Preşedintele Băsescu se întoarce cu faţa către Rusia

Mulţi au criticat politica externă dusă de Traian Băsescu de când este preşedintele ţării. Nu sunt un expert în relaţii externe, dar, ca om care a lucrat în comerţul exterior foarte mulţi ani, nu am reuşit să identific o viziune de politică externă care să aducă beneficii considerabile României.
Dl. preşedinte s-a mulţumit să se ocupe mai mult de jocurile politice de pe scena internă.

Zilele acestea însă, preşedintele Băsescu s-a întâlnit cu ambasadorul rus în România, la final de mandat al acestuia, şi a spus că doreşte să intensifice relaţiile cu Rusia, în special pe partea economică.
http://www.evz.ro/detalii/stiri/traia-basescu-romania-doreste-consolidarea-dialogului-cu-rusia-955823.html

De ce tocmai acum, după ce mulţi ani Traian Băsescu a evitat cât a putut orice relaţie cu Rusia şi i-a arătat cu degetul pe toţi cei care au încercat acest lucru (să ne amintim atacurile din campanie contra lui Geoană care fi mers în Rusia)?
Aşteptăm să ne răspundă domnii Băsescu şi Boc care, în 2009, când se afla şi PSD la guvernare, au ignorat total recomandările noastre cu privire la refacerea relaţiilor economice cu ţări precum Rusia, India, China etc.

Atunci am propus prim-ministrului înfiinţarea unor centre de promovare a produselor româneşti în mai multe oraşe (Moscova, Beijing, Chişinău, Cairo, New Delhi) astfel încât România să poată recuceri pieţele pierdute.
Să recunoaştem, multe din produsele româneşti nu corespund standardelor impuse de UE, de aceea una din soluţii pentru salvarea comerţului exterior sunt aceste pieţe pe care, în baza unei vechi cooperări, România ar putea intra mai uşor.

Am crezut că sunt pe aceeaşi lungime de undă cu preşedintele Băsescu care, în programul său de la ultimele alegeri, spunea că economia României va creşte prin intensificarea comerţului exterior.
Din păcate, dl. Băsescu a uita, iar dl. Boc nu a înţeles nimic şi cifrele s-au dus tot mai jos, exporturile pe aceste pieţe fiind infime.
Tot zilele acestea, dl. preşedinte şi-a manifestat interesul şi pentru India – http://www.evz.ro/detalii/stiri/basescu-interesat-de-cresterea-investitiilor-companiilor-indiene-955814.html
Strângerea relaţiilor economice cu ţări precum Rusia sau India ar fi trebui, trebuie să fie una din măsurile prioritare anticriză care ar fi dus la scăderea deficitului comericial, ar fi crescut investiţiile străine, ar fi creat noi locuri de muncă etc. Adică exact de ceea ce aveam noi nevoie.

Dl. Băsescu a preferat să înveţe însă mai întâi engleza şi abia acum ar vrea să se apuce de rusă. S-ar putea să fie cam târziu pentru îmbunătăţirea relaţiilor cu Rusia care a anunţat azi că a instalat o staţie radar pentru a contracara „ameninţările” sistemului antiracheta al NATO.

Explore posts in the same categories: Economie

Etichete: , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

9 comentarii pe “Preşedintele Băsescu se întoarce cu faţa către Rusia”

 1. gabryela Says:

  LA MULTI ANI TUTUROR ROMANILOR ADEVARATI!

 2. Reni Says:

  Datorita acestei guvernari ne aflam scosi din jocul economic al marilor puteri, puterea a mizat totul pe USA si EU, iar rezultatul nu este imbucurator. Absorbtia fondurilor europene ramine doar un slogan iar perceptia publica incepe sa capete contur, si anume, ca totul este doar o fantosa, o iluzie lansata pentru a putea deveni piata de desfacere pentru zona euro si forta de munca ieftina. USA sunt interesate doar de factorul strategic, economic nu prezentam interes.
  Totusi jocul se joaca. China va incepe cu generatia 5 de lideri intensificarea consumului intern, investitii uriase in zona de nord-vest, acolo firmele romanesti ar putea lucra/vinde forta de munca calificata si anumite produse. Li Keiang, cel care se pare ca va fi viitorul premier al Chinei este un prieten al tarii noastre si un cunoscator al performatelor specialistilor romani…la costuri reduse fata de pompa occidentala si cu randament echivalent
  Daca analizam tarile BRICS, vedem un trend de introvertire si crestere a consumului intern. Totul depinde de votul de anul viitor.
  Rusia a reusit sa organizeze gazoductele de export in China, direct, nu prin gaze lichefiate. In viitorul apropiat, Rusia va avea o piata chineza, alimentata prin gazoducte, egala sau chiar mai mare decat cea europeana, atunci jocul preturilor se poate schimba dramatic pentru Europa.
  Anul 2012 va fi un an decisiv pentru Romania.

 3. Camelia Says:

  Domnule Nita,
  Va spun sincer ca acest om nu este normal si cand spun asta stiu pe ce ma bazez. Comentariul meu vine tarziu dar am vrut sa il vad si de ziua Romaniei. As dori daca cititi acest mesaj sa va interesati de ce spun eu ca este un om anormal. Afectiunea cu Tiroida- un dr. de specialitate endocrinolog va va spune foarte multe despre aceasta boala. Agresivitate, labil-psihic etc. Uneori am impresia ca nici PSD-ul nu face nimic – STA PE LOC. eu mi-as dori un PSD curat adica fara ILIESCU , NASTASE si multi alti. Atunci luma ar mai avea incredere in acest partid.


  • Poate ca aveti dreptate . Deși s-au făcut multe programe ,din păcate nu sunt citite ,nu sunt analizate,nu sunt dezbatute si atunci se creează impresia ca PSD-ul nu face nimic. Este si o problema de comunicare,care ar trebui rezolvată cât mai repede posibil. Cu toate greselile făcute cei doi lideri ,respectiv Iliescu si Năstase ,rămân in constiinta membrilor de partid ca fiind promotorii social-democratiei românești . De asemenea, nu putem sa ignoram rolul lor in evoluția societatii românești din ultimele doua decenii. Poate ca o sa mai discutam despre aceasta tema.

   • Camelia Says:

    Da sunt de cord cu dumneavoastra cu acesti 2 lideri au facut da sunt constienta. Dar ILIESCU af facut rau- si nu era necesar acest rau. Am distrus TOT: industrie, agricultura – cea mai importanta – pentru tara. Am 53 de ani si lucrez in sanatate este un dezastru salarii sub orice critica . La o vechime de 30 de ani 660 ron- stiti de ce imi place aici unde lucrez – un MANAGER super- si acum va intreb si eu: cum se poate descurca un om cu acest salariu? Va multumesc

 4. gabryela Says:

  Astazi este ziua internationala a persoanelor cu handicap.
  Pentru restul lumii, 3 decembrie este un prilej de a reflecta asupra statutului pe care-l are categoria aceasta de oameni, de a schimba mentalitati, caci mai sunt inca persoane ce ii stigmatizeaza pe cei cu handicap, producandu-le o mare suferinta.

 5. iordanescu Says:

  Domnule Nita, apreciem activitea PSD si a dvs, dar cum credeti ca scapam de astia daca liderii PSD au parte de beneficii de pe urma celor de la PDL. Cum e situatia cu domnul Ghirda care are spatiu de la Scripcaru si PDL pentru a face club. Cum e posibil asa ceva?


  • Din câte știu eu nu este asa. Spațiul respectiv a fost castigat in instanța si numai abuzul d-lui Scripcaru a făcut ca acel spațiu sa nu între in posesia d-lui Ghirda. Deci ,informație Dvs este total eronate. Sa auzim de bine.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: