Franța reîntoarce Europa la social-democrație

Votul din Franța de la alegerile prezidențiale de ieri arată că Franța este gata să se reîntoarcă la politicile social-democrate. Este confirmarea dată de mulți analiști politici și economici care susțin că o conducere social-democrată în fruntea unei țări reușește să gestioneze mai bine perioadele de criză economică.

Concret, ce va însemna pentru Franța, dar și pentru Europa, câștigarea alegerilor prezidențiale de către Francois Hollande?

Pentru România, va însemna posibilitatea de construire a unor relații normale cu Franța întrucât în ultimii ani conducerea franceză a avut o atitudine incertă cu privire la România, în multe chestiuni de interes major.

Pentru Europa, Hollande vrea să impună un alt stil în economie. Mai ales că același lucru l-au cerut și FMI și BM la ultima întâlnire de la Washington cu miniștrii europeni de finanțe. Țările zonei euro au fost avertizate ”să reducă mai mult îndatorarea guvernelor, să promoveze reforme mai îndrăznețe şi să stabilizeze sistemele financiare” altfel Europa se va adânci în recesiune și nu va reuși să aibă creștere economică semnificativă.

Francois Hollande a anunțat că, dacă va ieși președinte, unul prin principalele sale obiective este să modifice sau chiar să renunțe la Tratatul Fiscal. Acesta este extrem de înrobitor mai ales pentru statele din Europa care nu au trecut la zona euro. Este și cazul României.

De asemenea, Hollande vrea să spargă monopolul pe care Sarkozy și Merkel l-au creat în deciziile cu referire directă la Europa și a anunțat că va încerca să atragă noi țări partenere în această dezbatere.

Candidatul social-democrat, Francois Hollande, a convins electoratul francez prin două mesaje centrale: creștere economică pentru Franța și Europa și mai multe locuri de muncă în pentru compatrioții săi.

Francezii au înțeles importanța schimbării conducerii, atât pentru țara lor, cât și pentru Europa, și au ieșit la vot într-un număr impresionant – peste 80%.

Sper ca, la alegerile de anul acesta, din țara noastră, românii să înțeleagă faptul că politicile liberale din ultimii ani sunt, în mare parte, vinovate de situația economică a lumii de azi.

În România, guvernul de dreapta condus de PDL, nu a reușit, în patru ani, nici să creeze locuri de muncă, nici să implementeze politici de creștere economică. Strategia lor economică s-a bazat pe tăieri și ajustări, lucruri care nu fac decât să prelungească durata crizei.

Anunțuri
Explore posts in the same categories: Politică

Etichete: , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

5 comentarii pe “Franța reîntoarce Europa la social-democrație”

 1. rodica kronberger Says:

  SA SPERAM CA , ROMANII VOR INTELEGE NECESITATEA SCHIMBARII SI SE VOR PREZENTA LA VOT.

 2. Reni Says:

  Turul doi al alegerilor in Franta va fi de foc. Frontul National va face jocul decisiv . Remarc totusi cinismul votului, pai daca Franta este in criza financiara nu ar fi fost de bun simt sa asteptam o victorie zdrobitoare a stingii franceze ? Eehh, se pare totusi ca saracia se gaseste mai curand pe aici prin Estul european, iar bogata Franta asteapta totusi o inchidere in sine, sa ne protejam de emigranti sa facem tot ce este interzis in Est si anume protectionism si economie nationalista. Foarte bine pentru francezi, oglinda cu ce facem noi in Romania, bratele larg deschise la importuri, vindem tot, soldati disciplinati la castrele indepartate ale imperiului.

  Din nefericire pentru francezii de dreapta, lumea este in continua schimbare, iar ce au facut 50 de ani cu America, este o glumita vesela cu alte forte. Sper sa se trezeasca iar Dl. Hollande sa cistige si sa aduca modestia si realismul.

  Total de acord cu pozitia Dl. Presedinte Iliescu, postul de prim-ministru trebuie acceptat numai in urma alegerilor anticipate

 3. Camelia Says:

  Nu este rau. Ce ne-a adus UE- nimic. NATO-nimic. Noi nu am stiut sa luam ce a fost mai rau : droguri, prostitutie si cel mai rau prostie, furt. Nimic nou sub soare. A si minciuna la greu. Imi doresc sa iesim la vot cat mai multi-sa schimbam ceva. In tara mea nu vreau sa fiu SCLAVA pentru 600 de lei vreau sa fiu eu. Aici m-am nascut, aici lucrez, am prietenii si este tara mea. Aici ma regasesc.

 4. Reni Says:

  Aud cum Comisia Europeana incepe investigatii de ” ajutor de stat” catre ALRO si Mittal Steel. O idee buna, zic, stai sa vezi ca se vor investiga de CE si intermediarii care in fapt nu produc nimic in Romania, sa spunem baietii elvetieni de la Alpiq, fratii celor de Energy Holding.
  Este posibil ca in aceasta directie sa nu se faca investigatii din zona europeana dezvoltata.
  Doar catre rusii de la Alro si indienii de la Mital. Sunt de acord cu practica investigarii, dar intreb : de ce doar in zonele de interes extern Uniunii Europene , Rusia si India ? Zona elvetiana se pare ca este corectitudinea intruchipata.
  Pe de alta parte, asa patesti cand nu pricepi jocul geopolitic, se pare ca Udrea si Basescu nu au inteles ca e periculos sa te joci cu rusii in fata europenilor si americanilor, mai ales cand nici aceia care te platesc si folosesc nu te respecta. Nu poti vorbi de lacuri rusesti , totodata sa te dedulcesti pastrand o mindrie neghioaba. Un gambit elegant facut de niste buni jucatori de sah.

 5. Reni Says:

  O precizare, bineinteles, calea justa este achizitia de energie in banda prin bursa de energie OPCOM…nu iau apararea Alro si Mital, totusi, trebuie spus ca acesti mari consumatori trebuie sa beneficieze ( ideal si corect ar fi transparenta prin bursa) de preturi reduse.
  Demagogia presei este obositoare, combinatele de la Galati si Slatina beneficiau si pe vremea lui Ceausescu de preturi speciale si regim neintreruptibil, din ratiuni tehniologice dar si pentru ca erau cei mai mari consumatori ai tarii.
  Este cinic si nedrept ca tocmai acest „drept” tehnic sa fie in fapt vamuit de puterea portocalie in scandalul Alro. Greseala companiei , in goana pentru profit, au acceptat aceste practici defectuoase: negocieri cu Hidroelectrica netransparent si la preturi lipite de costul de productie.
  Lacomia si incorectitudinea jucatorilor economici sunt cauzele crizei, lipsa de onoare arunca indoiala asupra oricarei informatii, chiar si cele tehnice sunt pervertite in harmalaia interesata,…cu tot acest zgomot, pierde societatea, economia nationala, in cele din urma, cetateanul saracit si fara speranta


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: