Platformă electronică pentru IMM-uri

Una dintre problemele cu care se confruntă cel mai des firmele româneşti, dar mai ales cele străine, o reprezintă accesul la informaţii. Birocraţia din sistemul de stat lungeşte extrem de mult perioada de aşteptare a unui IMM care, la un moment dat, doreşte să aibă toate datele înainte de a lua o decizie. Acest lucru înseamnă pentru orice firmă pierderea de oportunităţi, încetinirea evoluţiei business-ului, pe scurt pierdere de bani.

O soluţie, discutată şi cu mediul de afaceri, este implementarea unei platforme electronice unitare care să furnizeze servicii de tip „Birou digital”, instruire şi recrutare de personal, facilităţi de indentificare automată de parteneri de afaceri cu interese comune, ghidare în afaceri şi consultanţă, acces către pieţele externe, promovarea produselor şi serviciilor pe piaţa internă, comunitară şi externă, sistem integrat de comerţ electronic. De asemenea, platforma poate constitui şi un instrument de monitorizare şi aplicare de politici publice în domeniul IMM-urilor.

Constituirea unui astfel de sistem de tip e-business deschis, prietenos şi inteactiv poate duce şi la o interconectare mai uşorară a firmelor, organismelor de cercetare şi universităţilor. Ele pot colabora mult mai uşor pentru dezvoltarea de proiecte comune.

În plus, platforma ar fi un instrument extrem de util şi pentru firmele străine care vor să afle mai multe despre sectorul IMM-urilor din România.
Cel mai mare sprijin îl poate da însă start-up-urilor oferindu-le diferite aplicaţii de e-business pentru pornirea şi derularea afacerii.

Odată constituită, platforma on-line trebuie să devină una autosustenabilă astfel încât să nu fie afectată de reduceri ale bugetului public.
În acest sens anumite servicii vor fi oferite contra cost (de ex: firmele pot face publicitate pentru anumite produse, pot accesa anumite cursuri, pot realiza videoconferinţe etc.).

O altă propunere este ca sistemul românesc să fie conectat la sisteme asemănătoare din alte ţări astfel încât IMM-urilor româneşti să le fie mai uşor să intre pe diferite pieţe externe.

Într-o perioadă de criză, rolul cel mai important al unui astfel de proiect este că deschide numeroase oportunităţi pentru IMM-uri ajutându-le să-şi dezvolte business-urile. Din păcate, Ministerul Economiei nu acordă atenţia cuvenită acestui domeniu (este interesat doar de afaceri mari, cum sunt cele pe energie de unde ies bani mulţi pentru „toată lumea”) şi nu este capabil să vină cu soluţii eficiente pentru micii întreprinzători.

Reclame
Explore posts in the same categories: Economie

Etichete: , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

2 comentarii pe “Platformă electronică pentru IMM-uri”

  1. Reni Says:

    Excelenta ideea, foarte utila in domeniul ofertarii, gasirii de parteneri pentru atacarea unui proiect (ofertare sau derulare). Ar fi un instrument puternic in ajutorul firmelor care vor sa realizeze exporturi, ar gasi parteneri in tarile de destinatie, pentru afacerile din tara platforma este utila si ca reper in achizitiile publice (comparare de cotatii, devize).
    Da, asa se utilizeaza sistemele informatice avansate, cu rezultate in economie, o investitie oportuna. Cred insa ca Ministerul Economiei va mai „studia”chestiunea, macar pina la alegeri, tot studiaza fenomenul electricitatii


  2. Bun articol, imi place acest blog. Un pic off-topic: va supun atentiei site-ul FILME1.NET – un site gratuit de filme online subtitrate in limba romana, fara reclame (!), rapid si foarte bun. Eventual, poate va intereseaza si un schimb de linkuri. Va multumesc anticipat!


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: