Ministrul de finanțe Ialomițianu, prins între contabilitate și populism

Dl. Ialomițianu, ministru de finanțe cu viziune contabilă, a încercat, săptămâna trecută, să-și îmbunătățească discursul politic. Și pentru că i-a fost teamă să facă asta public, a mers la UNPR unde nu a întâmpinat nicio opoziție.

Evident, după ce s-a lăudat cu realizările PDL, a adus în discuție și faptul că amendamentele USL la proiectul de Lege a bugetului de stat pentru 2012, ar duce țara în incapacitate de plată. Mai mult, dumnealui susține că parlamentarii USL nu ar fi sprijinit propriile amendamente în Comisia de buget a Parlamentului. Înainte de a trece la analiza amendamentelor USL, îl provoc pe dl. Ialomițianu să facă publice numele acelor parlamentari USL despre care vorbește.

Concret, pe amendamente, cred că dl. Ialomițianu are tupeu să vină cu critici în condițiile în care este parte a unui guvern care a făcut cel mai mult rău României, după 1989, prin măsuri total iresponsabile și împotriva propriilor cetățeni – pensii și salarii tăiate, mame fără indemnizații pentru copii, închiderea a zeci de mii de IMM-uri, peste 1 milion de români rămași fără locuri de muncă, peste 20 miliarde euro împrumuturi până acum, plus 16 miliarde euro anul viitor, marii investitori străini alungați din cauza politicilor fiscale etc. etc.

Dintre amendamentele USL, aș dori să insist, în special, pe cele care ar aduce mai multă disciplină financiară. Astfel cerem:

Transparență în alocarea resurselor bugetare, optimizarea acestora în cadrul proiectelor de investiții și eliminarea arieratelor din economie.
• ”Alocarea resurselor bugetare către unitățile administrativ-teritoriale pentru finanțarea lucrărilor în infrastructură se va face în următoarea ordine: achitarea facturilor restante recunoscute de ordonatorii principali de credite, asigurarea cofinanțării proiectelor cu finanțare nerambursabilă din fonduri europene, asigurarea fondurilor pentru continuarea lucrărilor de investiții începute și pentru investiții noi.”
• ”Introducerea la finanțare a proiectelor în cadrul fiecărui program național de investiții se va face în ordinea în care acestea au fost aprobate.”
• ”Guvernul, prin Ministerul Finanțelor Publice, va informa trimestrial Parlamentul României, în legătură cu modul de alocare a resurselor bugetare către unitățile administrativ-bugetare, pe programele naționale de infrastructură. ”

Am mai cerut, de asemenea, eliminarea corupției politice prin folosirea Fondului de rezervă al premierului. În acest fel, primarii vor beneficia de sume suplimentare, fără discriminare sau pe criterii politice.

Tot la capitolul corupție, am repetat propunerea de luare a unor măsuri stricte în privința cheltuirii banilor publici – ”În 2012, cheltuielile cu bunuri și servicii, cu excepția medicamentelor și a cheltuielilor curente aferente utilităților, se reduc cu 50%, față de nivelul realizat în 2011.”

Mai mult, am cerut cerut revizuirea Programului Național de Dezvoltare a Infrastructurii, un program cu dedicație pentru alegerile de anul viitor. Să ne amintim cazurile din județe unde 99% din bani sunt acordați primărilor PDL. Este și situația Brașovului. Am vorbit despre acest lucru într-un alt material – https://constantinnita.wordpress.com/2011/05/02/toate-drumurile-din-brasov-duc-la-pd-l/

Legat de propunerea reducerii TVA-ului cu 1% de care, probabil, îi este cel mai frică dlui. Ialomițianu, acest lucru ar duce la relansare economică și, implicit, la creșterea consumului.

În domeniul agriculturii, am solicitat stimularea producției agricole, susținerea consumului de produse proaspete din producția autohtonă, prevenirea creșterii excesive a prețurilor și combaterea evaziunii fiscale.

Desigur, am pus în discuție și două măsuri care îi vizează direct pe români – creșterea salariului minim pe economie la 800 lei și reducerea CAS pentru a da posibilitatea angajatorilor să creeze noi locuri de muncă.

Din păcate, ministrul de finanțe este obișnuit numai să ajusteze, să se împrumute și să calculeze strict din punct de vedere contabil. Calitatea de finanțist îi lipsește cu desăvârșire și orice strategie fiscală îi dă fiori. De aceea i-aș propune dlui. Ialomițianu să-și schimbe titulatura în Ministrul Contabilității bugetului de stat.

Reclame
Explore posts in the same categories: Economie

Etichete: , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

9 comentarii pe “Ministrul de finanțe Ialomițianu, prins între contabilitate și populism”

 1. Camelia Says:

  Buna ziua,
  Stau si ma gandesc cat vor mai minti.
  eu am o vechime de 30 de ani lucrez in sanatate si am un salariu de 600 roni; mai lucrez si in alta parte cu 1/2 norma pentru ca stau cu chirie – 170 euro/luna – si as vrea sa va spun ca 8 zile am numai paine altceva nu am – daca as isi in strada cu cine sa ies pentru ca nimeni nu mai crede in nimeni – . Va rog sa faceti ceva cu acesti dobitoci de la putere care nu cred ca noi o ducem foarte rau.
  Sanatatea este la pamant din toate punctele de veder. Multa munca si salariu de mizerie.

 2. gabryela Says:

  usl-ul trebuie sa faca urgent ceva radical pt.romani si romania,ma tem ca asteptarea pana la alegeri va aduce tara si romanii in prapastie fara sanse de iesire!

 3. gabryela Says:

  domnule nita,
  am inteles caci curtea constitutionala a declarat constitutionala legea asistentei sociale!ce se intampla acum?mai exista in noua lege asistentul personal al persoanei cu handicap grav?


  • Legea asistentei sociale, asa cum ati subliniat, a fost declarată constitutionala. Acest fapt va determina modificarea a încă 20 de legii printre care si cea care reglementează persoanele cu handicap. Șansa ca aceasta lege sa rămână in forma actuala este foarte mica întrucât cheltuielile necesare sistemului de asistenta socială au fost reduse cu 0,8% din PIB, adica de la 2,8% in anul 2011, la 2% din PIB in bugetul pe anul 2012. Prin urmare este greu de crezut ca nu se va umbla la reducerea cheltuielilor pentru asistenta persoanelor cu handicap. Va rămâne o singura soluție, adica votul din Noiembrie 2012. Salutari!

   • Camelia Says:

    Domnule Nita,

    As vrea sa faceti mai mult si am sa va spun de ce.
    Eu nu sunt de acord cu aceste alegeri 5, 6, etc. si in luna noiembrie 2012.
    In primul rand pentru ce am iesit in 89 , de ce s-a murit sa faca alti ce vor – NU.
    Va intreb: Nu pteti face mai mult decat o „motiune de cenzura”?
    Da. O sa imi spuneti ca ei sunt mai multi si in parlament si peste tot, dar eu nu vreau si nu sunt de acord cu asta. Trebuie sa mai existe si alte solutii.
    Eu am un salariu de 600 roni- daca va spun cum traiesc va ingroziti. Si am o vechime de 30 de ani- ce spuneti? Din aceasta suma imi ramane 100 roni(intretinere, lumina, tv, ab.RATB)-+20 tichete de masa (dar si acestea sunt impozate)- va intreb cum sa rezist? si cat?


   • Înțeleg supararea Dvs dar nu se poate mai mult. Mai exista o singura cale de atac, aceea de a ataca aceasata lege la Curtea Constitutionala. Bineinteles ca vom uza si de aceasta cale de atac dar, precum bine știți, din 9 judecători, puterea controlează 5, ceea ce presupune ca nu vom avea succes. Insa cel mai important lucru este acela de a veni la vot ,in luna Noiembrie 2012, si a vota schimbarea. Cele mai bune gânduri!

   • Camelia Says:

    Da sper in VOT. Dar intr-o democratie ? nu se voteaza in 6 buletine, iar Basescu este un om diabolic- nu ma asteptam la acest om. Nu l-am votat pentru ca nu am sintit nimic pentru el.
    O zi buna.

   • gabryela Says:

    domnule nita,
    cu o conditie,sa voteze romanii mai mult decat vor fura ei!


   • Sa speram ca asa va fi.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: