Liberalizarea prețurilor la energie

După câteva zile în care opoziția și presa au atras atenția asupra neregulilor care se întâmplă în domeniul energiei, autoritățile au luat câteva măsuri – aș spune, superficiale – pentru a închide orice dezbatere pe acest subiect. Aș dori să insist pe câteva chestiuni legate de reglementarea prețurilor la energie.

Proiectul de lege privind eliminarea tarifelor reglementate la energia electrică va fi aprobat de Guvern în această lună urmând să-l trimită în Parlament în regim de urgență. Tarifele reglementate la consumatorii industriali vor fi eliminate treptat din luna septembrie 2012 până în ianuarie 2014, potrivit unui proiect de calendar. La consumatorii casnici, acest proces va începe în iulie 2013 și va fi finalizat în decembrie 2017. Potrivit calendarului, la consumatorii industriali, eliminarea tarifelor reglementate se va face în 6 pași, iar la consumatorii casnici în 10 pași.

Calendarul propus pentru eliminarea treptata a tarifelor reglementate la consumatorii industriali
• 01 septembrie 2012: 15%
• 01 ianuarie 2013: 30%
• 01 aprilie 2013: 45%
• 01 iulie 2013: 65%
• 01 septembrie 2013: 85%
• 01 ianuarie 2014: 100%

Calendarul propus pentru eliminarea treptata a tarifelor reglementate la consumatorii casnici
• 01 iulie 2013: 10%
• 01 ianuarie 2014: 20%
• 01 iulie 2014: 30%
• 01 ianuarie 2015: 40%
• 01 iulie 2015: 50%
• 01 ianuarie 2016: 60%
• 01 iulie 2016: 70%
• 01 ianuarie 2017: 80%
• 01 iulie 2017: 90%
• 31 decembrie 2017: 100%

Eliminarea treptată a tarifelor reglementate înseamnă creșterea progresivă a cantității de energie livrată pe piața liberă către consumatori. Aceasta nu însemnă că și prețurile vor crește cu același nivel.

Potrivit proiectului, calendarul urmează să fie aprobat până pe 31 martie printr-un memorandum al Guvernului. El va fi menționat în proiectul de lege a energiei electrice. De asemenea, eliminarea treptată a prețurilor reglementate este însoțită de un program de măsuri suplimentare care să ducă la creșterea concurenței și a transparenței pieței. Una dintre acestea este identificarea consumatorilor vulnerabili. Aceștia vor fi împărțiți în trei categorii. Pentru acești consumatori va fi eliminat în 3 trepte tariful social. Printre măsuri se află și organizarea unor campanii media de informare a publicului cu privire la noile condiții de piață.
În ceea ce privește energia electrică, prețurile la consumator trebuie să se ajusteze cu 5% până la sfârșitul lunii iunie.

Dacă în cazul populației procesul va fi mai lent, companiile vor resimți serios scumpirile, încă din acest an.
Până în septembrie 2012, facturile la electricitate vor crește cu 20% și vor ajunge la o creștere de 100% în 2014.
Cu alte cuvinte, în doi ani prețul electricității pentru companii, respectiv pentru consumatorii non-casnici, se va dubla, făcând inevitabilă și o accentuare a presiunilor inflaționiste.

În categoria vulnerabilă sunt cuprinși aproximativ 1,4 milioane de consumatori al căror venit pe membru de familie nu depășeste 700 de lei pe lună. În aceasta categorie intră persoanele care beneficiază în prezent de ajutoare pentru încălzire. Statul achită de la 5% până la 90% din totalul facturii pentru această categorie de consumatori. Ajutoarele sunt acordate persoanelor cu venituri de până la 700 de lei pe membru de familie, în cazul familiilor, respectiv celor cu venituri de cel mult 1.082 de lei, în cazul persoanelor singure.

Totodată, ar urma să fie protejați de majorari, prin diferite tipuri de ajutoare din partea statului și cei a căror viață sau sănătate este în pericol iminent în cazul deconectării de la alimentarea cu elergie electrică, cei cu dizabilități sau deficiențe fizice sau cu boli grave, bătrânii de peste 65 de ani care locuiesc singuri sau cu persoane din aceeași categorie de vârstă. Consumatorii vulnerabili vor beneficia de sprijin la cerere, adresată furnizorilor. Aceștia vor fi incluși într-o bază de date care urmează să fie realizată în cursul acestui an și vor fi identificați de furnizorii de energie și gaze și de autoritățile locale.

Uniunea Europeană doreşte ca în câţiva ani preţul gazelor din România să ajungă la nivelul celui mediu din Uniunea Europeană. Consumatorii casnici platesc doar 55% din prețul mediu la nivelul UE27 iar cei industriali 70%.
Trebuie să avem în vedere că românul are 28% din media europeană la venituri.

În România, 50% din cheltuielile gospodăriilor se duc pe alimente, băuturi, țigări și 18% pe “utilități”. Dacă se dublează cheltuielile cu utilitățile vor scădea cheltuieilile cu sănătatea, transportul, concediile, educația copiilor.

Un număr de 7,2 milioane de consumatori casnici, reprezentand 83-86% din total, ar putea plăti de anul viitor prețuri mai mari la energie și gaze, odată cu începerea liberalizării tarifelor, în timp ce doar 14%-17% ar urma să primească spijin de la stat, însă tariful social va fi eliminat treptat.

Reclame
Explore posts in the same categories: Economie

Etichete: , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

5 comentarii pe “Liberalizarea prețurilor la energie”


 1. vai de noi va fi!preturile sunt la nivelul UE dar salariile?!
  imi pun toata speranta in usl pt.a lua masuri economice necesare,macar pt a avea un trai decent!

 2. Reni Says:

  In privinta tarifelor de energie pentru societatile comerciale si consumatorii casnici…ce pot comenta ?! Este firesc, acum cand practic furnizarea de energie se gaseste in zona privata ( Enel, Eon, CEZ) iata, FMI apasa pedala de acceleratie in zona de profit maxim.
  Ce fac „expertii” nostri , directorii care s-au perindat ani si ani in zonele acestea ? Cred ca fac bine spre foarte bine, in fond, oamenii stiu sa deruleze programele de investitii ( sifonarea profiturilor in extern), plasandu-se astfel ca prietenii FMI si ai corporatiilor din energie.

  Evident, IMM vor suferi, sa spunem pe zona de sticlarie, dau doar un exemplu care imi vine in minte. societati care sunt si exportatori preponderenti.

  Consumatorul casnic va plati, nu are de ales, va plati oricat, consecinta unei guvernari pedeliste care a indatorat tara pe 20 de ani, a ars padurile si otravit fantanile, doar stiu ca vor pierde puterea


 3. pai daca vor fi protejate anumite categorii sociale cum spuneti,ar fi bine sa se aiba in vedere si familiile care au in ingrijire persoane cu dizabilitati!cum eu il am in ingrijire pe fiul meu,el locuind cu noi si avand handicap grav,nu cum prevede legea 448/2006 si cu impozitul pe locuita numai daca cel cu handicap are proprietate este scutit de impozit nu si familiile celor care au in intretinere persoane cu handicap!

 4. anda Says:

  In Romania statul acorda ajutor de caldura, dar esti furat de furnizori (EON tg.mures), de cate ori iti fac factura de regularizare de atatea ori te fura, pentru ca EON distribuie consumul din ultima luna din trimestru pe tot trimestrul, astfel se diminueaza consumul din ultima luna iar ajutorul de caldura aferent acelui consum este si el cu mult diminuat, diferenta o scot consumatorii vulnerabili ca sa intre in conturile EON. Mai nou fac regularizari peste regularizari, cica simplifica modul de facturare: am ‘beneficiat’ de o regularizare in 15 decembrie 2011 ( am consumat in perioada 15.11.2011-15.12.2011 206 mc gaz si am ajutor de caldura 262 ron, deci factura ar fi trebuit sa fie pe 0.00) si EON m-a furat cu 111 ron, apoi au mai facut o regularizare in 15 martie si inca una in 15 mai, in care m-au mai furat cu inca 40 ron, din cauza modului incorect de regularizare. Se emit 8 facturi pe an cu consum determinat si facturat lunar si 4 facturi cu consum determinat si facturat pe 90 zile. Ar trebui reglementata DETERMINAREA (constatarea) LUNARA a consumului de gaz si OBLIGAREA operatorului, care citeste indexul, la citirea indexului la 1 noimebrie si la 31 martie, adica la inceputul si sfarsitul perioadei de acordare a ajutorului. Multi furnizori interpreteaza diferit aceeasi clauza contractuala cea cu privire la ‘regularizarea la 3 luni’: de exemplu Electrica Sibiu considera ca diferenta rezultata intre citire Electrica minus (consum luna1 din trimestru+consum luna 2 din trimestru) ca fiind consumul din ultima luna din trimestru. In schimb ‘marele’ EON considera aceasta diferenta ca si consum pe toata perioada de regularizare, adica cei 206 mc consumati de mine in ultima luna din trimestru sunt considerati de EON ca si consum pe perioada 15.09.2011-15.12.2011. Si uite asa EON reduce consumul meu de 206 mc la doar 90mc. Si nici macar nu-l pot schimba cu alt furnizor de gaz, pentru ca esti refuzat frumos cu ‘ne pare rau, dar nu furnizam gaz consumatorilor casnici). Ramane sa trec pe lemne, pur si simplu vreau sa scap de EON, pentru ca in urma discutiilor, nu s-a luat nici o masura de corectare a situatiilor relatate, raspunsurile primite fiind intotdeauna evazive, evitandu-se un raspuns clar de fiecare data.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: