Reducerea TVA și CAS poate fi suportată de bugetul de stat în 2012

As dori să fac următoarele clarificări referitor la acuzațiile aduse USL că reducerea TVA și CAS nu este fezabilă în perioada următoare și nu ar putea fi susținută de bugetul de stat.

USL a introdus aceste măsuri în programul său economic pe baza calculelor făcute care demonstrează că scăderea celor doi indicatori nu reprezintă un impact major asupra bugetului de stat. Din contră, această decizie ar avea un efect de relansare economică și de creștere a veniturilor.

Astfel, reducerea CAS cu 5 puncte procentuale la angajator înseamnă doar 0,8% din PIB. Mai mult, dacă s-ar corela această măsură cu creșterea salariului minim la 800 lei, impactul ar fi de doar de minus 0,5% din PIB. Calculul poate fi considerat chiar pesimist ținând cont de efectele de multiplicare neluate în considerare (ex. venituri la buget din taxele și impozitele pe noile locuri de muncă create etc.)

În ceea ce privește TVA-ul, scăderea acestuia cu 1 punct procentual duce la un minus de 0,3% în PIB. Prin urmare, guvernul poate începe o reducere eșalonată a TVA-ului în orice moment.
Veniturile estimate la buget din TVA, pentru 2011, sunt de 46 miliarde lei. Acest lucru înseamnă 10,6 miliarde euro, iar reducerea cu 1 punct procentual ar reprezenta un minus de circa 450 milioane euro, adică 0,35% din PIB. Din nou, fără a lua în considerare efectele de multiplicare în piață.

Așadar, propunerile USL privind CAS și TVA ar fi extrem de benefice pentru economia României și, alături de celelalte măsuri de stimulare din program, vor contribui la relansarea economică.
Atacurile guvernului sau susținătorilor acestuia la adresa USL reprezintă doar modalități de manipulare a populație.

Reclame
Explore posts in the same categories: Economie

Etichete: , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

One Comment pe “Reducerea TVA și CAS poate fi suportată de bugetul de stat în 2012”

  1. Reni Says:

    Parca au satisfactia de a bloca relansarea economiei….macar consumul intern ar conta pentru IMM-uri. Cred ca orgoliul de „dreapta” este factorul principal alaturi de incompetenta…doar interesele unora conteaza. Aceasta atitudine oarba este generatoare a mediului de afaceri inchistat si fara orizont…..cred ca mediul de afaceri asteapta alegerile, asa simt atmosfera.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: