Efectele contagiunii din Grecia asupra României

Anunțului premierului grec privind un referendum care să decidă aplicarea sau nu a măsurilor impuse de UE, i se potrivește foarte bine proverbul românesc ”Să moară și capra vecinului” pentru că o astfel de decizie va afecta toate țările din UE.
De pe acum pot să vă spun că actualul guvern de la București va anunța că ”este luat pe nepregătite” întrucât nu se aștepta la așa ceva.
Un rezultat negativ al referendumului din Grecia va arunca această ţară în default total. Probabil că, în scurt timp, ea va intra în incapacitate de plată, nefiind în stare să-şi onoreze obligațiile faţă de creditorii publici şi privaţi. Un scenariu posibil este și ieșirea ei din Zona Euro.

Care pot fi efectele asupra României?

Reducerea expunerii băncilor greceşti pe România. Un impact ridicat îl pot avea potențialele retrageri de bani din sucursalele grecești (și nu numai) pentru a susţine financiar problemele cu care băncile-mamă din Zona Euro se vor confrunta. Totuși, BNR a venit cu soluția băncilor-punte și are la dispoziţie 36 miliarde euro pentru a interveni și recapitaliza sucursalele acestor bănci şi eventualele probleme generate de turbulențele pe piața financiară din România.

Reducerea fluxurilor comerciale şi ale investițiilor către România. Incertitudinea din Zona Euro va pune problema restrictivității mai accentuate şi, implicit, a reducerii comenzilor către România, ca urmare a reducerii cererii agregate.

Un risc mai ridicat îl reprezintă efectul de contagiune al problemelor din Grecia (şi din Zona Euro) asupra CDS-urilor (costul de asigurare la restructurare/default) şi, mai departe, al costului finanţării României. Accentuarea problemelor din Grecia ar putea crește incertitudinea pe pieţele financiare globale şi deci mărirea ratei dobânzii la împrumuturile externe pentru România. Creșterea CDS-urilor, ca efect regional, va afecta mai ales ţările din UE care sunt percepute ca vulnerabile. CDS-ul aferent României este destul de volatil la evoluțiile externe. Un scenariu de prognoză ar putea fi acela în care CDS-urile ar crește cu 100 puncte, aceasta însemnând că România s-ar împrumuta mai scump pe pieţele externe cu 1 punct procentuale faţă de dobânda de acum.

O altă problemă poate apărea prin deprecierea bruscă a leului faţă de euro. Deja anunțul privind referendumul a condus la deprecieri puternice pe forint, zlot etc. dar şi pe leu, cursul de schimb ajungând ieri la 4,34 ron pe un euro. O depreciere de 3% a leului față de euro (comparativ cu valoarea de acum) ar conduce la un cost suplimentar pe datoria publică de circa 0,5% din PIB anual, adică la un plus de 600 milioane euro la finanțarea necesară pentru anul 2012.

Am spus de mai multe ori că o criză mondială durează mai mult de 3 ani și de aceea guvernele trebuie să-și gândească strategii prin care să facă față tuturor problemelor, prevăzute sau nu, pe o perioadă mai lungă de timp.
Cred că toată lumea s-a convins (evident mai puțin guvernul Boc) că tăierile anuale nu ajută la nimic. Din contră, îngroapă economia unei țări.
În situații de criză, guvernele au datoria de a încerca să ia toate măsurile pentru păstrarea locurilor de muncă, păstrarea unui nivel normal al consumului, atragerea investitorilor străini etc.

Anunțuri
Explore posts in the same categories: Economie

Etichete: , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

5 comentarii pe “Efectele contagiunii din Grecia asupra României”

 1. Reni Says:

  Din cite imi amintesc Grecia a mai trecut in anii ’30 prin acelasi fenomen. Asa cum expuneti dvs. totul este limpede si usor de inteles. Din nefericire, situatia va fi speculata de guvernul acesta pentru a putea vinde tot. Dupa pirjolul total, statul va ramine fara pirghii de relansare (altele decit cele fiscale) . Vor grabi vinzarea asset-urilor viabile iar cind vor pierde puterea, noul guvern va fi silit sa abordeze limitat relansarea. Constat ca esalonul secund al guvernului incepe sa fie circumspect.

  http://www.zf.ro/companii/perlele-energetice-cu-profituri-record-sunt-aliniate-la-privatizari-si-management-strain-gaurile-negre-nu-sunt-dorite-de-niciun-investitor-8922037

 2. Reni Says:

  Da, esalonul secund al guvernului a devenit circumspect, totusi, viata continua si dupa actuala guvernare

  http://www.mediafax.ro/economic/statul-nu-va-ceda-pachetul-majoritar-de-actiuni-la-electrica-asa-cum-cere-fmi-8933737/

 3. Reni Says:

  Cu parere de rau, cedarea pe nimic a ultimelor companii ce pot constitui baza de dezvoltare energetica si extensia in exterior a afacerilor romanesti, este un act de tradare !!! A vinde acum, cind nu mai trebuie sa platim pretul accesului in UE, este un act de tradare, iar daca TB este un inidivid cu mintea macinata de umori incerte, atunci cei din PDL care mai au viziune proprie asupra fenomenelor globale trebuie sa se trezeasca, altfel vor fi pierduti odata cu liderul lor, marele carmaci TB. Poate Dl. Blaga descopera aceasta viziune……

 4. gabryela Says:

  astept sa faceti cat mai mult pentru a impiedica adoptarea legii asistentei sociale in forma initiata de pdl.
  aceasta lege este un genocid impotriva persoanelor cu handicap.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: