Marginalizarea comertului exterior al Romaniei

Am văzut zilele trecute o știre conform careia reprezentanții comerciali ai României vor fi trecuți de la Ministerul Economiei la Ministerul de Externe. M-am întrebat care sa fie scopul acestei acțiuni si nu am găsit decât un singur răspuns, si anume ca acești specialiști nu au intrat in jocul politic al puterii actuale.

Desigur sunt multi ambasadori care ar dori un control total asupra reprezentanților economici si sa-i folosească la diverse activități care nu au nimic de-a face cu profesia lor, ca de exemplu: sa facă diverse servicii legate de activitatea stricta a ambasadei, sa facă pe șoferii la aeroporturi, sa conducă sotiile unora la cumpărături, sa facă diverse comisioane unor potentati actuali etc.

Eu am fost si sunt împotriva unor asemenea practici. Mai mult decât atât, nu cred ca este o masura care va conduce la cresterea eficientei activității acestor funcționari. Acesti oameni trebuie sa lucreze cu mediile de afaceri din țările respective. Statutul, uneori aproape cazon din ambasade face ca accesul oamenilor de afaceri sa fie foarte dificil, de aceea ar fi bine sa renuntam la acest sistem de lucru si sa promovăm sistemul agentiilor comerciale, care ar putea avea o mai mare eficiența.
De asemenea este de neinteles tacerea ministrului economiei. El ar trebui sa aiba o atitudine de fronda la o problema ce tine de activitatea acestei instituti. Probabil ca se dorește ingroparea totala a comertului exterior care este tratat ca un domeniu obscur, asezat intr-un colț al Ministerului Afacerilor Externe.

Anunțuri
Explore posts in the same categories: Semnal de alarma

2 comentarii pe “Marginalizarea comertului exterior al Romaniei”

  1. Reni Says:

    Ministerul economiei este preocupat de umplerea „pungilor”, macar sa aiba de avocati in viitor, doar ei sunt specializati aici in Ro pe metru patrat, ce le trebuie lor exporturi.
    Revenind, agentiile comerciale sunt sufletul comertului international alaturi de camerele de comert, iar propunerea Dl. Nita reprezinta calea de urmat, daca dorim prosperitate


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: