Propunerile USL pentru turism: infrastructură şi noi măsuri fiscale

Zilele trecute, USL a prezentat viziunea sa pentru revitalizarea şi dezvoltarea turismului românesc. Reacțiile stârnite au fost diferite:
• PD-L a rămas „fără cuvinte” ştiind că, în ultimii doi, nu a reuşit să facă mai nimic pentru turism – datele statistice s-au dus în jos în lipsa unor investiţii eficiente. Dna. Udrea neputând să-şi justifice eşecul şi-a adus aminte de „greaua moştenire” de acum 10 ani (replica aceasta merge pentru orice, dar nu justifică nimic!).
• Specialiştii şi investitorii în turism, prezenţi la eveniment, au acuzat actuala guvernare de lipsa dezbaterii publice pe acest domeniu şi au apreciat faptul că am introdus propunerile lor în programul nostru.
• Mass media au fost interesate mai mult de atitudinea spectaculoasă a primarului Mazăre. Cred că ar fi trebuit depăşit subiectul „fumatului şi fetelor”. Mai eficient este să încercăm să facem mai multă presiune pentru adoptarea unor măsuri prin care acest domeniu să aducă mai mulţi bani la bugetul de stat.

Aş dori să reiau câteva din propunerile incluse în programul nostru şi să le supun dezbaterii. Înainte aş vrea să subliniez că, fără modernizarea sau, şi mai bine spus, construirea infrastructurii (autostrăzi şi aeroporturi în zonele esenţiale), nu vom putea convinge nici turiştii străini şi nici pe cei români că merită să cheltuiască bani în ţara noastră.

Astfel avem nevoie urgent de:
• Modernizarea infrastructurii rutiere – obiectiv 2012-2020 este de 1200 km de autostradă
• Modernizarea infrastructurii aeroporturilor
• Modernizarea căilor ferate
• Modernizarea urgentă a drumurilor turistice pentru punerea în valoare a peisajelor excepţionale şi a obiectivelor cultural-istorice
• Modernizarea infrastructurii de apă, canal, gaz, comunicaţii cu prioritate în zonele turistice
• Dezvoltarea învăţământului în domeniul turismului. Reanimarea liceelor şi a centrelor de perfecţionare în turism.

Ca măsuri fiscale am propus:
• Scutirea de impozit pe profit pe o perioadă de 3 ani pentru investiţii noi în cluburi de turism (hoteluri, spa, agrement, restaurante etc.)
• Scutirea de impozit pe profit pe o perioadă de 3 ani pentru parcuri tematice, de distracţie şi echitaţie
• Scutirea de impozit pe profit pe o perioadă de 5 ani pentru investiţii în turismul balnear
Toate aceste scutiri vor fi acordate în funcţie de un prag investiţional stabilitüüScutirea de impozit pe profitul reinvestit, cu condiţia efectuării de investiţii pentru îmbunătăţirea structurii de cazare, alimentaţie publică, agrement, porturi turistice şi parcuri de distracţie
• Crearea unui Fond Naţional de Promovare şi Sprijinire a Investiţiilor în Turism, pentru promovarea participării la târguri şi expoziţii, finanţarea manifestărilor cultural artistice, cu impact ridicat asupra imaginii turismului românesc (finanţare din taxarea suplimentară a tuturor brevetelor şi licenţelor acordate în turism)
• Folosirea schemelor de ajutor de stat de tip minimis pentru dezvoltarea unor structuri hoteliere în zone de interes naţional şi redeschiderea unor zone turistice noi
• Creşterea de 10 ori a taxelor şi impozitelor pentru structurile hoteliere privatizate şi nefolosite sau răscumpărarea de către stat a structurilor hoteliere privatizate şi lăsate în paragină, modernizarea şi reprivatizarea lor
• Transformarea litoralului românesc în Zonă cu statut special cu limită teritorială de 10 km pe uscat şi 10 km în largul mării. Acest statut se aplică şi regimului fiscal pentru cazinouri şi jocuri de noroc
• Facilităţi fiscale pentru operatorii din turism care obţin eticheta ecologică pentru pensiunile şi capacităţile de cazare pe care le deţin.
• Bonus pe incoming, în funcţie de clasificarea unităţii de cazare, prin deduceri fiscale (sprijin pentru agenţiile/hotelurile care aduc turişti străini)
• Veniturile obţinute din taxa hotelieră vor fi distribuite astfel: 50% către Primării şi 50% către Asociaţiile de Promovare Regionale sau către unitatea hotelieră pentru promovare

Dintre măsurile instituţionale şi legislative cele mai importante sunt :
• Adoptarea Legii Turismului care să prevadă: măsuri cu privire la pregătirea profesională şi învaţământul de specialitate; măsuri privind activitatea de autorizare şi control; măsuri privind facilităţile fiscale pentru investiţiile în turism şi politica tarifară;
• Măsuri privind parteneriatele public-private în domeniul promovării turistice pe plan extern
• Dezvoltarea localităţilor turistice va fi făcută exclusiv de autorităţile locale
• Adoptarea legii “single act control” care să permită eliminarea controalelor multiple efectuate la comandă politică.
• Modificarea legislaţiei privind procedura de autorizare a pensiunilor agroturistice de la până la opt camere.
• Extinderea sistemului pentru colectarea şi analiza regulată a statisticilor şi studiilor de piaţa.
• Dezvoltarea unei reţele de centre de informare turistică în principalele zone turistice.

Ţin să precizez că o parte din aceste măsuri au fost propuse de cei care au activităţi în domeniul turismului.

De trei ani, turismul românesc a fost redus numai la un singur element al politicii de marketing – promovarea – neglijându-se aproape total politicile de produs turistic, preț și distribuție. Aştept ca reprezentanţii actualului minister să acorde mai multă importanţă acestor propuneri, să lase politica la o parte şi să implementeze urgent, cel puţin, o parte din aceste măsuri pentru ca România să câştige teren în competiția cu țările din Europa de est.

Anunțuri
Explore posts in the same categories: Turism

Etichete: , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

5 comentarii pe “Propunerile USL pentru turism: infrastructură şi noi măsuri fiscale”

 1. Reni Says:

  Dl. Ministru, foarte buna ideea de a prezenta strategia in turism pe blogul dvs, asa poate fi extras esentialul si accentuata utilitatea, de la tv nu am priceput decat ca la mare vor fi „fumuri si fete”. Trebuie sa recunosc ca imi place pragmatismul dl. Mazare, indreptatit de tipul de turism de pe litoral (tineret, week-end, cluburi, fete), segment important de public…pentru un sezon de 3 luni/12 mi se pare eficienta abordarea Dl. Mazare.
  Eventual, se poate propune o individualizare a statiunilor de pe litoral, unele specifice tinerilor, zone pentru familisti (acestia poate nu vor fi incantati de zgomotul cluburilor daca au copii mici) si o zona pentru virstnici axata pe elementul balnear, spa, relaxare, jocuri de noroc, jocuri de societate.
  Masurile fiscale pentru zona de turism balnear vor fi o gura de oxigen, zona de spa este pretentioasa, investitiile sunt majore, conceptul de spa presupune cele prezentate de dvs, cai de acces, legaturi internet si securitate (politie, servicii de paza).
  Cred ca parteneriatele public private pentru promovare in extern sunt cele mai nimerite, pentru ca pot aduce un suflu alternativ in promovare (filme + idile), bonus pe incoming este o strategie generatoare de interes pentru operatori.
  Cel mai bun ajutor pentru turismul romanesc este o stare economica solida care sa stimuleze consumul si sa aduca o relaxare in psihismul cetatenilor, daca toti sunt stresati ca vine miine puterea si ii da afara, sau isi pierd afacerea, cine va petrece timp indelungat in vacante


  • Va informez ca atât eu cât si colegii mei de partid nu sunt de acord cu proiectul „Rosia Montana” deci in Parlament nu vom vota pentru aceasta lege. De altfel aceasta chestiune a fost transata in forurile de decizie ale PSD-ului.

 2. Tiberius Says:

  Stimate Domnule Deputat,

  Am luat act cu îngrijorare de informațiile prezentate în presă despre proiectul de modificare a Legii Minelor 85/2003 inițiat de senatorii Toni Greblă (PSD) și Ion Ruşeţ (PDL), proiect ce urmează a fi introdus pe Ordinea de Zi a plenului Camerei Deputaților la începutul sesiunii de toamnă.

  Consider ca între modificările propuse există prevederi neconstituționale, care ar încălca grav drepturi fundamentale ale omului, constituțional garantate. Singura justificare a modificărilor propuse este favorizarea proiectului companiei Roșia Montană Gold Corporation de exploatare cu cianuri a zăcămintelor aflate în subsolul proprietăților private din localitatea Roșia Montană și în subteranele monumentelor de patrimoniu din jurul așezării.

  O parte importantă din prevederile acestuia încalcă reglementările în vigoare și favorizează concurența neloială astfel:

  – prin derogare de la legea construcțiilor, autorizațiile și permisele în baza unui certificat de urbanism declarat invalid sau expirat, își păstrează valabilitatea. Având în vedere aceea că un certificat de urbanism poate fi declarat invalid numai printr-o sentință judecătorească pronunțată de o instanță competentă, titularul este astfel scutit de obligația respectării unor sentințe judecătorești.

  – prin derogare de la ordonanța privind protecția patrimoniului cultural, se crează premisele eliberării certificatelor de descărcare de sarcină arheologică către titularul de licență minieră în absența unui raport de cercetare arheologică preventivă.

  De asemenea:

  – lucrările miniere desfășurate în baza unei licențe de exploatare sunt declarate, in abstracto, de utilitate publică, chiar dacă titularul licenței este o companie privată; astfel, titularul licenței nu mai are obligația dovedirii beneficiilor publice ale lucrării miniere;

  – exproprierea pentru lucrările miniere, declarate de utilitate publică, conform prevederii de mai sus, se va face de către titularii licenței de exploatare;

  – transferul de proprietate dinspre cei expropriați către titularul de licență are loc în chiar momentul consemnării în bancă a unei sume de bani ca despăgubire pe numele persoanei expropriate, așadar cu înfrângerea gravă a garanției constituționale a exproprierii numai “cu dreaptă și prealabilă” despăgubire.

  Se încalcă astfel flagrant Art 44 din Constituție, ce garantează dreptul la proprietate privată și se constituie un precedent periculos privind atentarea la proprietatea privată.

  Nu în ultimul rând, modificările propuse ale legii încalcă flagrant și Art. 15 din Constituție, potrivit căruia “legea dispune numai pentru viitor”. Or, potrivit modificărilor propuse, la opțiunea titularului de licență prevederile legii modificate i se vor aplica chiar dacă licența sa s-a încheiat sub imperiul vechilor prevederi ale Legii Minelor.

  În consecință, simțindu-mi amenințate drepturile mele fundamentale, vă solicit respectuos:

  – să votați împotriva proiectului de modificare a Legii Minelor 85/2003

  – să informați cetățenii din colegiul dvs. uninominal despre proiectul de modificare a Legii Minelor 85/2003 și despre procedurile pe care proiectul de modificare a Legii Minelor 85/2003 trebuie să le mai îndeplineasca pentru a fi adoptat.

  – să informați forurile reprezentative ale partidului dvs. în privința problemelor prezentate anterior pentru a prezenta poziția formațiunii dvs. politice față de acest subiect.

  – să luați în considerare părerile cetățenilor care v-au ales în legătură cu acest subiect.


 3. […] Deputatul braşovean Constantin Niţă a prezentat pe blogul său principalele puncte pe care le USL în programul de guvernare în ceea ce priveşte turismul, […]

 4. Alin Dany Says:

  buna ziua
  ma numesc scorneica alin daniel
  fac parte din organizate din din anul 1996
  am luptat trup si suflet pentru partid
  am luat bataie mi-sau adus injurii
  sint in cautarea unui loc de munca
  am apelat ma mai marii nostrii din partid dar sint prea ocupati cu treburile lor
  noi sintem buni numa la a se arunca gaina in curtea noastra avem numa obligatii drepturi deloc
  dak cineva citeste acest mesaj si considera ca acest partid isi poate ajuta membrii rog sa ma contacteze si imi cer scz de indrazneala la nr 0728260582
  VA MULTUMESC


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: