Falimentul IMM-urilor

Zilele trecute am citit o știre referitoare la modul în care IMM-urile accesează credite bancare. Știrea se referea la datele comunicate de Eurostat privind creșterea refuzurilor băncilor de a acorda credite IMM-urilor. Printre exemplele prezentate se numără: Bulgaria – de la 3% în 2007 la 36% în 2010, Irlanda – de la 1% în 2007 la 27% în 2010, Letonia – de la 4% în 2007 la 26% în 2010. Bineînțeles că România nu a comunicat nicio dată referitoare la acest subiect. Întrebarea firească este de ce? Răspunsul putem să-l aflăm din realitatea de zi cu zi care ne arată că băncile românești nu doresc sau nu pot să sprijine acest sector. De altfel lipsa de transparență a sectorului bancar românesc are în vârf chiar Banca Națională.

Desigur, este mai profitabil să creditezi, pe termen scurt, statul decât să iei în considerare mii de proiecte ale IMM-uri. Scuza băncilor pentru respingerea creditării este că multe domenii prezintă un risc bancar ridicat în perioadă de criză. Dar care domeniu nu este afectat de criză în această perioadă? N-ar fi lipsit de importanță dacă băncile ar da un răspuns astfel încât IMM-urile să-și reorienteze investițiile.

În cadrul unei întâlniri cu oamenii de afaceri din sectorul 6 al Capitalei, aceștia au puse în discuție și alte probleme la care autoritățile refuză să răspundă.

De ce nu se pot accesa fondurile europene mai repede? De ce statul nu birocratizează activitatea de accesare a banilor europeni în sensul simplificării procedurilor?
De ce nu se regularizează impozitul pe cifra de afaceri între Direcțiile de Finanțe și societăți comerciale? (După cum se știe, acesta a fost anulat dar reglarea dintre stat și firme durează nepermis de mult)
De ce nu se deduc cheltuielile cu autoturismele folosite de societățile comerciale?
De ce închiderea unei firme costă foarte mult?
De ce nu se reduc costurile și termenele de înființare pentru o firmă? (Mi s-a dat un exemplu prin care o firmă a fost înființată în opt luni)
De ce se schimbă codurile CAEN de foarte multe ori sau de ce pe același cod, același acționar nu poate să lucreze mai multe activități?
De ce se fac controale la comandă politică?
De ce Garda Financiară verifică înființarea firmelor noi sau chiar a celor în curs de înființare?

Iată câteva DE CE-uri la care autoritățile ar trebui să răspundă. Nu mai vorbim de faptul că unele proiecte cerute de mediul de afaceri sunt blocate de actuala putere, ca de exemplu: legea holdingurilor, legea lobby-ului, legea single act control, legea patronatelor.

Dacă actualul Guvern va refuza în continuare să stea de vorbă cu mediul de afaceri și să nu ia în considerare probleme precum cele semnalate mai sus, nu va reuși niciodată să creeze locuri de muncă, așa cum a promis.

Anunțuri
Explore posts in the same categories: Economie

Etichete: , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

2 comentarii pe “Falimentul IMM-urilor”

  1. Reni Says:

    Puterea nu va crea locuri de munca…nici nu cred ca sunt interesati de aceasta…doar ei sunt de dreapta, sa se descurce poporul singur. Nu au activ de partid capabil sa implementeze aceste masuri necesare, asta trebuie sa priceapa oamenii de afaceri, nu au….cu fete frumusele si baieti de la TDL nu se fac programe eficiente guvernamentale. Oamenii de afaceri trebuie doar sa isi urmeze feeling-ul…acela care i-a ajutat in afaceri, daca ei nu simt competenta economica a PSD atunci isi vor merita soarta dupa alegeri. Sa lase frazele goale din presa si vorba tirgului, sa analizeze la rece, de aceea se afla in afaceri…..vor vedea totusi ca PSD are expertiza profesionala, are activ experimentat, fara asa ceva, vorbim degeaba de relansare si strategii guvernamentale.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: