Legea sănătății – mai multe oportunități pentru privați decât pentru pacienți

Legea sănătății completează șirul legilor ”asumate”, într-un fel sau altul de către guvernul Boc. Ca majoritatea deciziilor acestei puteri, legea sănătății este o lege impusă și nu rezultat al dezbaterii publice. Președinția și Guvernul încearcă, și de data aceasta, să evite Parlamentul, Opoziția, comunitatea medicală, societatea civilă etc. și să adopte o lege care, în forma actuală, nu are cum să fie în beneficiul pacienților.

După debandada produsă anul trecut prin închiderea spitalelor, anul acesta se continuă greșelile în sistemul sanitar.
Din aparițiile de până acum ale diverșilor guvernanți este clar că la mijloc sunt mai multe interese politice. Președintele susține un acces mai mare al privaților în sistemul public de sănătate. Și nu ar fi un lucru rău acesta dacă s-ar stabili anumite reguli din care cel mai avantajat să iasă pacientul. Pe de altă parte UDMR, declară zilnic că nu este gata să sprijine formarea unei grupări a ”băieților deștepți” în sănătate.
Ministrul Sănătății, cel care ar trebui să fie cel mai implicat, are o atitudine vădit încurcată și ar vrea să ”împace și capra și varza”, anunțând deschiderea dezbaterilor cu toți jucătorii implicați. Își găsește totuși timp să-l demită pe dr. Ciuhodaru, abia numit consilier onorific. Cel mai probabil însă, în perioada de așa-zise dezbateri publice, partidele vor încerca să-și rezolve problemele iscate între ele.

Aș dori să atrag atenția asupra câtorva aspecte care nu au fost foarte exact lămurite de inițiatorii acestei legi și care pot avea efecte pe termen lung asupra oamenilor.
În primul rând, nu este stabilit un standard de cost precis pentru pachetul de servicii medicale. Nu sunt stabilite exact tipurile de servicii și în ce fel vor beneficia de ele pacienții. Lipsesc detalii importante despre pachetul de bază de care ar trebui să se bucure toți românii, indiferent de cuantumul contribuțiilor sociale.
Cum spuneam și mai sus, o altă problemă este stabilirea unui cadru exact în care vor acționa companiile private și ce fel de reponsabilități vor avea, care sunt serviciile pe care sunt obligate să le ofere etc. Pentru că bătălia companiilor private de asigurare pentru cele câteva miliarde de euro va fi extrem de dură și va duce negreșit la creșterea prețului polițelor de asigurare.

USL se opune vehement adoptării legii în această formă și va face tot posibilul pentru a convinge guvernul că această încercare de reformă poate fi începutul dezastrului pentru sistemul medical românesc și așa extrem de șubrezit în ultimii ani. Dacă recapitulez tot ce s-a întâmplat până acum: plecarea medicilor din țară, închiderea spitalelor, certurile dintre Casă și spitale etc., nu cred că autoritățile sunt pregătite pentru privatizarea serviciilor medicale într-un mod atât de complex. Cred că acest proces ar trebui să fie unul treptat și foarte bine controlat pentru ca românii să se simtă în siguranță.

În final, aș vrea să ridic și câteva întrebări, retorice evident, pentru că nu mă aștept să primesc un răspuns. Ar trebui să ne ridicăm semne de întrebare pentru că, în an electoral, președintele Traian Băsescu și guvernul susțin pe față privatizarea masivă a unor domenii (vezi cazul Roșia Montană)? De ce nu s-a făcut nimic până acum? De ce am așteptat să vină FMI sau să ne preseze companiile private?
În tot acest context, nu ai cum să nu te întrebi cât la sută reprezintă interese politice și cât preocupare reală pentru români din partea actualei puteri.

Explore posts in the same categories: Semnal de alarma

Etichete: , , , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

5 comentarii pe “Legea sănătății – mai multe oportunități pentru privați decât pentru pacienți”

 1. Reni Says:

  Legea sanatatii, in forma propusa, asa cum inteleg, va genera entitati private (fundatii) care vor concura cu cele de stat. La promotie, repet la promotie, vor plati mult mult mai bine cei mai buni medici ( care vor pleca din sistemul de stat) , vor avea cele mai performante aparate, summum, vor fi peste spitalele de stat. In 2-5 ani, spitalele de stat vor deveni lazaret, odata indepartate, fondurile private, singure in piata, vor dubla costul prestatiilor. Sah mat

 2. vinytherm Says:

  Cred ca te-a auzit si a retras-o!
  Cine si-a ridicat lumea in cap ? Ghici ghicitoarea mea
  Gigi

 3. gabryela Says:

  parerea mea ca vandalii au fost pusi de cei de la pdl ca sa compromita manifestarile pasnice!sa fim seriosi la cati jandarmi erau imediat ii puneau cu botul pe labe.au fost lasati sa faca aceste vandalisme!

  • Reni Says:

   Aceste manifestatii spontane sunt doar inceputul, bineinteles, huliganii sunt folositi pentru demonizare si aruncarea in periferic a mesajului. Dar, atunci cind mesajul strazii va arunca indoiala asupra capitalismului, asa cum s-a intimplat in Grecia, atunci puterea va pierde toti aliatii sai , si USA si EU, anticipate vor urma urgent. Polarizarea sociala excesiva, aceasta este drama societatii noastre, peste ea tupeul si sfidarea acestor basisti.Odata ce „privatii” vor pricepe conditia lor de sclavi in colonia unei Udrea, puterea acestei „drepte” pedeliste se va narui subit.

 4. Reni Says:

  Intre timp, la adapostul protestelor, CFR a fost curatata, vopsita si pregatita pentru vinzare. Datoria catre stat, 1 miliard euro, care nu a putut fi stearsa pentru dinamizare cat era in proprietatea statului, iata, acum o vom sterge marinimos, asa mai pe sest cat nu se prind astia din opozitie, apoi vindem CFR la cel care o ia curata, fara amortizari, fara datorii. Minunata afacere, minunata


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: