Mediul de afaceri, între revigorare si moarte clinica

Nu exista partid politic care sa nu aibă în program o fraza de tipul „ne dorim un mediu de afaceri prietenos și predictibil”. Din păcate, ca întotdeauna, de la teorie la practica, ca și de la vorba la fapta, drumul este foarte lung.

Desființarea Ministerului pentru IMM-uri a lăsat câteva sectoare de activitate, de altfel foarte importante pentru economia naționala, sa moara încet sau au fost puse de ochii lumii la periferia Ministerului Economiei. Si avem doua exemple clare: comerțul exterior și mediul de afaceri. De comerțul exterior ne-am mai ocupat asa ca vom aborda câteva din problemele mediului de afaceri.

In primul rând, toți oamenii de afaceri din tara și din străinătate își doresc, cel puțin declarativ, un mediu de afaceri prietenos cu reguli clare, cu un cod fiscal predictibil, cu o birocrație cât mai redusă, având relații cu autoritățile statului cât mai bune etc. Din păcate nu putem sa ne încadrăm în aceste cerințe din cauza unui stat birocratic excesiv și a unei politizări fără precedent a relațiilor stat-societate comercială. Aceasta teza poate fi susținută de ceea ce se întâmpla în realitate, și anume:
– exista un număr foarte mare de autorizații, certificate, aprobări pe care oamenii de afaceri trebuie sa le ia de la autorități. Acest lucru înseamnă pierdere de timp și de bani, precum și incurajarea corupției.
– controale la comanda politica cum nu au fost niciodată. Toată lumea înțelege necesitatea unui control de la un organism al statului dar când acestea sunt de ordinul zecilor într-un an, atunci este greu de explicat de ce trebuie sa suporte o societate un asemenea comportament.
– existența unui cod fiscal rigid cu foarte multe completări și care, după părerea mea, nu are un rol stimulativ, ci mai mult unul contabil. Si aici cred în necesitate adoptării unui nou cod fiscal cu valente stimulative în asa fel încât sa creștem gradul de conformare, nu prin măsuri coercitive, ci prin măsuri stimulative. Aceasta poate fi o abordare noua, modernă care ar trebui sa schimbe filozofia legii fiscale.
– lipsa unor măsuri sectoriale de stimulare și a unei planificării multianuale determina o repartiție haotica a investițiilor în teritoriu fără ca acestea sa aibă un efect multiplicator imediat. (aici este de discutat dacă, în perioada de criza puternica, trebuie sa investim în orice fel de infrastructura, cum facem acum, sau ar trebui sa investim în acele sectoare care au efect multiplicator rapid. Le recomand actualilor guvernanți sa studieze criza asiatica din anii ’90.)

Am dat doar câteva exemple, dar mai sunt și alte probleme legate de procesul legislativ, ca de exemplu:
– de ce nu este de acord coaliția de guvernare cu legea holding-urilor?
– de ce nu este de acord cu legea „single act control”?
– de ce nu este de acord cu legea lobby-ului?
– de ce nu este de acord cu modificarea legii aprobării tacite?

De asemenea, cred ca trebuie modificata legea patronatelor astfel încât sa stabilească noi coordonate de colaborare între guvern-patronate-sindicate. Si exemplele pot continua. Cam asa tratează Guvernul Boc mediul de afaceri și de aici și rezultatele obținute.

Aceste chestiuni trebuie dezbătute și aprobate de aleșii de azi, în caz contrar nu trebuie sa ne mire faptul ca nu putem sa ieșim din criza, ba mai mult ne afundam pe zi ce trece.

Reclame
Explore posts in the same categories: Economie

Etichete: , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

5 comentarii pe “Mediul de afaceri, între revigorare si moarte clinica”

 1. Reni Says:

  Modul de abordare propus de Dl. Nita pentru codul fiscal este cu adevarat constructiv. Ar aduce rezultate pozitive, mai ales cu un guvern care ar aplica legea in zona evazionistilor. Pentru o putere ce se pretinde a fi de dreapta…apropiata mediului de afaceri, setul de intrebari arunca lumina asupra adevarului. Ce dreapta…ce mediu de afaceri….daca nu iese nimic pentru campanie.

  In opinia mea, stabilitatea si discernamintul realist al unui guvern este un stimulent pentru investitori, ori in prezent, poate fi considerat acest guvern unul stabil….guvernul unui „specialist” in instabilitate….daca se supara seful cel mare pe Boc….pai guvernul face poc.

  Ce ma bucura cu adevarat si ma face optimist, este modul in care conducerea PSD, in special Dl. Nita, percepe domeniul investitiilor in infrastructura, profesionist, realist, eficient. Accentuez cele exprimate de Dl. Nita referitoare la factorul multiplicator in economie. Aceasta este calea de urmat pentru atragerea fondurilor europene, apoi pentru dinamizarea exporturilor si schimburilor de tehnologie

 2. Reni Says:

  Speranta..speranta este cheia succesului…cetateanul spera ca va trai intr-un mediu familiar, previzibil. Asa cred ca se explica nostalgia ceausista, in special pentru partile stabile din societatea de atunci (predictibilitate, siguranta locului de munca, disciplina sociala impusa cu forta, lipsa stressului capitalist).
  Din nefericire avem acum o conducere a tarii care traieste pentru tensiune si instabilitate, pentru ei este un mod de viata si inavutire, pentru cei mai multi este doar un cosmar social…nu mai au speranta, nu mai au un plan credibil in viata, nu poti conta pe slujba, pe sistemul fiscal, pe viitorul copiilor, nimic nu este sigur…mai bine nu consumi nimic de frica, mai bine esti prudent cu investitiile…rezultatul in plan intern, ne adincim in recesiune

 3. gheorghe trif Says:

  Reputat specialist in politicile macroeconomice , cu o vasta experienta si inalta etica profesionala , doctorul in economie C-tin Nita face o sintetica si percutanta analiza a starii actuale si perspectivelor mediului de afaceri romanesc . Convingerea autorului , acum cu atat mai mult si convingerea noastra ,este ca mediul de afaceri , cel care ar trebui sa fie un motor de tractiune al economiei , este in realitate un organism bolnav , aflat mai degreaba in moarte clinica , decat intr-o necesara si obligatorie revigorare . Nici nu putea fi altfel , deoarece guvernarea portocalie este una politicianista si amatorista , preocupata de interese partinice , agravate de arbitrariu , in dauna interesului national . Daca prezentul ii este indiferent , cum ar mai putea fi vorba de strategii viitoare . Social-democratia a demonstrat in guvernarea 2000-2004 ca se poate face performanta , cu oameni competenti si de buna credinta in toate domeniile , inclusiv in economie , in administratie , in mediul de afaceri . USL este acum SINGURA ALTERNATIVA la salvarea a ceea ce mai poate fi salvat si la reconstructia durabila a unei economii si a unei societati menite SA SERVEASCA INTERESELE CELOR MULTI . Depinde de sustinerea noastra ca aceasta intreprindere sa devina O REUSITA !

 4. Reni Says:

  TB a incercat sa joace pocher, nu este momentul acum.
  Declara ca are un regim special de colaborare cu USA pentru inca 3 decade, apoi declara ca Statele Unite ale Europei este cea mai inteleapta solutie. Este un joc la doua capete, daca el crede in ideea Europei unite trebuia sa lase aceasta structura sa negocieze cu USA, nu te apuci sa joci asa cind insasi Europa joaca cu tarile BRICS in fata USA. Romania este parte a Europei, pozitia tarii noastre este vazuta ca duplicitara in acest moment, iar rezultatul se vede in Schengen


 5. Contabilii protesteaza insa pe motiv ca s-ar crea haos in domeniul fiscal ca urmare a lipsei de profesionism..Cristian Parvan secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri AOAR spune ca firmele mici trebuie sa aiba posibilitatea de a-si tine singure contabilitatea fara sa apeleze la contabili..Noi am propus reprezentantilor Ministerului Finantelor sa prevada acest lucru expres in Legea Contabilitatii. Am cerut pe de alta parte o simplificare a documentatiei pe care firmele trebuie sa o depuna a mai spus Parvan.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: