Un „mic minister” pentru prieteni

Așa cum se știe, în anul 2009 s-a înființat Agenția pentru implementarea proiectelor și programelor pentru IMM-uri, ca instituție subordonată fostului Minister al IMM-urilor. Nu vreau sa comentez dacă era sau nu necesară această instituție la momentul acela.

Acum observăm că, printr-o modificare a Hotărârii de Guvern de înființare și funcționare a Agenției, primește următoarele ”avantaje”: preia o serie de activități importante de la Ministerul Economiei și crește numărului de personal la 159 salariați fără demnitari.

Mai important, preia organismul intermediar al ministerului, devine acționar la Fondul național de garantare pentru IMM-uri și Fondul de contragarantare, instituții financiare deosebit de importante pentru economia națională, și se va ocupa și de coordonarea unor programe naționale pentru care Agenția nu are specialiștii necesari.

Nu cred că era cazul ca cele două instituții financiare, respectiv Fondul național de garantare pentru IMM-uri și Fondul de contragarantare, să aibă ca acționar principal această Agenție, atâta vreme cât acestea sunt folosite de Guvern pentru promovarea unor programe naționale având reguli stricte de funcționare.

Dar ce nu face PD-L pentru prieteni! De asemenea, cred ca este primul minister care predă organismul intermediar la o agenție. Și asta spune multe! Adică totul trebuie condus de la Cluj și mai ales de omul care trebuie!

Anunțuri
Explore posts in the same categories: Economie

Etichete: , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

4 comentarii pe “Un „mic minister” pentru prieteni”

 1. Reni Says:

  Poate am inteles eu eronat, voi cauta sa ma documentez….cu Agentia actionar principal al celor doua fonduri de garantare si contragarantare, decizia de sprijin prin garantii (legatura contractuala cu banca)a unui anumit IMM va fi mult mai lejera din moment ce Agentia controleaza practic ca actionar garantul ce ar trebui sa fie obiectiv. Deci, IMM-ul care vede “lumina” in bezna crizei poate conta pe sprijinul bancar pentru rularea afacerii (dotari materiale, stimulente flexibilizare fiscala). Un gind, din toate schemele astea minunate, a explodat cumva exportul….s-au repezit cumva companiile romanesti cu regim IMM sa contracteze lucrari C+M pe pietele externe, stimulate de aceste schimbari organizatorice. Citeam astazi aceasta stire
  http://www.realitatea.net/bulgarii-si-germanii-isi-cauta-locuri-de-munca-in-turcia_858781.html
  Desi pare greu de crezut,este un adevar, care arata unde balanseaza economia mondiala, macar din perspectiva unor IMM care ar fi interesate in dobindirea de noi piete.


  • Actionarul principal la cele doua fonduri a fost Ministerul pentru IMM-uri si mai apoi,după desființate, Ministerul Economiei . Întrucât eu am fost cel ce a înființat si cele doua fonduri si agenția îmi permit sa va spun ca fondurile au fost creeate prin lege iar agenția prin hotărâre de Guvern deci orice modificare trebuie sa țină cont de acest lucru. Al doilea element este faptul ca agenția a fost creeate pt finul d-lui Boc si avea ca obiect de activitate implementarea proiectelor si programelor interne si cele din fonduri europene. Prin modificarile aduse de fapt ii da maimulta putere celui care conduce si care nu are competenta in domeniile preluate. Putem discuta mult pe aceasta problema si pe altele legate de mediul de afaceri si de modul in care sunt sprijinire IMM-utile . Salutari,

   Cu stima/Best regards,

   Constantin Nita +40722.159.650 const_nita@yahoo.com constantinnita.wordpress.com

 2. Reni Says:

  Dl. Ministru, multumesc pentru lamurire. Mai mult decat edificatoare pentru starea de fapt din prezent. Stiu ca poate parea absolut demagogic ce voi spune in continuare, chiar onctuos slugarnic, dar cred ca este dureros pentru specialisti, promotori ai unor medii (incubatoare) de afaceri cum sunteti dvs, cand vad cum se pravale peste munca lor, in mijlocul ideilor lor, tot felul de interese…hai ca de ar fi viziuni deferite, ar mai merge….dar nu, tot felul de interese meschin de marunte si in timp, in mediul de afaceri, poluarea asta naste deprofesionalizarea, lipsa de interes , inhiba curajul – esential in afaceri. Dureros este faptul ca vezi cum timpul si oportunitatile trec in zgomotul asta nating, masuri fiscale sugrumatoare, „investitii” de genul…cum facem noi afaceri intre noi cu statul pe post de vaca de muls…asa este invatat acum mediul de afaceri, chiar si IMM-urile, cele mai multe disperate pentru supravietuire. Las industria deoparte, ma gindesc la zona Brasov,colegiul dvs electoral, turism, IMM in turism…..sa dezvoltam, sa dam cu frunza in vant….in atmosfera asta, cu familii din zona de mijloc care traiesc intru-un stress al zilei de miine cu mult peste tarile vestice, cu turism de week-end facut de tineri (si sta hotelierul cu frica ca darima tot in camere) cu finantari pastorite de „specialisti” din cine stie ce background profesional, ce sa spun, greu, foarte greu, tot ce poti spera este sa supravietuiesti.

  Cheia succesului se afla in pietele de desfacere, in zona asta, singurul guvern ce a imbratisat o idee generoasa a fost guvernul PSD Adrian Nastase PM, da, cu acel program „Cumpara romaneste” . Sa speram ca pasul 2 va fi pus in practica de un nou guvern PSD „Vinde romaneste” in pietele internationale, nu neaparat cele mature si protectioniste cu propriile afaceri (productie+servicii). Si eu astept cu nerabdare, toamna, cind incepe munca care trebuie sa sadeasca speranta in mediul de afaceri romanesc.


  • In ceea ce privește turismul veți putea sa comentati strategia pt turism pe care USL o va prezenta la sfârșitul lunii August,pe care o pregătesc in prezent. Salutari

   Cu stima/Best regards,

   Constantin Nita +40722.159.650 const_nita@yahoo.com constantinnita.wordpress.com


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: