Demisia lui Emil Boc, începutul sfârșitului sistemului portocaliu

Demisia premierului Boc este doar una din cerințele românilor care au ieșit în stradă. Totuși solicitarea acestor oameni este mult mai extinsă decât schimbarea unui om – ei susțin înlăturarea unui sistem corupt care s-a menținut prin sărăcirea majorității românilor.

Alegeri anticipate este propunerea pe care o susține și opoziția. Este singura modalitate prin care poate fi redată încrederea oamenilor în guvernanți și prin care situația socială și economică a țării se poate schimba.

Oamenii care protestează în stradă, Opoziția, cu totii cer președintelui să numească un premier independent politic, un tehnocrat care să aibă ca priorități aplicarea de măsuri urgente pentru stoparea risipei banilor publici, dar și organizarea alegerilor parlamentare anticipate în cel mai scurt timp posibil.

Dacă vom reuși să facem alegeri anticipate la începutul lunii mai, noul guvern va avea vreme să intervină suficient de rapid pentru a atenua noua recesiune din a doua parte a anului (când, așa cum ne-a declarat și președintele Băsescu, lucrurile se vor înrăutăți).

Demisia lui Boc vine prea târziu și nu va avea efectul scontat de PDL dacă se va rezuma doar la un gest de manipulare a populației. După protestele din stradă, PD-L a coborât mult sub 10%, iar ideea de a nu intra nici măcar în Parlament le-a înghețat sângele pedeliștilor mai rău decât vremea de afară. Grupările din partid au devenit mult mai vizibile și mai vocale și, ca atare, a devenit din ce în ce mai greu ca discuțiile contradictorii să rămână în interior. Probabil, decizia demisiei a fost luată în considerare serios cu mult timp înainte, dar PDL a așteptat încheierea vizitei FMI.

Din punctul meu de vedere, PDL nu mai are nicio șansă de revenire în politica românească. Va avea soarta CDR-ului, iar mutări de genul, îl înlocuim pe Boc cu Predoiu (așa-zis-ul independent politic, dar mai degrabă dependent politic) nu face decât să confirme oamenilor că acest partid continuă să-și apere interesele și nu este preocupat de viața românilor.

În următoarele zile, USL va susține necesitatea alegerilor anticipate și numirea unui premier tehnocrat fără legături directe cu PDL.

Explore posts in the same categories: Economie

Etichete: , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

10 comentarii pe “Demisia lui Emil Boc, începutul sfârșitului sistemului portocaliu”

 1. Reni Says:

  Pina la urma, UDMR este cheia ecuatiei politice actuale.
  Daca mercantilismul va invinge la UDMR, situatia lor va fi dezastruoasa – risca absenta din Parlament si necesitatea unei intelegeri cu Dl. Tokes – daca vor alege anticipatele, vor dovedi viziune si instinct politic.
  UNPR asteapta alegerile, trag de timp, nu au ce negocia fara voturi, ceea ce spera este sa adune 5% pentru a fi partid parlamentar in adevaratul sens al democratiei.
  PDL se va scufunda si mai mult, din moment ce nu accepta anticipatele, vor atrage si mai multa antipatie si tensiune negativa. Se vor saborda singuri agatandu-se de putere iar Romania va suferi pierderi nationale strategice.

 2. Reni Says:

  Este posibil ca viitorul PM desemnat sa fie dl Geoana, o manevra tipic Basescu

 3. Reni Says:

  Intr-adevar, Dl. Mihai Razvan Ungureanu.
  Acum UDMR va deconta politic guvernarea.
  USA este multumita, si prin ea FMI , BRICS mai putin multumiti, iar PDL va sta in umbra sperand la uitare si acoperirea ranilor electoratului in timp. Un premier in aparenta tehnocrat, cererea UDMR va fi fost acoperita cu ceva…daca vor vota acest guvern.

 4. Reni Says:

  Dl. Blaga dovedeste luciditate, cred ca este singurul lider PDL care incearca cu adevarat sa frineze dezastrul viitor, gest posibil numai prin recunoasterea si asumarea barbateasca a anticipatelor.

  http://www.hotnews.ro/stiri-politic-11438375-sorin-frunzaverde-pdl-este-atipic-numesti-sef-serviciilor-functia-premier-nu-romania-din-primaverii-este-cea-adevarata.htm

  Populismul anticipat al guvernului Ungureanu nu va stopa caderea, deja sentimentul popular a ajuns la bancuri, din ce in ce mai desantate referitor la regimul Basescu.
  „Reformele” vor continua, vom vinde tot si colonia Romania va fi desavirsita.
  Viitorul preconizat de Traian Basescu poate fi inselator. Odata ce tensiunile din Iran vor atinge paroxismul, Europa va face pasul inapoi, iar militantismul nostru colonial alaturi de America va reprezenta un handicap.
  Alegerile din Franta si Germania vor fi edificatoare iar visul american din Rusia este utopic.

  Cu scuze pentru postarile succesive si multumiri pentru raspunsul Dl. Nita.

 5. Aya Says:

  PARLAMENTUL TREBUIE SA-L SUSPENDE, DE URGENTA, PE TRAIAN BASESCU!

  Este evident ca, pana acum, lucrurile isi urmeaza cursul corect.
  Primul pas trebuia sa fie- si a fost- demisia/demiterea lui Boc din functia de prim ministru.
  Al doilea pas, facut fara intarziere, trebuie sa fie suspendarea lui Traian Basescu de catre Parlament.

  De ce era important ca pasii sa fie facuti in aceasta ordine?
  Pentru ca, daca s-ar fi debutat cu suspendarea lui Traian Basescu (ulterior, prin referendum, demiterea lui) la Palatul Victoria s-ar fi mentinut, cu mare grad de probabilitate, Emil Boc.

  In Parlament exista numarul suficient de voturi pentru suspendarea lui Traian Basescu, inclusiv de la PDL (intrucat a devenit lest pentru acest partid) dar, aceeasi parlamentari ai puterii care ar vota suspendarea presedintelui Romaniei nu ar fi votat debarcarea lui Boc.
  Prin demisia lui Boc (fortarea mainii lui pentru a demisiona) a fost rezolvat punctul “critic” al situatiei.

  Parlamentul Romaniei trebuie sa-l suspende, de urgenta, pe Traian Basescu pentru flagranta incalcare a art. 2 din Constitutia Romaniei- dovada regasindu-se, fara echivoc, atat in actiunile sale cat si in declaratiile sale publice in care detaliaza si recunoaste (anunta, as putea spune) ca a incalcat mentionatul articol din Legea fundamentala.

  La conferinta “România în Uniunea Europeană. Cinci ani de la aderare”, Traian Basescu a declarat (transmis in direct de posturile TV, joi 2 februarie 2012):
  Citez:
  “pachetul “guvernanţă economică”(…) şi, în sfârşit, tratatul, pe care l-am adoptat în formă finală acum câteva zile, la Bruxelles, şi care urmează să fie semnat la 1 martie şi care încearcă să introducă generalizat disciplina bugetară. (…)nu este o politică naţională. Este partea “hard” a cedării de suveranitate, dar toţi ştim că este şi un exerciţiu “soft” în ceea ce priveşte cedarea de suveranitate.(…) se fac politici mai puţin vizibile, dar care sunt parte a unei cedări de suveranitate, printr-un exerciţiu “soft” de la nivel european. Deci s-a accentuat cedarea de suveranitate, dar ea este insuficientă(…) Şi paşii următori va trebui să îi facem destul de repede. Destul de repede, pentru că aici nu mai este vorba de interes naţional (…) eu nu mă feresc să spun că va trebui să avem curajul să spunem naţiunilor noastre că soluţia corectă este realizarea statelor unite ale Europei (!!! s.A.). Va trebui mai devreme sau mai târziu să ne punem cu toţii la un loc suveranitatea (!!! n.A.) pentru a crea suveranitatea Uniunii Europene (…) nu poate funcţiona (…) Europa socială. (…) Numai aşa vom putea fi parte a acestei Europe (…) a cărei suveranitate o consolidăm cedându-i fiecare câte puţin din suveranitatea noastră, câte puţin azi şi ceva mai mult mâine.”

  In Constitutia Romaniei sta scris , la TITLUL I “Suveranitatea” – citez:
  Art. 2 (1)
  “Suveranitatea nationala apartine poporului roman, care o exercita prin organele sale reprezentative, constituite prin alegeri libere, periodice si corecte, precum si prin referendum”
  si
  Art. 2 (2)
  “Nici un grup si nici o persoana nu pot exercita suveranitatea in nume propriu”.

  Declaratia publica a lui Traian Basescu indica, fara dubiu, ca, in mod constient, voluntar si premeditat, prin actiunile sale la care se refera fara echivoc, a exercitat si intentioneaza sa exercite, in continaure, suveranitatea in nume propriu, incalcand art. 2 (2) din Constitutie.

  In conformitate cu art. 2 (1) din Constitutie (deja citat) orice problema sau situatie care are sau ar putea avea legatura cu suveranitatea nationala- restrangerea sau cedarea (intr-un cuvant, stirbirea) tinand, indubitabil, de acest domeniu- poate fi reglementata DOAR prin vointa poporul roman.
  Actele la care s-a referit explicit Traian Basescu- si urmarile lor, pe care le-a expus fara echivoc- pot fi semnate si puse in opera doar daca poporul roman se pronunta explicit in acest sens, in urma consultarii sale prin referendum.

  Traian Basescu a luat decizii care implica suveranitatea Romaniei (dupa cum reiese din faptele sale si dupa cum singur a precizat) fara a consulta poporul roman.
  Prin aceasta se face vinovat si de incalcarea art. 2(1) din Constitutia Romaniei.

 6. Aya Says:

  ALEGERILE ANTICIPATE POT FI DECLANSATE SI IN CAZUL SUSPENDARII DE URGENTA A LUI TRAIAN BASESCU- ACEASTA FIIND SITUATIA CARE GARANTEAZA DEMOCRATIA

  Pe posturile TV au inceput sa apara personaje care declara FALS ca daca este suspendat Traian Basescu nu pot fi declansate alegerile anticipate.

  Alegerile anticipate pot fi declansate si in cazul suspendarii imediate a lui Traian Basescu (SOLICITARE IMPERATIVA A PROTESTATARILOR DIN TOATA TARA!)- intre suspendarea presedintelui Romaniei si declansarea anticipatelor neexistand vreo incompatibilitate (sau conditionare) constitutionala.

  Astfel, se pot declansa alegerile anticipate dupa ce Parlamentul respinge, in rastimp de 60 de zile, cel putin doua solicitari de investitura a guvernului.
  Constitutia nu conditioneaza declansarea alegerilor anticipate de mentinerea in functie a presedintelui Romaniei- si, in cazul suspendarii acestuia, nu exclude anticipatele in cazul in care functia este preluata de un interimar.

  De asemenea, Constitutia Romaniei NU conditioneaza declansarea anticipatelor de dizolvarea Parlamentului.
  Astfel, in art. 89 (1) din Constitutie este precizat ca, dupa ce au fost respinse, de catre Parlament, cel putin doua solicitari de investitura a guvernului, presedintele POATE dizolva Parlamentul.
  Dispozitia constitutionala nu este imperativa- ramanand, deci, la latitudinea presedintelui sa dizolve- sau sa nu dizolve- Parlamentul.

  Este inca un argument solid in favoarea ideii ca alegerile anticipate pot fi declansate SI in cazul suspendarii presedintelui si a preluarii functiei de catre un interimar.
  Afirm acest lucru intrucat, conform 98 (2) din Constitutia Romaniei, in perioada interimatului functiei de presedinte al Romaniei, nu pot fi exercitate (citez) “atributiile prevazute la articolele 88- 90”. Aceasta interdictie cuprinde si art. 89 unde se face vorbire despre POSIBILITATEA presedintelui de a dizolva Parlamentul.

  Declansarea alegerilor anticipate in conditiile suspendarii de urgenta a lui Traian Basescu este, dincolo de cea mai ferma dintre toate solicitarile protestatarilor, GARANTIA SITUATIEI DE MAXIMALA SIGURANTA PENTRU DEMOCRATIE IN ROMANIA.

  Detaliez argumentatia:
  In cazul in care alegerile anticipate ar fi declansate FARA SUSPENDAREA lui Traian Basescu, este elementar ca acesta- tinand cont de situatie si de tipul autocrat pe care il reprezinta- va uza fara ezitare de posilibitatea (nu obligativitatea!) prevazuta in Constitutie de a dizolva Parlamentul.
  Sunt notorii atacurile lui Traian Basescu impotriva Parlamentului si faptul ca a sugerat, de nemumarate ori, ca, din punctul lui de vedere “lucrurile s-ar rezolva usor” daca nu ar exista Legislativul.
  O astfel de posibilitate oferita de Constitutie- de a dizolva Parlamentul- este exact ceea ce isi doreste Traian Basescu astfel incat, in cele trei luni pana la alegerile anticipate (DACA ar fi respectat termenul!) sa isi impuna, fara opreliste, vointa totalitara in toate domeniile.

  Ocupantul interimar al functiei de presedinte (in urma suspendarii lui Traian Basescu) NU paote dizolva Parlamentul – conform art. 98 (2) din Constitutia Romaniei- existand posibilitatea declansarii alegerilor anticipate.
  Pe cale de consecinta:
  In cazul suspendarii de urgenta a lui Traian Basescu de catre Parlament si declansarii alegerilor anticipate in timpul perioadei de interimat, EXISTA GARANTIA CA PARLAMENTUL NU POATE FI DIZOLVAT, DECI O GARANTIE A DEMOCRATIEI .

  UN ALT AVANTAJ: POT FI FACUTE, URGENT, SI ALEGERI RPEZIDENTIALE ANTICIPATE

  Prin suspendarea de urgenta a lui Traian Basescu de Parlament se creeaza- in afara garantiei conservarii in functiune a institutiei- garant a democratiei in Romania- si situatia propice pentru declansarea alegerilor prezidentiale anticipate.

  Astfel, in termen de 30 de zile de la suspendarea lui Traian Basescu trebuie organizat un referendum pentru demiterea presedintelui- conform art. 95 (3) din Constitutie.
  Este elementar care va fi rezultatul referendumului: demiterea lui Traian Basescu.
  In felul acesta, se ajunge la vacanta functiei de presedinte, situatie prevazuta ca fiind obligatorie in art. 97 din Constitutia Romaniei in vederea organizarii alegerilor pentru un nou presedinte, in termen de trei luni- art. 97 (1) si 97 (2).

  SE POATE AJUNGE IN SITUATIA UNOR “ALTFEL DE COMASATE”: GENERALE SI PREZIDENTIALE
  Cu putin efort, se poate ajunge in situatia desfasurarii alegerilor generale si prezidentiale anticipate simultan.

  S-ar ajunge astfel si la “visul” lui Traian Basescu- alegeri comasate- insa nu locale si generale, dar generale si prezidentiale.
  Desigur, nu il impiedica nimeni pe Traian Basescu sa candideze pentru un nou mandat dupa toate cele care se vor fi intamplat. Ar vedea, astfel, care este “cota” lui reala in Romania: sub 1%.

 7. Reni Says:

  Iata o propunere a FMI pentru guvern, Dna Vass, o romanca exaltata, un adevarat patriot al FMI. 
  Intr-adevar, este solutia cea mai buna pentru FMI, pentru Romania este ceva……asaaaa cevaaaaaa.
  Tot este bine, „reforma” va continua, dupa ce vom scapa de carbune (huila + lignit) pe care il vom privatiza strategic majoritar, vom vinde tot ce inseamna retele electrice si vom sfirsi in procedurile de majorare de capital la Nuclear, Hidroelectrica si Transelectrica – cum statul nu are bani ca este criza, vor avea bani partenerii minoritari care vor majora capitalul pina la controlul actiunii de aur. 
  In acel moment, resursele strategice vor fi detinute total de alte entitati statale sau corporatiste. 
  USL va guverna, ma intreb insa cum va guverna eficient pentru relansare, pretul energiei liberalizat va fi o piatra de moara legata de gitul IMM, la fel pretul gazelor, costurile de productie industriala in general.
  Trebuie sa recunosc ca sunt priceputi, foarte priceputi, in domeniul acesta al invaziei economice sunt desavirsiti iar cozile de topor, nepretuite.

 8. Camelia Says:

  ce sa mai spunem? SECURISTI din tata in fiu .Ungureanu prieten cu Nicusor Ceausescu.


 9. […] Constantin Niţă Posts Related to Demisia lui Emil Boc, începutul sfârșitului sistemului portocaliu Emil Boc a demisionat, Catalin Marian Predoiu a fost desemnat ca prim-ministru interimar, USL a cerut demisia lui BasescuPoza preluata de pe facebook Emil Boc a demisionat. Asteptam demisia lui Basescu Traian “Am depus mandatul deoarece nu mă agăţ de putere, pentru mine … Unica soluţie acceptabilă: alegeri anticipateCâteva comentarii de principiu asupra celor întâmplate astăzi: – Demisia lui Emil Boc este un gest necesar, dar târziu şi insuficient. – Gestul reprezintă un … Deficitul de democraţie          Audierea miniştrilor din propusul cabinet Mihai-Răzvan Ungureanu ne arată până unde merge deficitul de democraţie din România. Totul pleacă de la pretenţia lui Traian … Un premier sustinut politic. De Traian BasescuZilele acestea, s-a vorbit despre doua formule de premier – premier tehnocrat sau premier politic, sustinut de partide. Iata ca s-a gasit o a treia … “ESECUL LUI TRAIAN BASESCU RAMANE, VORBELE SALE SE DUC”Fostul preşedinte al Romaniei Ion Iliescu a acordat un interviu Jurnalului Naţional in care răspunde acuzaţiilor preşedintelui Traian Băsescu şi face o analiză a situaţiei … 0 views No Comments » Tags: demisia, Emil, începutul, portocaliu, sfarsitului, sistemului […]


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: