MWh din care Y reprezinta tranzitul de energie electrica .

Aceasta situatie este total nelegala si a adus un prejudiciu pentru CN Transelectrica SA in cuantum de 30 mil. Euro, pentru perioada 2010 pana in prezent, la care se adauga prejudiciile aduse bugetului public consolidat pentru neplata taxelor si impozitelor.

Fenomenul este creat de faptul ca tranzitul de energie electrica nu este raportat inaintea perioadei de realizare, asa cum se intampla in cazul importului sau exportului de energie electrica.
Situatia este cunoscuta de conducerea companiei, de Consiliul de Admnistratie, de ANRE si de ANAF.

I-am cerut dlui. MRU sa precizeze, in scris, firmele care au realizat tranzitul de energie electrica, cantitatea de energie electrica tranzitata pe teritoriul Romaniei, in perioada 2010 si pana in prezent, sumele neincaste de CN Transelectrica SA si sumele care ar fi trebuit platite la bugetul public consolidat.

De asemenea, va prezentam o alta modalitate prin care un grup de interese apartinand PDL scoate bani de la Transelectrica.

CN Transelectrica SA este devalizata sistematic prin asa-zisele lucrari de defrisare la culoarele de linii de transport si vopsirea stalpilor, actiuni care afecteaza grav situatia financiara a companiei.

In fiecare an, CN Transelectrica SA incredinteaza direct lucrari de defrisare si vopsire a stalpilor folositi la transportul energiei electrice filialei Smart SA la care este actionar unic si care, la randul sau, incredinteaza lucrarile respective, fara licitatie firmelor agreate, de catre domnii Seculici Gheorghe si Gheorghe Stefan, persoane cunoscute pentru influenta pe care o au la Transelectrica.

Imi doresc ca premierul sa treaca situatia de la Transelectrica pe lista de prioritati a Guvernului si sa vina, in fata opiniei publice, cu o rezolvare cat mai rapid.

Transelectrica este o companie de stat ai caror bani trebuie sa fie folositi exclusiv in beneficiul statului roman si nu a unui grup restrans de oameni.

Reclame
Explore posts in the same categories: Economie, Semnal de alarma

Etichete: , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

16 comentarii pe “Compania de stat Transelectrica – sursa de bani pentru PDL”

 1. Reni Says:

  Iata efectele complicitatilor dintre administratorii numiti de stat si fimele private conectate politic. O tentatie existenta in toata Uniunea Europeana, caracteristica puterii portocalii este ridicarea pe culmi a acestui sistem asumat integral, obraznicia acestor firme atingand culmi greu de descris intru-un limbaj civilizat.
  Ani de „experienta” si relatii au creat acest angrenaj de sifonat profituri, atat in exteriorul tarii cat si intern.
  Riscul este ca managementul privat sa desavirseasca sistemul defectuos cu accent pe interesele marilor jucatori din vestul european.

 2. Reni Says:

  Dl. Vicepresedinte Nita, felicitari pentru mobilizarea exemplara la votul motiunii !! Sa speram ca un electorat abrutizat de lipsuri va constientiza altruismul politic al acestei decizii de angajare a raspunderii guvernarii.

  Deputatul lui Dan Diaconescu – cel Oajdea – nu a votat motiunea…prin aceasta tiripliciul politic DD si-a dat arama pe fata, este fantosa vopsita de extrema stinga, in realitate viitorul partid mafiot umbra a miscarii populare a pedelacilor carcalaci


 3. Sunt fericita ca a trecut motiunea!Multumesc lui Dumnezeu ca mi-a ascultat rugaciunile!Acum dlui Ponta ii doresc ca Dumnezeu sa-l lumineze sa ia masurile cele mai bune pt.acest popor jupuit de viu.


 4. va rog sa cereti abrogarea Ordonantei de urgenta 84/2010.
  ART 1
  „(7) In situatia in care angajatorul nu poate asigura angajarea asistentului personal, se acorda indemnizatia prevazuta la alin. (4), indiferent de optiunea exprimata potrivit prevederilor alin. (1) si (4). ACEASTA ORDONANTA ESTE UN ABUZ. Potrivit art 44 din legea 448/2006, AUTORITATILE ADMINISTRATIEI PUBLICE LOCALE PREVAZUTE LA ALIN 2 AU OBLIGATIA: A) DE A ANGAJA SI SALARIZA ASISTENTUL PERSONAL AL PERSOANEI CU HANDICAP GRAV, IN CONDITIILE LEGII: b) DE A ASIGURA SI GARANTA PLATA INDEMNIZATIEI LUNARE, IN CAZUL IN CARE PERSOANA CU HANDICAP GRAV SAU REPREZENTANTUL EI LEGAL A OPTAT PENTRU ACEASTA.
  Am cerut asta basistilor si i-a durut undeva!datorita acestei ordonante multi asistenti personali ai persoanelor cu handicap grav au fost dati afara si nu au mai fost reangajati!
  Va multumesc!

 5. Reni Says:

  O stire interesanta……se poate constata ca generatia 5 a conducerii Chinei a inceput sa fie vizibila in asumarea guvernarii

  http://www.cotidianul.ro/china-si-rusia-semneaza-contracte-in-valoare-de-15-miliarde-de-dolari-180932/

 6. Reni Says:

  Despre guvern, nu pot vorbi, cum nu cunosc cele discutate la alocarea portofoliilor, totusi, in opinia mea, faptul ca PSD nu raspunde de zona energie prin ministru delegat nu mi se pare o idee buna – Dl. Iancu , Dl. M Gheorghe sau alt specialist din zona departamentelor economice ale CN. Poate ma insel iar domeniul va fi acoperit prin aparatul secretarilor de stat.
  Altfel, ma tem ca baietii au descoperit afinitati de dreapta in zona liberala dupa ce au muncit cu spor alaturi de cealalta „dreapta” pedelista. 
  In nota optimista, ministrul Chitoiu a lucrat la programul de guvernare USL in calitatea sa de membru al comisiei economice PNL, liberalii sunt consecventi in a utiliza resursele departamentelor de specialitate, sper ca si PSD sa urmeze aceeasi cale

 7. Reni Says:

  Aud cum la deconcentrate vor fi pastrati…independentii, expertii, profesionistii, neafiliatii politic. Daca este o gluma este una seaca. Asa numitii directori independenti au furat si semnat pentru PDL, ceilalti erau chelnerii numiti de PDL din rindurile lor, in zona energie nu exista un sef de birou care sa nu fi fost numit si acceptat de PDL pe criteriul ” face bani” pentru ai nostri. Pastrarea acestor vopsiti va reduce electoratul USL, oamenii vor vedea ca la vremuri noi…tot ei. Ar fi culmea sa platim din banii statului postacii lui Basescu, culmea political corectness.

 8. Reni Says:

  http://www.jurnalul.ro/economia/ultimele-zbateri-la-companiile-de-stat-611767.htm

  Cu alte cuvinte, fostul candidat la postul de senator PDL, Tudor Serban este un „expert” independent care nu face politica….haha. Totusi, unde este onoarea celor care, directori fiind acum in companiile nationale, independentii, nu isi prezinta demisia, macar pentru cat au slujit PDL, macar pentru a se delimita de smecheriile astea de 2 bani. Doar toti sunt acum cu USL, slujesc noul guvern….o delimitare prin demisie ar fi un gest de incredere.
  Iata efectul intentiilor utopice ” nu schimbam decat secretarii de stat” . Normal, presa pedelista va prezenta pe larg eforturile de „politizare” a USL. Aici sunt banii de campanie, bani adevarati. miza managementului privat cu contracte beton tip „baietii destepti” , de nu mai scapi de ei in veacul vecilor.

 9. Reni Says:

  Revin, la CEO – Complexul Energetic Oltenia in Consiliul de Supraveghere a depus dosar de calificare si Laurentiu Ciurel, fost director general CE Rovinari, Vicepresedinte PSD Gorj si membru al Departamentului Energie al CN…bineinteles a fost respins, omul nu era capabil pentru management privat in viziunea PDL si a MECMA….realitatea este ca acest om este intr-adevar un specialist si un tip cu o abordare umana in management.
  Vorbesc despre Dl. Ciurel fara sa-l cunosc personal, cunosc insa specialisti din zona Gorj care l-au laudat.
  Acum, nu este oare realist ca programul de guvernare USL sa fie aplicat de astfel de specialisti ? Sunt oameni care cred in acest program. Este aceasta politizare…da, sigur ca da, firesc…da. Altfel, si Dl. Blejnar este specialist…si patriot…si independent politic


 10. ma simt mult mai bine cand ma gandesc ca guverneaza tara oameni de incredere!Dumnezeu sa-i lumineze pt.a lua hotararile cele mai bune!

 11. Reni Says:

  Urez succes guvernului USL ! Sper ca programul de guvernare, mai ales in sectiunea energie, sa fie pus in aplicare…ramane de vazut de catre cine si in ce conditii

  • laur Says:

   stiti ce se intampla acum la transelectrica?Se reface mafia portocalie. CA Transelectrica a numit ca director general un prieten a lui hahaianu si implicit a lui Pinalty. Rus


   • Este posibil sa aveti dreptate. Este datoria Ministrului Economiei sa verifice toate neregulile semnalate. De asemenea, sunt convins ca Primul Ministru niciodata nu va tolera elemente infractionale dintr-o instituție de stat. De aceea va propun sa aveti răbdare pentru ca măsurile nu vor intarzia sa apară. Sa auzim numai de bine!

 12. daniel Says:

  Pertinent articolul. Ajunge cu mafia si cu jaful de la Transelectrica. La conducerea companiei ar trebui adusa o persoana care cunoaste sistemul energetic national, care a lucrat in sistem, care cunoaste problemele sistemului. In Transelectrica se regasesc acesti specialisti, dar au fost dati la o parte. Ca un cunoscator al sistemului si al oamenilor pot nominaliza cativa dintre acesti specialisti: dl. Lohan, dl. Merfu , etc, oameni care au facut cariera in Transelectrica si care cunosc problemele reale ale companiei. Va doresc mult succes in continuare si haideti sa repunem Transelectrica la locul ei, adica in fruntea SEN.

 13. daniel Says:

  Ce parere aveti de urmatorul articol aparut intr-un ziar national? Chiar nu putem scapa de caracatita pdl-ista? Chiar nu poate USL-ul sa puna un specialist in fruntea Transelectrica? Un om din sistem si sa nu mai citim asemenea articole defaimatoare la adresa Transelectrica?

  ” Transportatorul naţional de electricitate, Transelectrica SA, pare că trece, în aceste zile, prin chinul sfâşietoarelor lupte între partide, care se bat pe funcţii cu greutate, potrivit unor surse din companie.

  Mai mulţi „ciobănaşi”, vorba cântecului, de la toate partidele se luptă să preia conducerea Transelectrica şi se pare că astăzi îşi vor impune directorii în companie, într-o şedinţă de Consiliu de Administraţie.

  De săptămâna trecută, compania are un nou director general, în persoa-na lui Andrei Gabriel Benghea Mălăieş, care, spun sursele noastre, ar fi susţinut de Franklin Templeton, Administratorul Fondului Proprietatea, dar şi de PSD. La numirea domnului Benghea ar fi contribuit, după cum se vorbeşte prin Transelectrica, Marian Mateescu – director de direcţie în companie (căpitan SPP şi fost şef de cabinet al lui Ionuţ Popes-cu, pe vremea când acesta era minis-tru de Finanţe), dar şi de actualul director general adjunct, Corneliu Ene, care se spune că schimbă macazul după cum bate vântul. Beghea a lucrat în Ministerul Finanţelor atât pe vremea lui Ionuţ Popescu, cât şi pe vremea lui Sebastian Vlădescu.

  Mai mult decât atât, prin Transelectrica se spune că Gheorghe Seculici (omul PDL-ului rămas în companie) ar fi dat mandat PNL-istului Dumitru Pîrvulescu (omul ministrului Chiţoiu în CA) să susţină modificările din conducerea companiei (Deja ne doare capul!…).

  Cică PDL şi-ar fi negociat votul din CA, ca să-şi menţină controlul în SMART, spun gurile rele din Transelectrica, pentru că SMART are multe zeci de milioane de euro de „păpat” de la transportatorul de electricitate.

  Lupta de la Transelectrica nu s-a încheiat. Intră PC-ul în acţiune, speriat de asaltul PDL, negociind şi el o intrare în Transelectrica, aşa, ca să nu rămână pe dinafara USL-ului, mai spun păcătoşii.

  PDL s-a săturat de opoziţie şi vrea la guvernare. O ieşi PNL-ul din poveste? S-o uni PSD cu PDL, de dragul Transelectrica? Peste noapte, nu se ştie…migrenă…

  Între timp, angajaţii simpli şi specialiştii din Transelectrica sunt îngroziţi de felul cum s-au trezit peste noapte cu un alt director general (al treilea din acest an), numit, cum spun ei, nu se ştie conform cărui statut al societăţii – acela pe legea 31 (care presupunea ca directorul să fie confirmat de AGA) sau acela cu conducerea dualistă (care presupunea doar confirmarea Consiliului de Supraveghere, dar care nu există încă).

  Dar AGA când îl va confirma oare?

  Sau când şi cum va fi numit noul Consiliu de Supraveghere?

  Şi cu întrebările acestea s-au dus bieţii angajaţi ai Transelectricii, aseară la culcare.

  Lăsând la o parte povestea asta care bântuie, şedinţa CA-ului de ieri, în care ar fi trebuit aprobată noua organigramă a Transelectrica (cu vreo 15 schimbări de directori după unele surse din companie), a fost amânată pentru astăzi.

  N-a fost gata desenul. Organigrama.

 14. vALI Says:

  Da dl. Ministru, numai ca acum pusculita s-a mutat la PNL. Nu stiu daca sI dvs .aveti cunostinta de ce se intampla in TEL, si ca au fost sesizate grave nereguli privind incalcarea Legii nr. 467/20006, nereguli aduse imn scris si catre d-na ministru Mariana Campeanu de catre BNS. Stiti la fel de bine ca au fost numiti politic toti cei din conducere, fara a avea vreo legatura cu doemniul energiei, dar mai grav este ca sunt „manageri ” ce au 100 de milione net, in timp ce alti salariati traiesc la limita saraciei cu 70 de lei/ zi. Va intreb d,l. Ministru, oare ajung sa vad ziua in care va fi un concurs organizat pentru ocuparea unui post de Director in Transelectrica? …SAU DACA PUTETI OPRI VREODATA HOTIA ACEASTA ??!!


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: