Energia României vândută pe nimic de PDL

România lui Traian Băsescu refuză să își valorifice cea mai importantă resursă – sectorul energetic. Fără nicio ezitare, s-a agreat prin acordul cu FMI vânzarea a câte 15% din Romgaz, Transelectrica, Transgaz și 10% din Hidroelectrica, Nuclearelectrica și OMV Petrom.

Fără nicio îndoială, sectorul energetic românesc are nevoie de îmbunătățiri tehnologice, dar Guvernul de ieri – Emil Boc, și cel actual – Mihai Răzvan Ungureanu, n-au luat în calcul decât vânzarea. Vânzarea pe orice sumă. Vânzarea către oricine. Vânzarea în orice condiții, fără studii sau analize coerente care să evalueze situația companiilor de stat – starea companiei (situația financiară, resurse umane, importanța în cadrul economiei românești și regionale), investiții necesare, oportunitatea privatizării/ vânzării și impactul asupra economiei locale.

Cu siguranță această perioadă nu este una oportună pentru privatizări, chiar dacă FMI ,,ne somează” să scăpăm de anumite companii de stat. Mai mult, este o perioadă în care la nivel mondial, statele se preocupă de securizarea rezervelor naționale și valorificarea propriilor resurse – companii, resurse naturale.

Ceea ce ridică importante semne de întrebare este preocuparea constantă, în ultimii ani, a Președintelui Traian Băsescu de a vorbi despre resurse strategice – aur, cupru, gaz, petrol, invocând necesitatea de a scoate bani din ele. Susține redeschiderea marilor exploatări miniere – aurul de la Roşia Montană sau cuprul de la Roșia Poieni, argumentând că astfel vor fi create locuri de muncă, se vor plăti taxe la buget, se vor câştiga bani din redevenţe.

Din resursele naturale ale României și redevențe statul ar trebui să câștige bani. În mod ciudat, deși la sfârșitul anului trecut Guvernul Boc a adoptat un proiect de ordonanță care prevedea creșterea redevențelor, acesta nu a mai ajuns în Monitorul Oficial, iar resursele naturale ale României se valorifică pe baza redevențelor vechi.

Prevederile ordonanței lui Emil Boc:
• dublarea redevenţei pentru aur, platină şi argint, de la 4% la 8% din valoarea producţiei
• majorarea redevenţei de la 4% la 6% pentru producţia de cărbuni, minereuri feroase, neferoase, de aluminiu şi roci aluminifere, metale radioactive, pământuri rare, pietre preţioase şi semipreţioase, dar şi pentru ape minerale terapeutice, ape termoninerale, ape geotermale şi gazele care le însoţesc, gaze necombustibile, nămoluri şi turbe terapeutice
• mărirea redevenței la 8% din valoarea producţiei pentru minereuri de metale nobile – argint, aur, mercur, şi metale platinice – ruteniu, osmiu, rodiu, iridiu, paladiu şi platină
• creșterea redevenţelor pentru venituri brute realizate din transportul şi tranzitul petrolului, de la 10 la 15%
• creșterea redevențelor pentru înmagazinarea subterană a gazelor de la 3% la 5%

Ne putem gândi că ordonanța nu a mai ajuns în paginile Monitorului Oficial din cauza cartonașului roșu arătat de către cei de la Gabriel Resources care s-au sesizat imediat după ședința de Guvern anunțând că aşteaptă ca Guvernul să clarifice dacă majorarea de la 4% la 8% a redevenţei pentru metale preţioase se aplică şi în cazul proiectului Roșia Montană. Guvernul nu a răspuns, însă nici redevențele nu au mai ajuns să fie modificate.

Între timp, statul român a privatizat cea mai mare companie de exploatare de cupru din România – Cuprumin, fără a verifica cine este câștigătorul acestei privatizări anunțată cu fast de Premierul Ungureanu, Premier care ar trebui să știe că o companie care are în exploatare al doilea cel mai mare zăcământ de cupru din Europa nu poate fi o gaură neagră, ci este un obiectiv strategic care necesită investiții, o adevărată ”mină de aur”.

Întrebări care sperăm să nu rămână retorice:
• De ce nu s-au mărit redevențele?
• De ce se fac privatizări fără documentare?
• Ce se întâmplă cu banii obținuți din privatizări?

Anunțuri
Explore posts in the same categories: Economie

Etichete: , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

2 comentarii pe “Energia României vândută pe nimic de PDL”


 1. cum sa mareasca redeventa lui videanu!

 2. Reni Says:

  MRU va fi liderul intereselor mercantile in postura de sef al mai vechii miscari populare, PD va ramine doar carcasa si drojdia asa numitei politici de dreapta.

  Resursele energetice si minerale sunt baza economiei, influenteaza preturile de cost in zonele de productie industriala, in servicii, in tot sectorul IMM, fara predictibilitatea preturilor in resurse energetice (combustibili, energie) nici un plan de afaceri in zona IMM si producatori mari industriali nu poate fi viabil pentru zona bancara, prin urmare nu va fi eligibil pentru creditare, garantii de lucrari.

  Redeventele mici incasate de stat reprezinta un semnal negativ, colonial, transmis catre alti potentiali investitori, pe modelul , nu stim sa facem nimic altceva decat munca bruta fara valoare adaugata mare, rezultat, zero industrie inalt calificata.

  Vanzarile companiilor nationale si a resurselor slabesc pirghiile statului care ramine doar cu cele fiscale.
  Apoi modelele operationale, procedurile, standardele de pregatire profesionala sunt sursa de inspiratie si pentru mediul privat, firme private aflate la inceput de drum isi stabilesc tinte de competenta datorita cerintelor companiilor nationale, tinte esentiale cand vine vorba de pregatirea profesionala a fortei de munca specializata.

  Nu in cele din urma, resursele sunt similare politicilor geostrategice, stapinirea resurselor de catre stat echivaleaza in parte puterea militara, un bun exemplu este Brazilia prin politicile ultimelor decade


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: