Sistemul fiscal din Romania stimulează evaziunea fiscala

Am citit zilele trecute o declarație a d-lui Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale a României, care, în puține cuvinte, exprima titlul de mai sus. Desigur ca mi-am amintit de zecile de articole scrise de mine pe aceasta tema și care, din păcate, nu au avut niciun efect asupra guvernanților.

România are un cod fiscal depășit, stufos, anacronic fata de realitățile economice actuale. Am în fata „nomenclatorul obligațiilor de plata la bugetul de stat”, care cuprinde 62 de poziții cu impozite care mai de care mai năstrușnice. De asemenea, mă uit la taxele aferente bugetului de asigurări sociale și am sa le enumera, ca exemplu, pe cele mai importante:
– CAS angajator – 20,8%
– CAS angajat – 10,5%
– contribuția șomaj angajator- 05%
– contribuția șomaj angajat – 0,5%
– contribuția asigurări sănătate angajator – 5,2%
– contribuția asigurări sănătate angajat- 5,5%
– fond accidente – 0,85%
– concedii medicale – 0,85%
– fond garantare – 0,25%

In condițiile în care o societate comercială dorește să-și respecte plata obligațiilor la stat precum și plata tuturor obligațiilor fata de terți, de unde sa mai aibă și profit? Aceste taxe și impozite sunt introduse și calculate de oameni care în viata lor nu și-au riscat nici avutul, nici sănătatea și nici nu și-au folosit inteligenta de a crea ceva nou de a aduce plusvaloare lui și societății în care trăiește. De aceea sunt multe societăți care lucrează la limita legii și de aici practicarea evaziunii fiscale. Asa cum arătam și altădată este nevoie de un sistem fiscal suplu, stimulativ și cu efecte pozitive în planul creșterii veniturilor la bugetul de stat.

Sper ca viitoarele alegeri sa aducă un guvern, care sa pună în practica măsuri de stimulare a întreprinzătorului privat, de reducere a fiscalității și pe aceasta baza sa reușească sa creeze mai multe locuri de munca.

Iata câteva măsuri pe care un guvern responsabil și care dorește dezvoltarea capitalului romanesc, ar trebui sa le ia:
– reducerea CAS-ului, atât la angajator, cât și la angajat
– trecerea la impozitarea în cote diferențiate și renunțarea la asa-zisa cota unica
– neimpozitarea profitului reinvestit
– neimpozitarea dividendelor reinvestite
– program special de impozitare în turism (mă refer la stimularea fiscala a investițiilor în dezvoltarea de noi capacitați de cazare, repunerea pe picioare a turismului balnear și punerea în valoare a celor peste 150.000 de locuri de cazare de pe litoralul romanesc)
– stimularea fiscala a investițiilor în agricultura și industria alimentara
– sprijinirea creditării IMM-urilor

Sunt doar câteva exemple, care pot conduce la regândirea sistemului fiscal romanesc, la reașezarea relației stat- firma privată și la relansarea economiei romanești. O sa mai revin pe aceasta tema.

Anunțuri
Explore posts in the same categories: Economie

Etichete: , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

3 comentarii pe “Sistemul fiscal din Romania stimulează evaziunea fiscala”

 1. Reni Says:

  Statul se afla in permanenta nevoie, pentru un stat social si responsabil, acest concept se afla meritoriu…
  Dar cand statul aduna si risipeste in „investitiile: sale multiplicatoare de limuzine, posete si cluburi…cum s-ar putea numi acest concept…oligarhie, junta militara sau stat captiv in jaf.
  Pentru cei care au lucrat in ofertare de lucrari si servicii, procentele enumerate de dl Nita sunt binecunoscute, de cele mai multe ori ghilotina pretului scazut al ofertei, atinge prin reduceri costul manoperei, in cele din urma omul si salariul sau…doar pretul materialelor de import sau asemenea sunt relativ fixe, cotele sunt fixe, profitul trebuie facut cu orice pret…sa taiem din costul orei de manopera, macar in preajma salariului minim…apoi vom constata ca avem penalitati de intarziere, ca se fura de la lucrari, ca nimeni nu munceste, in general, vom trage concluzia…nu vrea romanul sa munceasca, nici nu vrea, nici nu stie cum


 2. d-le nita,nu mai pot cu astia!
  articolul despre prime:http://cronicavj.ro/wp/?p=1792
  Dar noi asistentii personali care suntem angajati ai primariei de ce nu?Si noi suntem femei!cand se acorda al 13-lea salariu la fel noi nu am primit,dar taiere de 25% din salariu am primit!Ma intreb acest lucru nu este discriminare?eu ma refer la petrila care are primar pdl si viceprimar pnl!


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: