BNR decide limitarea creditarii

Inca de la inceputul crizei economice, in Romania, dar si in celelalte tari, cea mai mare problema pentru cetateni si pentru companii, in special IMM-uri, a reprezentat-o limitarea accesului la creditare. Aplicand o politica extrem de prudenta, bancile au inasprit exagerat si, uneori, nejustificat conditiile de obtinere a unui credit. Este drept ca nici guvernul si nici BNR nu au venit cu solutii pentru deblocarea acestui proces. Dimpotriva, iata ce pregateste BNR!

La sfarsitul lui octombrie 2011, Banca centrala are in vedere impunerea unor restrictii la acordarea creditelor de consum si a celor imobiliare in euro, aplicabil si sucursalelor bancilor straine.
Banca centrala spune ca a luat aceste masuri speciale, pentru a descuraja creditarea in valuta pentru persoanele cu venituri in lei.
Creditul de consum va fi limitat la 5 ani si avansul minimum la creditele imobiliare in euro va fi de 30%. Solicitantii trebuie sa aduca garantii de cel putin 133% din valoarea imprumutului.
Valoarea unui credit pentru investitii imobiliare nu poate depasi 85% din valoarea imobilului pentru achizitionarea caruia se solicita creditul si/sau din valoarea devizului estimativ in cazul creditelor acordate in lei, 70% in cazul creditelor denominate in euro sau indexate la cursul euro si 60% in cazul creditelor denominate in alte valute sau indexate la cursul unor alte valute.

Efectele noului Regulament de creditare:
– Se va reduce puternic creditarea in valuta.
– Regulamentul va dezavantaja majoritatea cetatenilor – care au venituri in lei si va avantaja o mana restransa de oameni care au veniturile in valuta.
– BNR vrea de fapt prin aceste masuri sa limiteze socurile bancare in cazul unei deprecieri puternice a leului, cresterea creditelor neperformante si mai departe falimentele bancare.
– Pe termen scurt, se vor scumpi imobiliarele (pe principiul oportunitatii cumpararii in prezent pentru a beneficia de prevederile vechiului regulament)
– Inca o scuza oferita bancilor comerciale pentru a da vina pe BNR ca tine dobanzile sus.
– In continuare oferirea sansei pentru bancile comerciale de a imprumuta statul si a mentine creditarea blocata catre firma si populatie.
– Economia reala va stagna din cauza blocarii creditarii.

PLUSURI SI MINUSURI ALE NOULUI REGULAMENT:
– Mentine politica super conservatoare a BNR de a proteja pe debitorii insolvabili si bancile care i-ar imprumuta pe acestia.
– Politica monetara (la fel ca cea fiscal bugetara) este in continuare prociclica. A turnat gaz pe foc in perioada 2006-2008, când economia era supraincalzita si BNR a relaxat normele de creditare – vezi creditul cu buletinul iar acum, cand ne zbatem cu economia reala in ritmuri de crestere economica mici sau recesiune si am avea nevoie de relansarea creditarii, toarna apa sa stinga focul si mai repede.
– Noul regulament de creditare exista doar pentru supraprotectia BNR si a bancilor comerciale. Acest regulament impinge bancile comerciale sa crediteze in continuare cu prioritate statul, mentinand dobanda sus. Populatia si firmele, economia reala, mai au de asteptat.
– Imposibilitatea de a lua credite pentru consum sau pentru investitii va pune pe butuci multe firme din Romania, oferta interna ramanand una totala nesatisfacatoare.
– Nu exista o politica de incurajare prin credite preferentiale pentru IMM-uri.

Nu consider ca BNR a adoptat cea mai buna strategie in aceasta problema si cred ca ar trebui sa aduca modificari la noul regulament pentru a deschide creditarea.
Pe de alta parte, nu putem sa nu remarcam faptul, ca decizia BNR anunta vremuri foarte grele pentru tara noastra – acutizarea crizei economice.
Eu sunt unul din adeptii „deschiderii” – acces la creditare, investitii, parteneriate public-private etc. – si nu al unei politici conservatoare, de retragere si protectie pe care au adoptat-o autoriatile romane in ultimii trei ani fara a avea vreun rezultat pozitiv.

Reclame
Explore posts in the same categories: Economie

Etichete: , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

One Comment pe “BNR decide limitarea creditarii”

  1. Reni Says:

    Evident ca se va limita creditarea, se va crea si acea atmosfera statuta, imobila, in care toti asteapta….stau in expectativa, firmele opresc orice forma de retehnologizare sau demersuri de dezvoltare pe noi piete, forta de munca la rindul ei incepe a simti depresia. Unii considera opusul, toate masurile astea vor dinamiza omul, il vor face mai „apt” de munca. Prostii venite din capul unor bisnitari cu bufu…ca natiune latina ne vom adinci in depresie, iar unii vor deveni apti doar pentru diversele mafii gregare, trafic si furturi. Intreaga natiune a crezut…a sperat ca odata cu intrarea in UE lucrurile se vor aseza, mai incet dar vor face progrese materiale, incet dar sigur. Asta pina cind au venit la putere acesti „priceputi” portocalii care nu pot purta un dialog competent cu cartelurile bancare, nici macar cu BNR. Cercul vicios este vizibil pentru orice om de bun simt – bancile reactioneaza prudent la neincrederea sporita in piata, in firme, in capacitatea politica de a desteleni economia. Normal, isi apara capitalul, este normal pentru orice banca, firma sau institutie financiara. Bancile asteapta semnale….semnale ale unei strategii de relansare, macar un semn de inteligenta si nu decizii stupide care cufunda speranta si odata cu ea consumul intern. Au asteptat pina acum…..iata rezultatul politicilor economice la nivelul bisnitei.

    Tot aud cum politicienii sunt la fel, nu sunt de acord. Unii din acesti politicieni chiar au specializari, nise de cunostiinte teoretice si practice. Acest blog este argumentul meu, prin postarile Dl. Nita, sunt prezentate solutii care sunt evitate cu obstinatie de guvernanti. Iata solutia puterii: veti trai voi bine….undeva…cindva, pina atunci ciocu mic, vorbeste donsoara Eba in PE despre problema palestiniana….vine cu solutii (sunt ferm convins ca stie cine a fost Yoni si mai ales o istorie mai veche la Entebe, asa….informatii folositoare in procesul de pace)


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: