O crestere economica anemica

Asa cum s-a anuntat, PIB-ul României a crescut in trim II cu 0,2%, comparativ cu trim I 2011, iar fata de același trimestru al anului 2010, cu 1,4%.
Creșterea poate fi considerată ca fiind in marja de eroare cu o ușoară contractie in trim II fata de trim I.

După părerea mea, este foarte greu ca, anul viitor, sa atingem o creștere de 4%, asa cum au estimat Guvernul si FMI. De altfel Banca Centrală ne spune ca „intensificarea creșterii economice din trim I fata de trim IV 2010 nu a fost practic susținută de nicio componenta cu conținut economic”. Si mai departe se spune ca nici consumul final, nici formarea bruta de capital fix, nici aportul cererii externe nete nu au avut o evoluție pozitivă. Principalul element dinamizator a fost industria, aceasta ca efect al cererii principalilor parteneri comerciali externi.

De altfel, asa cum am anticipat, asistam la un nou început de criza care va avea un puternic efect si asupra economiei românești. Din păcate, deși am atras atenția asupra măsurilor ce trebuie luate de Guvern, nu s-a intreprins nimic pe linia imbunatatirii mediului de afaceri aparand astfel consecinte negative asupra economiei naționale.

As putea enumera câteva din aceste măsuri care, după părerea mea, ar putea relansa creșterea economica si anume:
– reducerea cu 4-5 puncte procentuale a CAS-ului fapt ce va permite o relaxare a ofertei de forța de munca;
– reducere fiscalitatii, mai ales pentru firmele care genereaza locuri de munca:
– reluarea creditarii IMM-urilor (si aici punerea in aplicare a cardului Kogălniceanu, dar in alta forma)
– reducerea birocratiei in domeniul strategiei de fonduri europene, mai ales pentru IMM-uri;
– regandirea organizării licitatiilor publice. Aici am in vedere ca aceste licitații sa fie organizate printr-un operator economic sau printr-o banca. Astfel transparenta si corectitudinea acestor licitații ar fi asigurata aproape suta la suta:
– renuntarea la controalele excesive, si mai ales la comanda politica si aprobarea legii single act control;

Am enumerat doar câteva din măsurile ce pot fi luate imediat si care ar relansa activitatea economica. Sunt dispus sa discut aceste măsuri cu oricine dorește binele economiei românești. In caz contrar, ne vom bucura doar de o crestere „anemica” si zgomotos prezentată pe toate canalele mass media.

Reclame
Explore posts in the same categories: Economie

Etichete:

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

3 comentarii pe “O crestere economica anemica”

 1. Reni Says:

  Citeam citeva comentarii in presa asupra programului de guvernare propus de USL,asa in general,ca perceptie a presei, prin influenta, ca opinie a electoratului, ca o linie generala, programul nu este clar, nu este concret, nu este detaliat, nu poate fi aplicat, este rupt de realitate, nu este sincronizat cu FMI, sa se prezinte solutii concrete.
  Prezenta detaliilor in programe de guvernare nu ajuta. Electoratul nu este specializat si nici interesat a afla in amanunt cum se aplica un program de guvernare si de multe ori, cei care intr-adevar pricep detalii economice sunt si ei partizani politici. Important este ca electoratul sa detina reperele necesare si mai ales, sa aiba incredere ca in spatele reperelor prezentate, se afla capabilitate si vointa politica pentru implementare.

  Solutia aleasa de putere este asteptarea, sa asteptam…vor iesi USA si EU din criza…atunci iesim si noi, daca nu cumva devin protectionisti cu pietele. Daca tot sunt contestate masurile de revigorare a economiei prezentate de dl. Nita, iata citeva consideratii personale despre „solutiile” puterii, cea mai discutata „solutie” a guvernului, mult trimbitata absorbtie a fondurilor europene, cea care va creste si va solutiona iesirea din criza laolalta cu investitiile, multe investitii:
  1. fondurile europene nu vor fi absorbite pina cind nu se vor construi sisteme de profit pentru comunitatea europeana (Ro inclus), concret, daca o comunitate doreste sa retehnologizeze infrastructura sa, subtil, sistemul european analizeaza ce se va produce in zona, cum se va inscrie zona in circuitul economic european , sau compania. Nimeni nu da bani europeni doar ca o comunitate rurala formata din virstnici si copii sa capete dotari ale modernitatii, cinismul este prezent si daca nu se tine seama de el, guvernul se imbata cu apa rece. Daca tinerii, forta de munca este plecata la munca pe cont propriu (si nu prin companii), daca firmele nu au piete si perspective de vinzari, finantarile nu vin si nu vor veni. Circuitul economic este ineficient, banii investiti nu se vor intoarce in produse competitive, greenfield-uri si nu se va genera un alt ciclu de finantare.

  2.Investitiile urmeaza o cale similara, investitia are piata sau macar perspectiva, este asezata in cluster vertical (ex. Germania) are parteneri care acopera o zona larga de competente (daca produc alimente, atunci am parteneri in distributie, in transporturi, in banci, in asigurari, in presa, in organizatiile internationale de profil), daca acestea sunt indeplinite, atunci da, investitia aceea va avea succes. De regula, firmele fac aceste analize si au preocupari minate de grija propriei afaceri, macar de ar avea interlocutori competenti la nivelul guvernului.
  Solutiile prezentate pe acest blog sunt solutii viabile pentru ca au in spate astfel de analize, cel putin aceasta este impresia mea.

  Dl. Vicepresedinte, am trimis un material pe mail, sper ca a ajuns la dvs. Va multumesc !


 2. Clasamentul celor mai indatorate state din lume
  Gradul de indatorare publica a statelor lumii dezvoltate, mai ales din Europa, incepe sa preocupe mai mult ca niciodata decidentii globalisti. Recent, presedintele Bancii Mondiale arata, intrun interviu, ca s-a intrat intro faza noua si mai periculoasa a economiei mondiale. Aceasta va determina, cel mai probabil, si o reconfigurare a echilibrelor internationale, in care China are cele mai multe sanse de a detine rol primordial.
  In acest context, iata care sunt cele mai indatorate state din lume, din punct de vedere al raportului dintre datoria publica si PIB-ul national, potrivit datelor FMI, OCDE, EU:
  1. Japonia, 213%
  Cu o datorie de 212,7% din PIB, respectiv 13 900 miliarde dolari, Japonia este cea mai indatorata tara din lume. Cu toate acestea, arhipelagul nipon nu nelinisteste prea mult pietele internationale, precum alte state, din cauza faptului ca datoria sa este relativ stabila si detinuta, in marea majoritate, de investitori nationali si, pe de alta parte, economiile populatiei reprezinta un reazim durabil pentru bugetul public.
  2. Grecia, 157%
  Vedeta crizei datoriilor din zona euro, cu un cuantum de 487 miliarde euro, Grecia a beneficiat in mai 2010 de un imprumut de 110 miliarde euro, iar in iulie acelasi an de 158 miliarde euro, din partea FMI si a UE. A fost cea mai mare operatiune de salvare financiara a unui stat.
  De mentionat ca intre 2000 (introducerea monedei euro si 2007, criza subprimes), Grecia a avut unul dintre cele mai bune ritmuri de crestere, dar haosul din finantele publice a fost ascuns …sub pres.
  3. Jamaica, 137%
  4. Eritreea, 134%
  5. Liban, 134%
  6. Italia, 129%
  Cu o datorie de cca 1900 miliarde dolari, expertii se intreaba cum isi poate reveni Italia din criza datoriilor, avand in vedere si „sabia” agentiilor de rating care face tot mai scumpa indatorarea pe pietele financiare. Guvernul si parlamentul au anuntat masuri de rigoare, ale caror efecte depind si de conjunctura europeana si internationala.
  7. Islanda, 121%
  Tara aflata in pragul falimentului in anul 2008, Islanda a reusit sa iasa pe pietele internationale de imprumut deabia in trimestrul 3 din 2010.
  8. Irlanda, 120%
  Primul stat european care s-a declarat incapabil de a-si finanta datoria, Irlanda a primit in 2010 un sprijin de 85 miliarde euro din partea a 17 tari, imprumut care a salvato de la faliment. Datoria Irlandei se ridica la 174 miliarde dolari, adica 120,4% din PIB.
  9. Portugalia, 111%
  Portugalia este al treilea „bolnav” al Eurpei, cu o datorie de 160 miliarde euro, adica 110,8% din PIB.
  10. SUA, 101%
  In ziua de 4 august 2011, Trezoreria SUA anunta o crestere a datoriei cu 238 miliarde dolari …intro singura zi. Ritmul de indatorare a tarii devine tot mai ingrijorator. Datoria a ajuns la 14 580 miliarde dolari, fata de un PIB (2010) de 14 526 miliarde dolari.
  11. Belgia, 101%
  Fara guvern de un an de zile, Belgia este apreciata ca cea mai vulnerabila tara din zona euro. Datoria atinge 350 miliarde euro, adica 100,7% din PIB.


  • Va felicit pentru acest comentariu . Datele sunt corecte si trebuie ca pe baza lor sa ne așteptăm la multe turbulente in economia mondiala. Depinde de politica guvernantilor dacă România va putea depăși aceasta perioada. Va multumesc pentru comentariu si va astept si cu alte observatii la problemele economice actuale.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: